Jovan Jovanović Zmaj dobija spomenik u Beogradu

22.02.2022. 18:52
0
IZVOR: SRNA

Čuveni pjesnik, ljekar i jedan od najznamenitijih Srba 19. vijeka Jovan Jovanović Zmaj dobiće spomenik u Beogradu, čiji su čelnici zajedno sa Pokrajinskom vladom Vojvodine taj projekat počeli da sprovode u djelo, saopštio je gradski Sekretarijat za informisanje.

Na konstitutivnoj sjednici odbora za podizanje spomenika u Beogradu, kojom je predsjedavao predsjednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, usvojena je odluka da se u pozivnom konkursu definišu uslovi i pozovu autori koji će dostaviti rješenja za spomen-obilježje na uglu Zmaj Jovine ulice i Obilićevog venca.

Ističući da je Jovanović bio jedan od najuglednijih Srba iz Vojvodine u 19. vijeku, Mirović je danas na sjednici u sjedištu Skupštine grada Beograda, poručio da će odbor biti na tragu jedinstva, okupljanja i sjećanja na veliku ulogu koju je Zmaj imao u srpskom narodu i to ne samo kao pjesnik, nego i kao nacionalni borac i prosvjetitelj.

- Riječ je o čovjeku koji je širio ne samo srpsku nacionalnu ideju u Vojvodini nego i duh književnosti, pismenosti i tradicije - ukazao je Mirović.

Zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić podsjetio je da je Jovanović deset godina živio u prijestonici Srbije i u njoj radio kao dječiji ljekar.

- Spomenik Jovanu Jovanoviću Zmaju nije običan. To je spomenik jednoj od najznačajnijih ličnosti srpske kulture i našeg društva. Spomenik govori o povezanosti Vojvodine i ovog dela Srbije, koje zajedno čine cjelinu u okviru srpskog naroda -poručio je Vesić.

Komentari 0
Povezane vijesti
Uhapšena žena koja je pretukla nastavnicu svog sina Uhapšena žena koja je pretukla nastavnicu svog sina
Čika Jova Zmaj: "Zar ja ljubit više ne smem?" Čika Jova Zmaj: "Zar ja ljubit više ne smem?"
Patrijarh Porfirije: Molimo za jedinstvo i sabornost srpskog naroda Patrijarh Porfirije: Molimo za jedinstvo i sabornost srpskog naroda
Najčitanije
 • Demos više nije dio vlasti u Palama
  21h 17m
  18
 • Pavle Škrba ostvario trijumf u Mostaru
  23h 6m
  0
 • Ko ostvaruje pravo na stambeni kredit iz sredstava IRB-a?
  23h 25m
  0
 • Mokro: Prilikom pretresa kuće oduzeta puška
  3h 49m
  0
 • Gol Jovića koji je Srbiju ostavio u igri za drugi krug (VIDEO)
  20h 45m
  0