Језера Зеленгоре – Горске очи

20.02.2024. 18:45
0
ИЗВОР: turizamrs.org

Вода је извор живота, оплемењује природу употпуњујући њену чисту љепоту. Посебну драж Зеленгори дају њене „горске очи“ – бистра глацијална језера, смјештена у самим подножјима њених врхова. Ова језера су прави бисери расути божјом руком и као таква представљају прави рај за истинске љубитеље природе. 

Природно окружење језера је нетакнута природа која даје величанствен оквир призору чисте воде. Овакав призор у данашње вријеме је веома тешко пронаћи – те чаробне слике језера, окруњених величанственим планинама и дивљом природом.

Орловачко језеро

Глацијално језеро на надморској висини од 1500 метара, смјештено између врхова Љељена (1765 метара), Орловца (1965 метара) и Стога (821 метара). Дужина језера је око 250 метара, ширина око 120 метара и дубина до 4 метра. У језеру живе поточна пастрмка, језерска златовчица и убачена калифорнијска пастрмка.

Слика

Фото: Горан Милановић

Доње баре

Налази се у подножју сјевероисточне стране Трновице са врхом Планиница (1722 метара). На сјевероисточној страни језера се простиру планинске ливаде у чијим су удубљењима груписане мале баре богате барском флором. Језеро је на око1500 метара надморске висине, дуго 200 метара, широко 140 метара, са највећом дубином 4 метра. Језеро прима изворску воду с више страна, а између осталог и са једног од највећих извора који се налазе на западној страни. Вода из језера отиче подземним каналима.

Слика

Фото: Горан Милановић

Горње Баре

Ово језеро смјестило се на источним падинама Угљешина врха (1858 метара), планинског масива Товарнице, између врхова Добре (1795 метара) и Планинице (1722 метара). Језеро је удаљено око два километар ваздушне линије од Доњих бара на надморској висини од 1550 метара. Већи дио језера је обрастао барском флором.

Слика

Фото: Горан Милановић

Црно језеро

Налази се у пјешчарској котлини сјеверо-западних падина Зеленгоре, испод Врбничких Колиба (1622 метара), на надморској висини од 1450 метара. Котлина језера је јајоликог облика, а дужина је 80 метара, са дубином од 1-1,5 метар. Обала језера је мочварна, црни хумус покрива не само обалу већ и дно, па је због тога добило и име. Са сјеверо-запада се спуштају стране Орловаче обрасле смрчом, а на југоисточној страни је букова шума, која допире скроз до језера.

Слика

Фото: Горан Милановић

Бијело језеро

У шумовитом крају сјеверозападних падина Зеленгоре смјестило се Бијело језеро, окружено врховима планине Орловаче (1960 метара) и масивом Требове са висовима, на надморскј висини од 1417 метара. Језеро је округлог облика са пречником око 400 метара и максималне дубине 4 метра. На дну језера је плочасто бијело камење са пијеском, а са југоисточне стране у језеру се налази извор. На сјеверној страни из језера вода отиче јарком у облику малог поточића.

Слика

Фото: НП Сутјеска

Штиринско језеро

Највеће језеро на Зеленгори, врло плитко и не замрзава се до дна. Језеро се налази на висини 1677 метара. Дужина језера је 600 метара, ширина 350 метара, са највећом дубином око 2,5 метара. Обале језера су благог нагиба, покривене жућкасто-сивим пијеском, излизаним камењем и обрасле су широким појасом водене траве у којој се легу дивље патке. Језеро се налази испод сјевероисточних огрнака Дурмоских планина, између висова Клек (1810 метара) и Осредак (1832 метара).

Слика

Фото: Огњен Давидовић

Котланичко језеро

Налази се на надморској висини од 1514 метрара, удаљено око 4 километра јужно од Штиринског језера. Котланичко језеро лежи између Думоса (1879 метара), Прутаче (1813 метара), Клека (1810 метара) и Зимоваче (1783 метара). Дужина језера је 300 метара а ширина 80 – 120 метара. У јужном дијелу језера, испод стијена код великог камена, увире у крастну јаму и по причању старосједилаца јавља се у виду извора око 5 километара јужније у мјесту Придворица. Језеро је крушкастог облика, а највећа дубина је близу 7 метара. Вода има природно зеленкасту боју смарагда, коју добија од рефлекса биљака, које покривају готово цијело језеро.

Слика

 Фото: НП Сутјеска

Бориловачко језеро

Бориловачко, односно Југово језеро је једино вјештачко језеро на Зеленгори. Окружено је врховима Kалелија и Стог. Дуго је око 250 метара и широко око 100 метара. Налази се на око 1450 метара надморске висине. Језеро се сваке године порибљава калифорнијском пастрмком. Удаљено је од Чемерна 24 километра и до језера води макадамски пут.

Слика

 

Фото: НП Сутјеска

Кладопољско језеро

Налази се на Кладову Пољу, у прелијепом кањону. Окружују га Муравска страна (1602 метра) и Планиница (1583 метра). У језеро се улива велики број потока током цијеле године. Вода из језера истиче у виду потока и понире. Чудан назив језера потиче од великог броја трупаца (клада) које се налазе на самом дну језеру. Не зна се тачно одакле су кладе јер у околини језера не постоји шума.

Коментари 0
Повезане вијести
На Зеленгори ухваћено двоје ловокрадица са одстријељеним дивојарцем На Зеленгори ухваћено двоје ловокрадица са одстријељеним дивојарцем
Детаљи трагедије у којој је живот изгубио директор Студентског дома Фоча Детаљи трагедије у којој је живот изгубио директор Студентског дома Фоча
Погинуо директор Студентског дома у Фочи Погинуо директор Студентског дома у Фочи
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    9h 21m
    10
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    8h 17m
    0
  • Посљедњи кондоров лет
    21h 46m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    8h 21m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    5h 14m
    0