Јунаци од Косовског боја до Кошара: „Срби против НАТО од 1991. до 1999.“

28.10.2022. 11:51
0
ИЗВОР: in4s.net

У току је Сајам књига у Београду, а посебну пажњу је привукло Удружење „Добродетељ“, које својим издањима упорно подсјећа и учи да дјецу од малих ногу морамо учити историји, како је не бисмо заборавили, јер оно што се заборави, врло се лако може поновити.

- Добродетељ значи врлина на старосрпском и данашњем руском језику, а у тој речи највећи део чини Добро дете, тако да ми промовишемо традиционалне вредности и врлине српског народа које се заснивају на Православљу, Отаџбини и Породици, а то чинимо тако што објављујемо дечије књиге у едицији Добро дете које носе тај српски код. Да нам деца порасту у добре људе и добре Србе – каже, за портал ИН4С, предсједник тог удружења, Александар Миљевић.

Пред најмлађом читалачком публиком у Србији нашла се недавно једна сасвим посебна књига.

Портал ИН4С разговарао је са Александром Миљевићем, предсједником Удружења „Добродетељ“, који је за овај портал представио и најновију књигу у њиховом издању, под називом „Срби против НАТО од 1991. до 1999.“

- Она је изашла мало пре сајма књига и њу смо објавили из два разлога. Један је да по први пут испричамо нашој деци причу о ратовима деведесетих виђених српским очима, да нам децу о томе не уче више они који су нас тада бомбардовали, и да разбијемо код наше деце фаму о лошим Србима из деведесетих. Други разлог је да оваквом књигом у тренутку сукоба Нато Запада са Русијом дамо бар малу подршку браћи Русима, јер ако неко зна шта су њима радили од 2014 у Донбасу онда то знају Срби. Ми смо то све прошли деведесетих, наводи Миљевић.

Слика

Фото: Добродетељ

У књизи је описана борба српског народа у Републици Српској Крајини, Републици Српској, Црној Гори и Србији за очување својих огњишта и голи опстанак. Српски народ, без иједног савезника, морао је да се супротстави највећој сили на свијету – западном војном НАТО савезу.

У богато илустрованим акционим причама описане су задивљујуће довитљивости којима је српска војска успијевала да надмудри НАТО, обарање невидљивог авиона, акција српског тајног агента, отпор Цркве, херојство обичног народа. Послије читања ове књиге вјерујемо да ће дјеца бити поносна на своје баке и деке, мајке и очеве, пријатеље и кумове, као и на цијели српски народ који је постао херој у борби за слободу и независност.

Портал ИН4С занимало је када и како су дошли на идеју да на овај начин дјеци приближе историју, на шта Александар одговара да се то догодило сасвим случајно.

- При једној посети књижари видео сам страну књигу за децу о измишљеним јунацима из целог света. Тада сам рекао – ми имамо толико реалних јунака па да направимо књигу о њима, и тако су настали Српски јунаци од Косовског боја до Кошара. После једне промоције Српских јунака чули смо децу да се играју узимајући улоге јунака приче о јунацима са Кошара Јагуара и Грубог, па смо одлучили да направимо књигу за децу о битки на Кошарама јер је то деци временски блиска битка, чули су за њу, а она је прави наставак Косовског боја, како је и пун назив књиге Кошаре нови косовски бој.

Ове две књиге су скренуле велику пажњу јавности али и медија у Србији који су представили књиге(Спутник, Новости, Политика, Ало, Танјуг,Срна, Тв Храм, Слово Љубве, Радио Београд, Бум бум радио и многи национални портали) као и Војске Србије која је дала домове војске у Нишу и Новом Саду за промоцију Кошара и Руски дом за промоцију Кошара у Београду. На промоцији Кошара за децу у Нишу је говорио и Ген.Лазаревић који је водио Приштински корпус 1999., а на свим промоцијама су говорили учесници битке Пуковник Ђурковић и војници Дарко Анђелкович, Иван Пајовић и други.

Слика

Фото: Добродетељ

Они су говорили да им је прва дечија књига о Кошарама посебно драга јер је намењена новим генерацијама, будућности српства који као некад на Косовском боју сада на битки на Кошарама треба да граде вредносни код заснован на љубави према Богу и роду. Желели смо да направимо једну женску књигу па смо објавили Жене јунаке Великог рата и она се лепо уклопила у наше отаџбинске књиге - каже Миљевић.

- Ми смо на почетку, објавили смо до сада 10 књига, од тога 4 о нашим великим личностима и догађајима. Људима национално и верски свесним се свиђа то што радимо, а нарочито су пажњу скренуле отаџбинске књиге, пре свега оне о догађајима с краја 20.века, јер о томе се за децу уопште није писало. А људима је то требало, јер је дуго било потискивано, и са великом радошћу су то дочекали - каже он и додаје, као закључак да се на Сајму налазе у Хали 4 у делу где су Православни штандови, у улици Св.Владике Николаја Велимиривића.

Коментари 0
Повезане вијести
Најмлађи пацијент на одјелу психијатрије у Српској имао двије године Најмлађи пацијент на одјелу психијатрије у Српској имао двије године
Родитељима у Српској премало 15 дана боловања за његу дјетета Родитељима у Српској премало 15 дана боловања за његу дјетета
"Колатерална штета" - 25 годинa од убиства цивила у Грделичкој клисури "Колатерална штета" - 25 годинa од убиства цивила у Грделичкој клисури
Најчитаније
  • Данас обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    5h 48m
    0
  • Мирном шетњом у Добровољачкој улици обиљежене 32 године од злочина
    2h 59m
    2
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    18h 45m
    0
  • Мушкарац се запалио испред суда (ВИДЕО)
    17h 7m
    0
  • У понедјељак обиљежавање Дана одбране Илиџе
    19h 21m
    3