Junaci od Kosovskog boja do Košara: „Srbi protiv NATO od 1991. do 1999.“

28.10.2022. 11:51
0
IZVOR: in4s.net

U toku je Sajam knjiga u Beogradu, a posebnu pažnju je privuklo Udruženje „Dobrodetelj“, koje svojim izdanjima uporno podsjeća i uči da djecu od malih nogu moramo učiti istoriji, kako je ne bismo zaboravili, jer ono što se zaboravi, vrlo se lako može ponoviti.

- Dobrodetelj znači vrlina na starosrpskom i današnjem ruskom jeziku, a u toj reči najveći deo čini Dobro dete, tako da mi promovišemo tradicionalne vrednosti i vrline srpskog naroda koje se zasnivaju na Pravoslavlju, Otadžbini i Porodici, a to činimo tako što objavljujemo dečije knjige u ediciji Dobro dete koje nose taj srpski kod. Da nam deca porastu u dobre ljude i dobre Srbe – kaže, za portal IN4S, predsjednik tog udruženja, Aleksandar Miljević.

Pred najmlađom čitalačkom publikom u Srbiji našla se nedavno jedna sasvim posebna knjiga.

Portal IN4S razgovarao je sa Aleksandrom Miljevićem, predsjednikom Udruženja „Dobrodetelj“, koji je za ovaj portal predstavio i najnoviju knjigu u njihovom izdanju, pod nazivom „Srbi protiv NATO od 1991. do 1999.“

- Ona je izašla malo pre sajma knjiga i nju smo objavili iz dva razloga. Jedan je da po prvi put ispričamo našoj deci priču o ratovima devedesetih viđenih srpskim očima, da nam decu o tome ne uče više oni koji su nas tada bombardovali, i da razbijemo kod naše dece famu o lošim Srbima iz devedesetih. Drugi razlog je da ovakvom knjigom u trenutku sukoba Nato Zapada sa Rusijom damo bar malu podršku braći Rusima, jer ako neko zna šta su njima radili od 2014 u Donbasu onda to znaju Srbi. Mi smo to sve prošli devedesetih, navodi Miljević.

Slika

Foto: Dobrodetelj

U knjizi je opisana borba srpskog naroda u Republici Srpskoj Krajini, Republici Srpskoj, Crnoj Gori i Srbiji za očuvanje svojih ognjišta i goli opstanak. Srpski narod, bez ijednog saveznika, morao je da se suprotstavi najvećoj sili na svijetu – zapadnom vojnom NATO savezu.

U bogato ilustrovanim akcionim pričama opisane su zadivljujuće dovitljivosti kojima je srpska vojska uspijevala da nadmudri NATO, obaranje nevidljivog aviona, akcija srpskog tajnog agenta, otpor Crkve, herojstvo običnog naroda. Poslije čitanja ove knjige vjerujemo da će djeca biti ponosna na svoje bake i deke, majke i očeve, prijatelje i kumove, kao i na cijeli srpski narod koji je postao heroj u borbi za slobodu i nezavisnost.

Portal IN4S zanimalo je kada i kako su došli na ideju da na ovaj način djeci približe istoriju, na šta Aleksandar odgovara da se to dogodilo sasvim slučajno.

- Pri jednoj poseti knjižari video sam stranu knjigu za decu o izmišljenim junacima iz celog sveta. Tada sam rekao – mi imamo toliko realnih junaka pa da napravimo knjigu o njima, i tako su nastali Srpski junaci od Kosovskog boja do Košara. Posle jedne promocije Srpskih junaka čuli smo decu da se igraju uzimajući uloge junaka priče o junacima sa Košara Jaguara i Grubog, pa smo odlučili da napravimo knjigu za decu o bitki na Košarama jer je to deci vremenski bliska bitka, čuli su za nju, a ona je pravi nastavak Kosovskog boja, kako je i pun naziv knjige Košare novi kosovski boj.

Ove dve knjige su skrenule veliku pažnju javnosti ali i medija u Srbiji koji su predstavili knjige(Sputnik, Novosti, Politika, Alo, Tanjug,Srna, Tv Hram, Slovo Ljubve, Radio Beograd, Bum bum radio i mnogi nacionalni portali) kao i Vojske Srbije koja je dala domove vojske u Nišu i Novom Sadu za promociju Košara i Ruski dom za promociju Košara u Beogradu. Na promociji Košara za decu u Nišu je govorio i Gen.Lazarević koji je vodio Prištinski korpus 1999., a na svim promocijama su govorili učesnici bitke Pukovnik Đurković i vojnici Darko Anđelkovič, Ivan Pajović i drugi.

Slika

Foto: Dobrodetelj

Oni su govorili da im je prva dečija knjiga o Košarama posebno draga jer je namenjena novim generacijama, budućnosti srpstva koji kao nekad na Kosovskom boju sada na bitki na Košarama treba da grade vrednosni kod zasnovan na ljubavi prema Bogu i rodu. Želeli smo da napravimo jednu žensku knjigu pa smo objavili Žene junake Velikog rata i ona se lepo uklopila u naše otadžbinske knjige - kaže Miljević.

- Mi smo na početku, objavili smo do sada 10 knjiga, od toga 4 o našim velikim ličnostima i događajima. Ljudima nacionalno i verski svesnim se sviđa to što radimo, a naročito su pažnju skrenule otadžbinske knjige, pre svega one o događajima s kraja 20.veka, jer o tome se za decu uopšte nije pisalo. A ljudima je to trebalo, jer je dugo bilo potiskivano, i sa velikom radošću su to dočekali - kaže on i dodaje, kao zaključak da se na Sajmu nalaze u Hali 4 u delu gde su Pravoslavni štandovi, u ulici Sv.Vladike Nikolaja Velimirivića.

Komentari 0
Povezane vijesti
Šehovac: Zašto se ne izglasava rezolucija o genocidu nad Srbima u Sarajevu? Šehovac: Zašto se ne izglasava rezolucija o genocidu nad Srbima u Sarajevu?
Slučajevi krađe djece potresaju i Sloveniju Slučajevi krađe djece potresaju i Sloveniju
Dan kada je za odbranu Srpske Ilidže i srpskog naroda živote dalo 12 Ilidžanaca Dan kada je za odbranu Srpske Ilidže i srpskog naroda živote dalo 12 Ilidžanaca
Najčitanije
  • „Ako izađeš, bićeš zaklan“: Ispovijest Danila Beribake koji je preživio pakao Doborovoljačke ulice
    18h 53m
    13
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    17h 49m
    0
  • U nedjelju narodno veselje kod Crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Palama
    17h 53m
    1
  • Fočanski svetac Budimir Sokolović - Dražin ispovjednik i Hristov mučenik
    14h 46m
    1
  • Četrnaestogodišnji Miloš sa uživanjem se brine o porodičnom imanju
    16h 43m
    0