Jovan Jovanović Zmaj dobija spomenik u Beogradu

22.02.2022. 18:52
0
IZVOR: SRNA

Čuveni pjesnik, ljekar i jedan od najznamenitijih Srba 19. vijeka Jovan Jovanović Zmaj dobiće spomenik u Beogradu, čiji su čelnici zajedno sa Pokrajinskom vladom Vojvodine taj projekat počeli da sprovode u djelo, saopštio je gradski Sekretarijat za informisanje.

Na konstitutivnoj sjednici odbora za podizanje spomenika u Beogradu, kojom je predsjedavao predsjednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, usvojena je odluka da se u pozivnom konkursu definišu uslovi i pozovu autori koji će dostaviti rješenja za spomen-obilježje na uglu Zmaj Jovine ulice i Obilićevog venca.

Ističući da je Jovanović bio jedan od najuglednijih Srba iz Vojvodine u 19. vijeku, Mirović je danas na sjednici u sjedištu Skupštine grada Beograda, poručio da će odbor biti na tragu jedinstva, okupljanja i sjećanja na veliku ulogu koju je Zmaj imao u srpskom narodu i to ne samo kao pjesnik, nego i kao nacionalni borac i prosvjetitelj.

- Riječ je o čovjeku koji je širio ne samo srpsku nacionalnu ideju u Vojvodini nego i duh književnosti, pismenosti i tradicije - ukazao je Mirović.

Zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić podsjetio je da je Jovanović deset godina živio u prijestonici Srbije i u njoj radio kao dječiji ljekar.

- Spomenik Jovanu Jovanoviću Zmaju nije običan. To je spomenik jednoj od najznačajnijih ličnosti srpske kulture i našeg društva. Spomenik govori o povezanosti Vojvodine i ovog dela Srbije, koje zajedno čine cjelinu u okviru srpskog naroda -poručio je Vesić.

Komentari 0
Povezane vijesti
Osumnjičeni za ubistvo Danke na psihijatrijskom vještačenju u Beogradu Osumnjičeni za ubistvo Danke na psihijatrijskom vještačenju u Beogradu
Nakon više od 30 godina: Od sutra iz Beograda do Mostara za 50 minuta Nakon više od 30 godina: Od sutra iz Beograda do Mostara za 50 minuta
Nacistička Njemačka prije 83 godine bombardovala Beograd Nacistička Njemačka prije 83 godine bombardovala Beograd
Najčitanije
  • Vukovcima besplatno polaganje vozačkog ispita
    14h 15m
    5
  • Besplatni pregledi kože u Istočnom Sarajevu
    13h 57m
    0
  • Kaldesići Ontario zamijenili Istočnim Sarajevom
    14h 51m
    7
  • Preliminarna rang–lista za dodjelu studentskih stipendija Opštine Istočna Ilidža
    11h 46m
    0
  • Premješteni posmrtni ostaci Bate Živojinovića iz Aleje zaslužnih građana
    10h 48m
    0