Јосиф Панчић: Љекар, ботаничар и природњак

17.04.2021. 18:00
0
ИЗВОР: СРНА

На данашњи дан 1814. године у Угринама, код Брибира, у данашњој Хрватској, родио се љекар, ботаничар и природњак Јосиф Панчић – први предсједник Српске краљевске академије.

Панчић је открио нову врсту ендемско-реликтног четинара названу по њему Панчићева оморика, основао је и уредио Ботаничку башту у Београду 1874. године, а Панчићев врх, највиши врх на планини Копаоник, добио је име по њему, као и Панчићева поточарка.

Био је научник свјетског гласа и једна од најзначајнијих личности у нашој науци и култури 19. вијека, а током свог рада открио је 102 и описао око 2 500 биљних врста.

Јосиф Панчић је основну школу похађао у Госпићу, у Лици, а гимназију у Ријеци. Наставио је да се школује у Загребу, гдје је ишао у високу школу.

Уписао је медицину на универзитету у Пешти и докторирао 1842. године. Током студија се издржавао тако што је давао приватне часове из француског и италијанског језика.

Панчић је послије факултета радио као приватни љекар у Будиму. Како није могао да живи од новца који је тако зарађивао, одлази у Банат гдје је радио као љекар и наставник у једном руднику.

Поред свог посла, Панчић је скупљао биљке и проучавао флору тих крајева, а у својим проучавањима је отишао до Беча, гдје је упознао Фрању Миклошића и Вука Караџића који га је упутио у Србију, јер је тамо недостајало учених људи и љекара.

Панчић је отпутовао у Србију 1846. године. Како је дошао по препоруци Вука Караџића, који је имао доста непријатеља, Панчић није био лијепо примљен и није добио радно мјесто које је желио. Док је чекао на постављење обилазио је ужички крај и изучавао биљни свијет.

У то вријеме је у непосредној околини Јагодине владао трбушни тифус. Панчић се већ спремио да се врати када га је Аврам Петронијевић, министар иностраних послова и власник фабрике стакла, позвао да привремено борави у тој области и помогне у сузбијању болести. Панчић је прихватио посао и за пола године успјешно сузбио болест.

Током боравка тамо упознао се са биљним свијетом Јагодине, Белице и Црног врха.

Становници Јагодине, гдје је упознао и своју супругу Људмилу, веома су га завољели због његове марљивости и савјесности и када је добио понуду за радно мјесто у Неготину, они му нису дозволили да их напусти.

Панчић је 8. јануара 1850. године постао члан Друштва српске словесности, а 1853. године постављен је за професора зоологије, ботанике, минералогије и агрономије у београдском Лицеју, гдје је провео дуги низ година, а 1884. године је именован за члана Државног савјета.

Године 1855. Панчић је први пут чуо да у западној Србији постоји посебна врста четинара оморика. Десет година касније је добио двије њене гране.

Требало је да прође још 10 година да на планини Тари, у засеоку Ђурићи, 1. августа 1877. пронађе до тада непознати четинар оморику која је по њему добила име Панчићева оморика.

У Лицеју и касније у Великој школи Панчић је остао до краја живота.

Када је требало да буде изабран за члана Државног савјета у Србији није испуњавао основни (бирократски) услов, односно није имао до тада ниједну непокретност у држави.

Због тога му је у непокретну имовину прибиљежена зидана гробница коју је себи подигао на гробљу код Цркве Светог Марка у Београду.

Панчић је умро 8. марта 1888. године усред рада у Београду, а 1951. године његови посмртни остаци су пребачени и сахрањени у маузолеју који се налази на Панчићевом врху.

Коментари 0
Повезане вијести
Великан српске и свјетске науке – Јосиф Панчић Великан српске и свјетске науке – Јосиф Панчић
Преминуо храбри љекар из Требиња Преминуо храбри љекар из Требиња
Јосиф Панчић - први предсједник Српске академије наука Јосиф Панчић - први предсједник Српске академије наука
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    17h 46m
    5
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    1h 20m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    20h 29m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    15h 21m
    6
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    1h 39m
    0