Једанаест лица осумњичено за превару и прање новца

09.12.2022. 13:51
3
ИЗВОР: srna.rs

Једанаест лица са подручја Требиња, Фоче и Чајнича осумњичено је да су преваром и прањем новца прибавила 100.000 КМ противправне имовинске користи.

Након криминалистиче обраде, осам ухапшених лица пуштено је да се бране са слободе, док су три лица била недоступна полицији, саопштено је из Министарства унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске.

Осумњичени су се, у протеклом периоду, посредством друштвених мрежа "Фејсбук" и "Инстаграм" рекламирали да посједују информације о намјештеним спортским мечевима, а помоћу апликација за комуникацију контактирали су са оштећеним лицима из Србије, Хрватске, Црне Горе и осталих земаља, те су их лажним приказивањем и прикривањем чињеница, држали у заблуди, у погледу тога да посједују информације о намјештеним спортским мечевима.

Наводили су оштећене да, посредством сервиса за слање новца "вестерн јунион" /Western Union/, "RIA mani transfer" /RIA money transfer/, међународне поштанске упутнице и "маниграм" /Moneygram/ уплаћују новац у сврху наводног клађења, на име лица која су ангажована за те потребе, као и на имена осумњичених.

По извршеној уплати новца, оштећени су у даљој комуникацији одржавани у заблуди да су остварили добитак на кладионици /осумњичени су им слали фотографије фалсификованих добитних тикета и уплатница новца на име оштећених/ те им је, у име различитих измишљених трошкова и провизија за слање новца, тражено да уплате још новца.

Осам од 11 осумњичених су ухапшени у акцији "Тикет" под надзором Окружног јавног тужилаштва Требиње, а полиција је претресла 11 локација на подручју Фоче, Требиња и Чајнича и одузела предмете који се доводе у везу са извршњем наведених кривичних дјела.

Из МУП-а Српске позивају грађане да приликом комуникације на друштвеним мрежама буду опрезни и не вјерују особама које креирају профиле на којима објављују фотографије новца, накита, наводно добитних тикета, као и изјава особа, које су наводно остварили новчани добитак сарађујући са њима, јер се у овим случајевима увијек ради о покушају преваре.

Коментари 3
  • Generic placeholder image
    Nitro 10.12.2022. 15:52
    Ono govedo od lucica ministra su pustili sudovi hohstapleri bjelosvjetski govedo pokro drzavu pa na slobodu ovi mozgovi osisali ovce u prdekanu samo kod nas ovo ima i nigdje vise
  • Generic placeholder image
    Vuxan 09.12.2022. 20:55
    Da, hvatate samo sitne ribe, kapitalci I dalje na slobodi.
  • Generic placeholder image
    Itreba 09.12.2022. 14:49
    Sve dok je ovaca biće i vune,pustiti momke nek rade ,ne trebaju svakome ni pare kad ne znaju sa njima
Повезане вијести
Просјечна цијена квадрата стана у Српској већа за 24,1 одсто Просјечна цијена квадрата стана у Српској већа за 24,1 одсто
Ово је цијена школарине на факултетима у Српској за академску 2024/25. годину Ово је цијена школарине на факултетима у Српској за академску 2024/25. годину
У Хан Пијеску представљене књиге којима се брани српско културно и духовно насљеђе У Хан Пијеску представљене књиге којима се брани српско културно и духовно насљеђе
Најчитаније
  • На данашњи дан Турци спалили мошти Светог Саве
    3h 11m
    0
  • У недјељу привремена обустава саобраћаја у Источном Сарајеву
    7h 14m
    0
  • Најављени прекиди електричне енергије
    9h 18m
    0
  • Мошти четири српска светитеља стигле у Храм Светог Саве
    21h 54m
    0
  • Одржана „Ђурђевданска улична трка“ у Источној Илиџи (ФОТО)
    6h 32m
    0