Јелић: Даун синдром од сада значи - дјеца сунца

19.03.2021. 16:40
0
ИЗВОР: СРНА

На Јахорини је данас одржана Међународна инклузивна кулинарска радионица у којој је шест кувара из Даун синдром центра Бањалука, заједно са професионалним куварима, правило руски специјалитет под називом "Црвени сибирски палачинак" са рибом, кавијаром и гљивама, рекао је Срни директор овог центра Зоран Јелић.

Јелић наводи да је шест кувара из Даун синдром центра освојило прво мјесто у Москви на гастрономском фестивалу, па су тако добили задатак од руског експерта Сергеја Рахиманова да направе специјалитет на посебан начин.

- Особе са Дауновим синдромом из Републике Српске, Србије, Норвешке, Аустрије и Хрватске онлајн прате радионицу и код куће раде овај рецепт под будним оком Сергеја. Послије дискусије, особе са Дауновим синдромом ће се представити са својом "хељдопитом" и тако показати свој пуни потенцијал - објашњава Јелић.

Према његовим ријечима, радионице на Јахорини се раде у оквиру обиљежавања
Недјеље Дауновог синдрома, коју су започели у недјељу, 14. марта, садњом 200 стабала воћа у Бањи Врућици, док су дан касније на Медицинском факултету у Бањалуци одржали студентима предавање о теми "Социјална рехабилитација".

- Тада смо представили програм социјалне рехабилитације особа са овим синдромом и едуковали студенте о протоколу саопштавања дијагнозе родитељима приликом рођења дјетета са Дауновим синдромом - подсјећа Јелић.

Директор Даун синдром центра Бањалука рекао је да је са деканом Медицинског факултета Ранком Шкрбићем договорио да студенти на петој години уче о особама са овим синдромом.

Јелић истиче да ће сутра учествовати у међународном онлајн догађају о теми "Стваралаштво Даунов синдром" и том приликом представити програм социјалне рехабилитације и рефлексологије који је покренут 2016. године на Јахорини под покровитељством тадашњег предсједника Републике Српске Милорада Додика.

Он наводи да су у фази припреме за потписивање уговора са Олимпијским центром "Јахорина" и директором Дејаном Љевнаићем за отварање Даун синдром комуне на планини, а у сарадњи са хотелом "Вучко".

- Јахорина је природна хипербарична комора, гдје се сударају континентална и медитеранска клима. То је не само за особе са Дауновим синдромом него за све оне људе који дођу, ваздушна бања - поручује Јелић.

Седмица Даун синдрома се завршава у недјељу, 21. марта, на Свјетски дан особа са Дауновим синдромом, када ће бити организована онлајн радионица за земље региона и тако са Јахорине послати поруку да од данас скраћеница ДС више не значи Даунов синдром него - дјеца сунца.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Млади иноватори Матеј Влашки и Марко Поповић освојили златну награду на ИНОСТ-у младих Млади иноватори Матеј Влашки и Марко Поповић освојили златну награду на ИНОСТ-у младих
Тешка саобраћајка у Бањалуци, двије особе превезене на УКЦ Тешка саобраћајка у Бањалуци, двије особе превезене на УКЦ
Прољећно зеленило на Јахорини прекрио априлски снијег Прољећно зеленило на Јахорини прекрио априлски снијег
Најчитаније
  • Жена побиједила пет карцинома и живи без 11 органа
    23h 20m
    2
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    8h 53m
    0
  • Дјевојчица из Црне Горе ухапшена у Аустрији: Планирала терористички напад?
    23h 30m
    2
  • На данашњи дан проглашен Закон о Војсци Српске
    8h 59m
    0
  • Скупштина озваничила одбијање Венс-Овеновог плана
    8h 57m
    0