Једна рођена беба вриједи више од свег новца овог свијета

14.07.2023. 10:52
0
ИЗВОР: srna.rs

Један од највећих свјетских стручњака у области ендокринологије проф. др Светлана Вујовић каже да је њена мисија да се рађа што више беба, као и да се бори да млади у Србији и Републици Српској буду поносни на своје поријекло јер живе на простору који је епицентар идеја.

- Идеје су оно што је најважније. Имају странци пројекте, имају новаца, али треба имати идеју, а овде се оне рађају и треба их само спроводити како је речено, јер је то Божија промисао, Божија воља да нешто прође, да се кроз неке људе оствари за добробит човечанства и да трајемо - прича у интервјуу Срни проф. др Вујовић, која је и начелник Националног центра за инфертилитет и ендокринологију пола у Универзитетском клиничком центру Србије.

Национални центар настао је послије 14 година упорне борбе проф. др Вујовић за идеју да буде мултицисциплинаран и примјени најновије научне спознаје из свијета у области науке о хормонима, али и спознаја које су настале у Београду, међу којима је и њено откриће о важности ендокринологије слузокоже материце.

- Данас је откривено да се у слузокожи материце лучи 269 хормона. То се до скора није знало, само је било битно да она буде добре дебљине. Међутим, данас ми морамо да ускладимо све те хормоне да би плод уопште био прихваћен - каже она.

У Националном центру се о трошку Фонда лијече пацијенти који не могу да добију потомство због хормонског дисбаланса, Центар се бави и поремећајима циклуса код жена и доброћудним болестима дојки, као и свиме што има везе са неправилним хормонима у цијелој ендокринологији, као што је превентива кардиоваскуларних болести, а обезбјеђени су и најсавременији услови за процес промјене пола.

- Део нашег центра који се бави испитивањем узрока зашто неко нема бебу када су сви дигли руке, посвећен је и људима након 40. и до 50. године. У основи, ми не признајемо године јер оне могу бити биолошке и хронолошке - различито се стари и различита су тела, генетика. Ја уопште не верујем у те неке оквире - навела је проф. др Вујовић.

Она напомиње да утврђивање узрока и адекватна терапија у многим случајевима чине излишном вјештачку оплодњу, чиме се чува психичко здравље жене, а и штеди огроман новац Фонда за здравствено осигурање.

- Инсистирам да се прво пронађе узрок због којег жена није могла спонтано да остане у другом стању, да се ти узроци отклоне, да се чак и ако треба да иде на вантелесну жена припрема бар шест до 12 месеци. Често се деси у тој припреми да остане спонтано у другом стању и да вантелесна није потребна - рекла је проф. др Вујовић.

Од марта прошле године, када је отворен, у Центру је лијечен велики број пацијената из цијеле Србије и околних земаља, а сада на мјесечном нивоу има 50 пацијената који леже, док кроз дневну болницу прође око 120 пацијената.

- Велика је фреквенца пацијената. Лично прегледам месечно 500 људи из земље и света - навела је проф. др Вујовић.

Захваљујући идејама које припадају будућности, садржаним у чак 500 научних радова објављеним у научним часописима, проф. др Вујовић је члан два свјетска борда у овласти медицине, од којих је један Свјетски борд за гинеколошку ендокринологију, а пише и протоколе за лијечење по којима поступајуљекари на глобалном нивоу.

- Ја сам референтна за Европу и Азију за све клинике које се тиме баве на том подручју, што је велики број људи на свету, а и у Светском сам борду за менопаузу и процес старења у мушкараца - инволутивни хипоандрогенизам - истакла је проф. др Вујовић.

Због жеље да своје идеје и сазнања употреби на корист својој земљи и свом народу, она је одбила примамљиве понуде за рад у Катару, као и на престижним универзитетима Јејл у САД и у Хајделбергу у Њемачкој.

- Мене узбуђује нешто на много вишем, духовном нивоу да постигнем за свој народ, за своју земљу, као потомак сестре цара Душана, 17. генерација, у време када је било највеће наше царство и када су се ове земље шириле широко и српски народ био велики народ какав и јесте - рекла је проф. др Вујовић.

Подсјећајући на то да српски народ живи на простору на којем је још прије 8.000 година постојала развијена цивилизација - Винчанска култура, проф. др Вујовић каже да се бори да млади буду свјесни свога поријекла и да не дозвољавају да их неко са стране учи како треба да се понашају.

- Овде има много идеја, овде је један вртлог, епицентар феноменалних идеја од којих би имао и Исток и Запад много да чује и да зна, али када би нас добро разумели - рекла је проф. др Вујовић.

Она је истакла да до сада има 2.636 беба рођених у ситуацијама када су друге колеге рекле да је то немогуће.

- Једна та моја беба вреди више од свег новца овог света, не може се платити. Зато волим да кажем да сам најбогатија жена у свету, јер се бавим послом који је непроцењив - нагласила је проф. др Вујовић.

Почаствована орденом Републике Српске

Светлана Вујовић рођена је у Бијељини, гдје је завршила тада најбољу гимназију у БиХ и била ђак свих генерација те школе, али, како напомиње, Управа гимназије још јој није упутила позив да дође као гост и да да дјеци инспирације за учење.

Поводом Дана Републике Српске и Дана њеног првог Устава, предсједник Републике Српске Милорад Додик додијелио је у фебруару проф. др Вујовић Орден части са златним зрацима за знање, пожртвованост и спремност за помоћ свима и свуда и за нарочите подвиге.

- Почаствована сам што сам добила Орден Републике Српске, јер је неко препознао мој велики рад и љубав за мој народ. За мој народ нема граница, нас има званично територијално у Србији некакав број, а изван Србије исти такав, али ја сам човек који не признаје границе и за мене је Србија тамо где живи и један Србин или и један становник наше земље, где не делим само на Србе и остале, него неко ко је са ових територија - изјавила је проф. др Вујовић.

Она је истакла да су Срби врло специфичан, прастар народ у Европи, који не треба нико да подучава, јер одлично зна шта хоће, воли и жели.

- Ми волимо да нас има више и да се те наше лепе идеје шире, а може путем већег броја становништва. Ми радимо максимално на томе и боримо се против свих оних који се противе том путу. Значи, ми смо за рађање онда када жена жели без малтретмана и да помогнемо и друштвено и економски и свакако - рекла је проф. др Вујовић.

Она са поносом истиче да је четвртином и Чехиња, по прадједу који је дошао из Прага са групом инжењера, ношен идејом панславизма да подиже тадашњу Босну, направио први рудник угља код Угљевика, па, одушевљен природом - одлучио да се досели са цијелом породицом.

Сарадња са Републиком Српском

Проф. др Вујовић је напоменула да су сви бањалучки ендокринолози учили код ње.

- Ја сам почасни члан њихове Ендокринолошке секције и имам дивну сарадњу са професором Сњежаном Поповић Пејчић, која је сјајни тамошњи ендокринолог. Исто је била студент београдског факултета - навела је проф. др Вујовић.

Проф. др Вујовић истиче да је сарадња веома добра, те да су као потврда тога настале и неке заједничке књиге као што је дјело "Бенигне болести дојке" које је написала заједно са доцентом др Миленом Бркић из Бањалуке.

- Једна дивна сарадња постоји и шири се према свим центрима, али Бањалука, као највећи центар је ту под бројем један - нагласила је проф. др Вујовић.

Најстарија пацијенткиња на хормоналној терапији има 95 година

Проф. др Светлана Вујовић је аутор 30 књига и уџбеника, а са својим ментором, покојним професором Драгољубом Слијепчевићем, написала је прву Српску медицинску енциклопедију.

- До мене у Београд стижу људи из Аустралије, Брисела из разних земаља света на преглед. Зато што разговарам и што волим да осетим душу тог човека и да тек онда гледам резултате - истакла је проф. др Вујовић.

Она је напоменула да су и млади љекари из цијелог свијета заинтересовани да дођу на обуку у Центар.

Њен најстарији пацијент је жена која има 95 година и њено здравље је очувано, захваљујући хормонској терапији на којој је од 45. године, а која се индивидуално прилагођава.

- Та пацијенткиња нема ниједну болест са 95 година. Држи предавања по свету, лети авионом, а код нас, кад се неко приближава 50. години кажу: `Јао види је, неуротична, нећемо је запослити, виче`. Па, наравно, кад жена не спава ноћима није јој ни до чега, кад је нервозна, депресивна и има милион тегоба. То је само немоћ медицине те земље. То је недопустиво - каже проф. др Вујовић.

Она истиче да никада не одустаје од борбе да се рађа што више дјеце.

- Зато што кад жена изгуби менструацију и нема је годину дана, она има још 1.000 јајних ћелија у јајницима и ако се ништа не уради - оне ће пропасти и онда 99,99 одсто гинеколога каже да је стара и да не ваљају јајне ћелије - указује проф. др Вујовић.

Она наводи примјер да је то исто као кад неко има прелијепу ружу, пупољак, и стави у пијесак.

- И наравно пропадне, а ви кажете лош пупољак. А, у ствари, та јајна ћелија је у лошој хормонској средини и ако изменимо хормонску средину - ми немамо проблем даље са јајном ћелијом - закључује проф. др Вујовић.

Пише: Јованка Николић

Коментари 0
Повезане вијести
Шеховац: Признање најбољег спортисте ме мотивише за даљи рад и нове побједе (ФОТО) Шеховац: Признање најбољег спортисте ме мотивише за даљи рад и нове побједе (ФОТО)
Ерић: Признање које долази из локалне заједнице је потврда мог труда и рада (ФОТО) Ерић: Признање које долази из локалне заједнице је потврда мог труда и рада (ФОТО)
Од „браво“ и „свака част“ се не живи - Никола Пљеваљчић татами замијенио прекоокеанским бродом (ФОТО) Од „браво“ и „свака част“ се не живи - Никола Пљеваљчић татами замијенио прекоокеанским бр...
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    13h 49m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    12h 44m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    7h 32m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    8h 38m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    17h 6m
    0