Jovan Jovanović Zmaj dobija spomenik u Beogradu

22.02.2022. 18:52
0
IZVOR: SRNA

Čuveni pjesnik, ljekar i jedan od najznamenitijih Srba 19. vijeka Jovan Jovanović Zmaj dobiće spomenik u Beogradu, čiji su čelnici zajedno sa Pokrajinskom vladom Vojvodine taj projekat počeli da sprovode u djelo, saopštio je gradski Sekretarijat za informisanje.

Na konstitutivnoj sjednici odbora za podizanje spomenika u Beogradu, kojom je predsjedavao predsjednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, usvojena je odluka da se u pozivnom konkursu definišu uslovi i pozovu autori koji će dostaviti rješenja za spomen-obilježje na uglu Zmaj Jovine ulice i Obilićevog venca.

Ističući da je Jovanović bio jedan od najuglednijih Srba iz Vojvodine u 19. vijeku, Mirović je danas na sjednici u sjedištu Skupštine grada Beograda, poručio da će odbor biti na tragu jedinstva, okupljanja i sjećanja na veliku ulogu koju je Zmaj imao u srpskom narodu i to ne samo kao pjesnik, nego i kao nacionalni borac i prosvjetitelj.

- Riječ je o čovjeku koji je širio ne samo srpsku nacionalnu ideju u Vojvodini nego i duh književnosti, pismenosti i tradicije - ukazao je Mirović.

Zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić podsjetio je da je Jovanović deset godina živio u prijestonici Srbije i u njoj radio kao dječiji ljekar.

- Spomenik Jovanu Jovanoviću Zmaju nije običan. To je spomenik jednoj od najznačajnijih ličnosti srpske kulture i našeg društva. Spomenik govori o povezanosti Vojvodine i ovog dela Srbije, koje zajedno čine cjelinu u okviru srpskog naroda -poručio je Vesić.

Komentari 0
Povezane vijesti
Otac ubio sina, pa izvršio samoubistvo Otac ubio sina, pa izvršio samoubistvo
Bio jednom jedan Tmuša, mali čovjek sa radija Bio jednom jedan Tmuša, mali čovjek sa radija
Tinejdžer izboden nožem u blizini škole, uhapšen maloljetni napadač Tinejdžer izboden nožem u blizini škole, uhapšen maloljetni napadač
Najčitanije
 • Testament Makse Despića
  12h 43m
  0
 • Otac ubio sina, pa izvršio samoubistvo
  11h 17m
  0
 • Dječak Dragoljub Jeličić, junak bitke za Beograd
  12h 46m
  0
 • U BiH uhapšeno 36 lica
  11h 0m
  0
 • Doktor Babić prebačen na liječenje u Mostar
  9h 34m
  0