Једни тврде да су им родитељи „као у затвору“, други да само поштују прописане мјере

08.05.2023. 13:32
5
ИЗВОР: katera.news

Порталу Катера јавило се неколико читалаца, чији родитељи користе услуге Јавне установе Дом за старија лица Источно Сарајево на Младицама, и који истичу да им су им родитељи као у „кућном притвору“.

Наши саговорници су жељели да остану анонимни јер, кажу, не би вољели да им родитељи трпе било какве посљедице. Они тврде да се у овој установи спроводе мјере које су важиле за вријеме пандемија ковида 19, те да им је онемогућен контакт са родитељима.

- Не могу да загрлим и пољубим родитеља, морамо да носимо маске и будемо на удаљености. Не могу им показати породичне фотографије на телефону, нити позвати родбину да разговарају са њима. Лишени смо било какве присности и то тешко пада и њима и нама. Желимо да будемо са њима и да проводимо њихове, можда, посљедње дане скупа – говори саговорник.

Ако су нам родитељи у дому, додаје један од саговорника, не значи да смо их се одрекли и да немамо потребу да будемо са њима.

-  У дому постоје корисници чија дјеца живе ван Источног Сарајева и који у посјету могу доћи само викендом, а то им је онемогућено јер викендом нема посјета. Нечија мајка или отац су покретни, могу сами отићи до продавнице и купити шта желе, али то им није дозвољено. Све што желимо да им однесемо, морамо донијети „до капије“ па даље то просљеђују упослени. Сваки дан им је исти, као да су у затвору – рекли су они.

Корисницима је дозвољено кретање само у кругу овог дома, без могућности изласка изван „капије“, тврде они, док су раније могли излазити, прошетати или отићи до продавнице.

-  Нико од нас неће долазити болестан, прехлађен или заразан у посјету јер смо свјесни да тако можемо угрозити животе најмилијих. Не могу они више вољети наше родитеље од нас – додају они.

Како истичу, тражили су објашњење зашто се мјере, као за вријеме пандемије корона вируса, и даље спроводе, када смо свједоци да се не спроводе у другим јавним и здравственим и установама, те да су добили одговор да су оне прописане Уредбом о начину извршавања мјера за спречавање и сузбијање заразног обољења ковид 19.

-  Ако и даље важе препоруке и уредбе које је прописао Института за јавно здравство Републике Српске зашто се оне не спроводе у болници, дому здравља, образовним и васпитним установама. Да ли су све мјере, које се спроводе у овој установи, оправдане или не, да ли се спроводе самовољно или не?  – упитали су.

Директор Јавне установе Дом за старија лица Источно Сарајево Миљан Сладоје изјавио је за портал „Катера“ да мјере које тренутно проводе у овој установи служе за спречавање и ширење било које заразне болести, не само ковида 19, због чега су, истиче, успјешно спријечили ширење вируса грипе који је ове сезоне био изразито снажан.

- Ова установа има око 140 корисника и веома је захтијевно организовати свакодневни рад, поготово у вријеме епидемиолошке ситуације која нас је све задесила. У протеклом периоду покушали смо наћи рјешења која, прије свега, штите наше кориснике и запослене, а која су у складу са препорукама и уредбама Владе Републике Српске и Института за јавно здравство Републике Српске – рекао је Сладоје.

Према његовим ријечима, у тренуцима изразите активности корона вируса, када се велики број наших суграђана јављао у ЈУ Дом здравља Источно Сарајево са симптомима корона вируса, те мјере су знале бити и оштрије од прописаних.

- Посјете у нашем дому се одвијају редовно сваки радни дан, уз телефонску најаву и поштовање минималних прописаних ограничења – навео је Сладоје.

У прилог томе, додаје, говоре подаци да је марту евидентирано 168 посјета, а у априлу 148.

Данас је веома тешко објаснити људима да треба да носе личну заштитну маску приликом посјете, јер, како кажу, маска се нигдје више не носи, иако је то прописано Уредбом о начину извршавања мјера за спречавање и сузбијање заразног обољења ковид 19. Напомињем да су нам просторни капацитети ограничени и да ће доласком бољих временских услова и могућности да се посјете одвијају на отвореном, овај број бити и већи. Посјете су углавном ограничене на 30 минута, али ако у посјету долазе ближи чланови породице који су из иностранства посјета, може трајати и дуже – појаснио је Сладоје.

Како истиче, разматрано је и увођење посјета на отовреном суботом у одређеном временском периоду, али овакав вид посјете ће бити могућ само када то временски услови дозвољавају.

- У последње вријеме корисницима је дозвољен самосталан излазак са породицом или са другим лицима, али уз претходну потврду породице, односно оне особе која је потписала уговор о смјештају. У овом случају препоручујемо да корисник остане и неколико дана са својом породицом, нарочито ако су дошли из иностранства. Самосталан излазак корисника тренутно није могућ, превасходно због њихове безбједности. Уколико морају да обаве неке формалне ствари наша установа им обезбиједи превоз и пратњу – истакао је Сладоје.

Он напомиње да су у овој установу корисници смјештени својом вољом и уколико су незадовољни било којом услугом увијек могу да раскину уговор и напусте установу.

- На крају морам да нагласим да није могуће доћи у посјету ненајављен и без знања запослених у нашој установи, поготово ако се не ради о ближим члановима породице. То изазива негодовање код неколико појединаца, а већина прихвата поменути начин рада – закључио је Сладоје.

Из Регионалног центра Источно Сарајево - ЈЗУ Институт за јавно здравство Републике Српске нашем порталу су потврдили да су још увијек на снази мјере прописане Уредбом о начину извршавања мјера за спречавање и сузбијање заразног обољења ковид 19, објављене у „Службеном гласнику Републике Српске“ број: 36/23.

Како су навели, у погледу временског трајања мјера, чланом 18. Уредбе приписано је да иста престаје да важи 30. јуна 2023. године.

Коментари 5
  • Generic placeholder image
    Snjezana 10.05.2023. 13:25
    Moram dodati da primjedbi na hranu nema i da osoblje koje ih direktno njeguje zaslužuje svake pohvale
  • Generic placeholder image
    Snjezana 10.05.2023. 13:12
    Komentar osoblja Doma da ukoliko im se ne sviđa da mogu premjestiti svoje bližnje na neko drugo mjesto je u najmanju ruku neumjesna (danas se desilo na ulazu u Dom) ! Dom nije privatna svojina osoblja koje radi, niti je besplatna ! Kako mi imamo obavezu da uplatimo unaprijed boravak, očekujem da i uprava Doma ima obavezu prema svojim “štićenicima” a i prema nama koji želimo da ih vidimo. Nemogućnost da ih vidimo tokom WE je besmislena ili ako se nismo naručili deset dana ranije, kao nemaju dovoljno osoblja ??? Šta treba da im urade da bismo ih mogli vidjeti ! Na veliku žalost Dom podsjeća na zatvor, čak je lakše posjetiti teškog kriminalca nego roditelja
  • Generic placeholder image
    @Krle 08.05.2023. 21:30
    Боље ти одговара КРЕЛЕ!
  • Generic placeholder image
    X 08.05.2023. 18:15
    @Krle-jako vam je neumjesan komentar.Većina osoba u domu za starija lica,zahtjeva njegu 24 časa dnevno.Danas,nažalost jako malo ljudi to može da uradi,zbog brojnih obaveza.I ta lica nisu nipošto napuštena inaeavno da djeca svakodnevno misle o njima.Ali 24 časa njega takvih osoba zahtjeva stručan nadzor i dom za stara lica na Mladičkom polju ispunjava sve svoje obaveze jako korektno.
  • Generic placeholder image
    Krle 08.05.2023. 14:17
    Dobro je ovo zapazanje da zaposleni ne mogu vise voliti njihove roditelje od njih samih. Ali ta im konstatacija stoji na staklenim nogama kad ih tako ljube i vole zasto ih nisu zadrzali u svojim domovima nego ih strpali u domove da im ne smetaju. Bogu ce odgovarati a pitanje je kakvu sudbinu ce dozivljeti od svoje djece.
Повезане вијести
Дјечији сајам 8. и 9. јуна у Источном Сарајеву Дјечији сајам 8. и 9. јуна у Источном Сарајеву
Вечерас промоција књиге „(О)чај у шољици кафе“ Сандре Алек у Источном Сарајеву Вечерас промоција књиге „(О)чај у шољици кафе“ Сандре Алек у Источном Сарајеву
Ватрогасац – хуман и одговоран посао који морате вољети Ватрогасац – хуман и одговоран посао који морате вољети
Најчитаније
  • Жена побиједила пет карцинома и живи без 11 органа
    20h 7m
    2
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    5h 40m
    0
  • Дјевојчица из Црне Горе ухапшена у Аустрији: Планирала терористички напад?
    20h 17m
    2
  • На данашњи дан проглашен Закон о Војсци Српске
    5h 46m
    0
  • Скупштина озваничила одбијање Венс-Овеновог плана
    5h 44m
    0