Jedni tvrde da su im roditelji „kao u zatvoru“, drugi da samo poštuju propisane mjere

08.05.2023. 13:32
5
IZVOR: katera.news

Portalu Katera javilo se nekoliko čitalaca, čiji roditelji koriste usluge Javne ustanove Dom za starija lica Istočno Sarajevo na Mladicama, i koji ističu da im su im roditelji kao u „kućnom pritvoru“.

Naši sagovornici su željeli da ostanu anonimni jer, kažu, ne bi voljeli da im roditelji trpe bilo kakve posljedice. Oni tvrde da se u ovoj ustanovi sprovode mjere koje su važile za vrijeme pandemija kovida 19, te da im je onemogućen kontakt sa roditeljima.

- Ne mogu da zagrlim i poljubim roditelja, moramo da nosimo maske i budemo na udaljenosti. Ne mogu im pokazati porodične fotografije na telefonu, niti pozvati rodbinu da razgovaraju sa njima. Lišeni smo bilo kakve prisnosti i to teško pada i njima i nama. Želimo da budemo sa njima i da provodimo njihove, možda, posljednje dane skupa – govori sagovornik.

Ako su nam roditelji u domu, dodaje jedan od sagovornika, ne znači da smo ih se odrekli i da nemamo potrebu da budemo sa njima.

-  U domu postoje korisnici čija djeca žive van Istočnog Sarajeva i koji u posjetu mogu doći samo vikendom, a to im je onemogućeno jer vikendom nema posjeta. Nečija majka ili otac su pokretni, mogu sami otići do prodavnice i kupiti šta žele, ali to im nije dozvoljeno. Sve što želimo da im odnesemo, moramo donijeti „do kapije“ pa dalje to prosljeđuju uposleni. Svaki dan im je isti, kao da su u zatvoru – rekli su oni.

Korisnicima je dozvoljeno kretanje samo u krugu ovog doma, bez mogućnosti izlaska izvan „kapije“, tvrde oni, dok su ranije mogli izlaziti, prošetati ili otići do prodavnice.

-  Niko od nas neće dolaziti bolestan, prehlađen ili zarazan u posjetu jer smo svjesni da tako možemo ugroziti živote najmilijih. Ne mogu oni više voljeti naše roditelje od nas – dodaju oni.

Kako ističu, tražili su objašnjenje zašto se mjere, kao za vrijeme pandemije korona virusa, i dalje sprovode, kada smo svjedoci da se ne sprovode u drugim javnim i zdravstvenim i ustanovama, te da su dobili odgovor da su one propisane Uredbom o načinu izvršavanja mjera za sprečavanje i suzbijanje zaraznog oboljenja kovid 19.

-  Ako i dalje važe preporuke i uredbe koje je propisao Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske zašto se one ne sprovode u bolnici, domu zdravlja, obrazovnim i vaspitnim ustanovama. Da li su sve mjere, koje se sprovode u ovoj ustanovi, opravdane ili ne, da li se sprovode samovoljno ili ne?  – upitali su.

Direktor Javne ustanove Dom za starija lica Istočno Sarajevo Miljan Sladoje izjavio je za portal „Katera“ da mjere koje trenutno provode u ovoj ustanovi služe za sprečavanje i širenje bilo koje zarazne bolesti, ne samo kovida 19, zbog čega su, ističe, uspješno spriječili širenje virusa gripe koji je ove sezone bio izrazito snažan.

- Ova ustanova ima oko 140 korisnika i veoma je zahtijevno organizovati svakodnevni rad, pogotovo u vrijeme epidemiološke situacije koja nas je sve zadesila. U proteklom periodu pokušali smo naći rješenja koja, prije svega, štite naše korisnike i zaposlene, a koja su u skladu sa preporukama i uredbama Vlade Republike Srpske i Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske – rekao je Sladoje.

Prema njegovim riječima, u trenucima izrazite aktivnosti korona virusa, kada se veliki broj naših sugrađana javljao u JU Dom zdravlja Istočno Sarajevo sa simptomima korona virusa, te mjere su znale biti i oštrije od propisanih.

- Posjete u našem domu se odvijaju redovno svaki radni dan, uz telefonsku najavu i poštovanje minimalnih propisanih ograničenja – naveo je Sladoje.

U prilog tome, dodaje, govore podaci da je martu evidentirano 168 posjeta, a u aprilu 148.

Danas je veoma teško objasniti ljudima da treba da nose ličnu zaštitnu masku prilikom posjete, jer, kako kažu, maska se nigdje više ne nosi, iako je to propisano Uredbom o načinu izvršavanja mjera za sprečavanje i suzbijanje zaraznog oboljenja kovid 19. Napominjem da su nam prostorni kapaciteti ograničeni i da će dolaskom boljih vremenskih uslova i mogućnosti da se posjete odvijaju na otvorenom, ovaj broj biti i veći. Posjete su uglavnom ograničene na 30 minuta, ali ako u posjetu dolaze bliži članovi porodice koji su iz inostranstva posjeta, može trajati i duže – pojasnio je Sladoje.

Kako ističe, razmatrano je i uvođenje posjeta na otovrenom subotom u određenom vremenskom periodu, ali ovakav vid posjete će biti moguć samo kada to vremenski uslovi dozvoljavaju.

- U poslednje vrijeme korisnicima je dozvoljen samostalan izlazak sa porodicom ili sa drugim licima, ali uz prethodnu potvrdu porodice, odnosno one osobe koja je potpisala ugovor o smještaju. U ovom slučaju preporučujemo da korisnik ostane i nekoliko dana sa svojom porodicom, naročito ako su došli iz inostranstva. Samostalan izlazak korisnika trenutno nije moguć, prevashodno zbog njihove bezbjednosti. Ukoliko moraju da obave neke formalne stvari naša ustanova im obezbijedi prevoz i pratnju – istakao je Sladoje.

On napominje da su u ovoj ustanovu korisnici smješteni svojom voljom i ukoliko su nezadovoljni bilo kojom uslugom uvijek mogu da raskinu ugovor i napuste ustanovu.

- Na kraju moram da naglasim da nije moguće doći u posjetu nenajavljen i bez znanja zaposlenih u našoj ustanovi, pogotovo ako se ne radi o bližim članovima porodice. To izaziva negodovanje kod nekoliko pojedinaca, a većina prihvata pomenuti način rada – zaključio je Sladoje.

Iz Regionalnog centra Istočno Sarajevo - JZU Institut za javno zdravstvo Republike Srpske našem portalu su potvrdili da su još uvijek na snazi mjere propisane Uredbom o načinu izvršavanja mjera za sprečavanje i suzbijanje zaraznog oboljenja kovid 19, objavljene u „Službenom glasniku Republike Srpske“ broj: 36/23.

Kako su naveli, u pogledu vremenskog trajanja mjera, članom 18. Uredbe pripisano je da ista prestaje da važi 30. juna 2023. godine.

Komentari 5
  • Generic placeholder image
    Snjezana 10.05.2023. 13:25
    Moram dodati da primjedbi na hranu nema i da osoblje koje ih direktno njeguje zaslužuje svake pohvale
  • Generic placeholder image
    Snjezana 10.05.2023. 13:12
    Komentar osoblja Doma da ukoliko im se ne sviđa da mogu premjestiti svoje bližnje na neko drugo mjesto je u najmanju ruku neumjesna (danas se desilo na ulazu u Dom) ! Dom nije privatna svojina osoblja koje radi, niti je besplatna ! Kako mi imamo obavezu da uplatimo unaprijed boravak, očekujem da i uprava Doma ima obavezu prema svojim “štićenicima” a i prema nama koji želimo da ih vidimo. Nemogućnost da ih vidimo tokom WE je besmislena ili ako se nismo naručili deset dana ranije, kao nemaju dovoljno osoblja ??? Šta treba da im urade da bismo ih mogli vidjeti ! Na veliku žalost Dom podsjeća na zatvor, čak je lakše posjetiti teškog kriminalca nego roditelja
  • Generic placeholder image
    @Krle 08.05.2023. 21:30
    Bolje ti odgovara KRELE!
  • Generic placeholder image
    X 08.05.2023. 18:15
    @Krle-jako vam je neumjesan komentar.Većina osoba u domu za starija lica,zahtjeva njegu 24 časa dnevno.Danas,nažalost jako malo ljudi to može da uradi,zbog brojnih obaveza.I ta lica nisu nipošto napuštena inaeavno da djeca svakodnevno misle o njima.Ali 24 časa njega takvih osoba zahtjeva stručan nadzor i dom za stara lica na Mladičkom polju ispunjava sve svoje obaveze jako korektno.
  • Generic placeholder image
    Krle 08.05.2023. 14:17
    Dobro je ovo zapazanje da zaposleni ne mogu vise voliti njihove roditelje od njih samih. Ali ta im konstatacija stoji na staklenim nogama kad ih tako ljube i vole zasto ih nisu zadrzali u svojim domovima nego ih strpali u domove da im ne smetaju. Bogu ce odgovarati a pitanje je kakvu sudbinu ce dozivljeti od svoje djece.
Povezane vijesti
Šumarski tehničari postaju njegovatelji Šumarski tehničari postaju njegovatelji
Gran-pri festivala u Istočnom Sarajevu za predstavu „Palčica“ Gran-pri festivala u Istočnom Sarajevu za predstavu „Palčica“
Odigrane četiri predstave, sutra zatvaranje festivala u Istočnom Sarajevu Odigrane četiri predstave, sutra zatvaranje festivala u Istočnom Sarajevu
Najčitanije
  • Manja zapošljava: Oglas za posao u Istočnom Sarajevu
    12h 50m
    0
  • Željko Pržulj - "Sami na svijetu" (odlomak)
    10h 58m
    0
  • Milan Rakić, pjesnik, diplomata i tajni agent: Volio je dvije žene i oslobodio Kosovo
    11h 12m
    0
  • Preminuo primarijus doktor Momir Janković
    8h 34m
    1
  • Duška Aleksić: "Polomljen mi je nos, suprug ima teške povrede glave i stomaka"
    10h 1m
    0