Jezera Zelengore – Gorske oči

20.02.2024. 18:45
0
IZVOR: turizamrs.org

Voda je izvor života, oplemenjuje prirodu upotpunjujući njenu čistu ljepotu. Posebnu draž Zelengori daju njene „gorske oči“ – bistra glacijalna jezera, smještena u samim podnožjima njenih vrhova. Ova jezera su pravi biseri rasuti božjom rukom i kao takva predstavljaju pravi raj za istinske ljubitelje prirode. 

Prirodno okruženje jezera je netaknuta priroda koja daje veličanstven okvir prizoru čiste vode. Ovakav prizor u današnje vrijeme je veoma teško pronaći – te čarobne slike jezera, okrunjenih veličanstvenim planinama i divljom prirodom.

Orlovačko jezero

Glacijalno jezero na nadmorskoj visini od 1500 metara, smješteno između vrhova Ljeljena (1765 metara), Orlovca (1965 metara) i Stoga (821 metara). Dužina jezera je oko 250 metara, širina oko 120 metara i dubina do 4 metra. U jezeru žive potočna pastrmka, jezerska zlatovčica i ubačena kalifornijska pastrmka.

Slika

Foto: Goran Milanović

Donje bare

Nalazi se u podnožju sjeveroistočne strane Trnovice sa vrhom Planinica (1722 metara). Na sjeveroistočnoj strani jezera se prostiru planinske livade u čijim su udubljenjima grupisane male bare bogate barskom florom. Jezero je na oko1500 metara nadmorske visine, dugo 200 metara, široko 140 metara, sa najvećom dubinom 4 metra. Jezero prima izvorsku vodu s više strana, a između ostalog i sa jednog od najvećih izvora koji se nalaze na zapadnoj strani. Voda iz jezera otiče podzemnim kanalima.

Slika

Foto: Goran Milanović

Gornje Bare

Ovo jezero smjestilo se na istočnim padinama Uglješina vrha (1858 metara), planinskog masiva Tovarnice, između vrhova Dobre (1795 metara) i Planinice (1722 metara). Jezero je udaljeno oko dva kilometar vazdušne linije od Donjih bara na nadmorskoj visini od 1550 metara. Veći dio jezera je obrastao barskom florom.

Slika

Foto: Goran Milanović

Crno jezero

Nalazi se u pješčarskoj kotlini sjevero-zapadnih padina Zelengore, ispod Vrbničkih Koliba (1622 metara), na nadmorskoj visini od 1450 metara. Kotlina jezera je jajolikog oblika, a dužina je 80 metara, sa dubinom od 1-1,5 metar. Obala jezera je močvarna, crni humus pokriva ne samo obalu već i dno, pa je zbog toga dobilo i ime. Sa sjevero-zapada se spuštaju strane Orlovače obrasle smrčom, a na jugoistočnoj strani je bukova šuma, koja dopire skroz do jezera.

Slika

Foto: Goran Milanović

Bijelo jezero

U šumovitom kraju sjeverozapadnih padina Zelengore smjestilo se Bijelo jezero, okruženo vrhovima planine Orlovače (1960 metara) i masivom Trebove sa visovima, na nadmorskj visini od 1417 metara. Jezero je okruglog oblika sa prečnikom oko 400 metara i maksimalne dubine 4 metra. Na dnu jezera je pločasto bijelo kamenje sa pijeskom, a sa jugoistočne strane u jezeru se nalazi izvor. Na sjevernoj strani iz jezera voda otiče jarkom u obliku malog potočića.

Slika

Foto: NP Sutjeska

Štirinsko jezero

Najveće jezero na Zelengori, vrlo plitko i ne zamrzava se do dna. Jezero se nalazi na visini 1677 metara. Dužina jezera je 600 metara, širina 350 metara, sa najvećom dubinom oko 2,5 metara. Obale jezera su blagog nagiba, pokrivene žućkasto-sivim pijeskom, izlizanim kamenjem i obrasle su širokim pojasom vodene trave u kojoj se legu divlje patke. Jezero se nalazi ispod sjeveroistočnih ogrnaka Durmoskih planina, između visova Klek (1810 metara) i Osredak (1832 metara).

Slika

Foto: Ognjen Davidović

Kotlaničko jezero

Nalazi se na nadmorskoj visini od 1514 metrara, udaljeno oko 4 kilometra južno od Štirinskog jezera. Kotlaničko jezero leži između Dumosa (1879 metara), Prutače (1813 metara), Kleka (1810 metara) i Zimovače (1783 metara). Dužina jezera je 300 metara a širina 80 – 120 metara. U južnom dijelu jezera, ispod stijena kod velikog kamena, uvire u krastnu jamu i po pričanju starosjedilaca javlja se u vidu izvora oko 5 kilometara južnije u mjestu Pridvorica. Jezero je kruškastog oblika, a najveća dubina je blizu 7 metara. Voda ima prirodno zelenkastu boju smaragda, koju dobija od refleksa biljaka, koje pokrivaju gotovo cijelo jezero.

Slika

 Foto: NP Sutjeska

Borilovačko jezero

Borilovačko, odnosno Jugovo jezero je jedino vještačko jezero na Zelengori. Okruženo je vrhovima Kalelija i Stog. Dugo je oko 250 metara i široko oko 100 metara. Nalazi se na oko 1450 metara nadmorske visine. Jezero se svake godine poribljava kalifornijskom pastrmkom. Udaljeno je od Čemerna 24 kilometra i do jezera vodi makadamski put.

Slika

 

Foto: NP Sutjeska

Kladopoljsko jezero

Nalazi se na Kladovu Polju, u prelijepom kanjonu. Okružuju ga Muravska strana (1602 metra) i Planinica (1583 metra). U jezero se uliva veliki broj potoka tokom cijele godine. Voda iz jezera ističe u vidu potoka i ponire. Čudan naziv jezera potiče od velikog broja trupaca (klada) koje se nalaze na samom dnu jezeru. Ne zna se tačno odakle su klade jer u okolini jezera ne postoji šuma.

Komentari 0
Povezane vijesti
Na Zelengori uhvaćeno dvoje lovokradica sa odstrijeljenim divojarcem Na Zelengori uhvaćeno dvoje lovokradica sa odstrijeljenim divojarcem
Detalji tragedije u kojoj je život izgubio direktor Studentskog doma Foča Detalji tragedije u kojoj je život izgubio direktor Studentskog doma Foča
Poginuo direktor Studentskog doma u Foči Poginuo direktor Studentskog doma u Foči
Najčitanije
  • Održane "Vaskršnje radosti", jedan od najljepših događaja u Istočnoj Ilidži (FOTO)
    12h 20m
    0
  • Rodbina prislužila svijeće na "Novom Zejtinliku"
    8h 52m
    4
  • Porodilištu u Istočnom Sarajevu uručeni paketi povodom Nedjelje Crvenog krsta
    11h 36m
    0
  • Čovjek iz BiH naletio na zmiju dugu više od metar i po (FOTO)
    7h 14m
    0
  • Danas Markovdan
    16h 2m
    0