Јован Јовановић Змај добија споменик у Београду

22.02.2022. 18:52
0
ИЗВОР: СРНА

Чувени пјесник, љекар и један од најзнаменитијих Срба 19. вијека Јован Јовановић Змај добиће споменик у Београду, чији су челници заједно са Покрајинском владом Војводине тај пројекат почели да спроводе у дјело, саопштио је градски Секретаријат за информисање.

На конститутивној сједници одбора за подизање споменика у Београду, којом је предсједавао предсједник Покрајинске владе Игор Мировић, усвојена је одлука да се у позивном конкурсу дефинишу услови и позову аутори који ће доставити рјешења за спомен-обиљежје на углу Змај Јовине улице и Обилићевог венца.

Истичући да је Јовановић био један од најугледнијих Срба из Војводине у 19. вијеку, Мировић је данас на сједници у сједишту Скупштине града Београда, поручио да ће одбор бити на трагу јединства, окупљања и сјећања на велику улогу коју је Змај имао у српском народу и то не само као пјесник, него и као национални борац и просвјетитељ.

- Ријеч је о човјеку који је ширио не само српску националну идеју у Војводини него и дух књижевности, писмености и традиције - указао је Мировић.

Замјеник градоначелника Београда Горан Весић подсјетио је да је Јовановић десет година живио у пријестоници Србије и у њој радио као дјечији љекар.

- Споменик Јовану Јовановићу Змају није обичан. То је споменик једној од најзначајнијих личности српске културе и нашег друштва. Споменик говори о повезаности Војводине и овог дела Србије, које заједно чине цјелину у оквиру српског народа -поручио је Весић.

Коментари 0
Повезане вијести
Након више од 30 година: Од сутра из Београда до Мостара за 50 минута Након више од 30 година: Од сутра из Београда до Мостара за 50 минута
Нацистичка Њемачка прије 83 године бомбардовала Београд Нацистичка Њемачка прије 83 године бомбардовала Београд
Који је најскупљи, а који најјефтинији аутомобил на Сајму у Београду Који је најскупљи, а који најјефтинији аутомобил на Сајму у Београду
Најчитаније
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    19h 40m
    0
  • Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца
    23h 4m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    10h 10m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    18h 33m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    9h 51m
    0