Када је вријеме за замјену уља у мјењачу?

08.09.2020. 10:11
0
ИЗВОР: HAK

Уље губи својства временом, а често је контаминирано ситним честицама које настају као продукти дјеловања мјењача, преноси РевијаХАК.

Мјењачи такође захтијевају подмазивање, а о уљима у мјењачу мало се пише. Наиме, препоручује се и промјена уља у мјењачима. Најчешћи интервали у аутоматским мјењачима су од 90.000 до 120.000 километара, у зависности од оптерећења аутомобила. Тако би требало бити и с ручним мјењачима или бисте уље требали мијењати сваких шест до осам година. Наравно, све зависи од стила вожње. Спортски аутомобили и агресивније мијењање аутомобила не дјелују благотворно на мјењач и уље.

Уље у мјењачу подмазује све кључне дијелове, смањује трење, али их и хлади те смањује опасност од корозије. Уље губи својства с временом, а често је контаминирано ситним честицама које настају као продукти дјеловања мјењача. У ранијој фази уље транспортује те ситне нечистоће према филтеру, али касније, ако се не мијења, изгубиће ту способност прочишћавања те ће и само бити засићено ситним честицама.

Ако примијетите тежу промјену брзина, посебно с ручним мјењачима, или проблеме при пребацивању у први и други степен преноса, то би могао бити знак дотрајалог уља у мјењачу и потребу за његовом замјеном промјене.

Уља у ручним мјењачима има радни вијек око 150.000 километара – ако произвођач није навео термине замјене.

Мијењање уља је комплексан посао, посебное код аутоматских мјењача (тамо је потребно и испирање мјењача), па, ако нисте сигурни у своје сервисне способности, боље је обратити се механичару.

Коментари 0
Повезане вијести
Ово је најотровнија биљка на свијету, а њено уље сви користе Ово је најотровнија биљка на свијету, а њено уље сви користе
Приштина забранила продају српског уља Приштина забранила продају српског уља
Мерцедес укида ручне мјењаче у Европи Мерцедес укида ручне мјењаче у Европи
Најчитаније
 • Сарајевско-романијски корпус - сами против свих (ФОТО)
  16h 57m
  5
 • Отворено Народно позориште Источно Сарајево (ФОТО)
  4h 54m
  8
 • Гeнерална скупштина УН усвојила резолуцију о Сребреници!
  8h 36m
  7
 • Егзотична пилетина у сосу
  17h 13m
  0
 • Мајдов има специјалну поруку након освајања сребра
  13h 13m
  2