Како и гдје се може тестирати на вирус корона у ФБиХ?

20.06.2020. 13:23
0
ИЗВОР: nezavisne.com

ПЦР детекцију вируса корона могу обављати само лабораторије здравствених установа које су верификоване од стране Федералног министарства здравства, саопштено је јутрос из овог Министарства.

Како наводе у саопштењу, за обављање предметне дјелатности од стране Министарства до сада су верификовани клинички центри Сарајево, Тузла и Мостар, Општа болница "Прим. др. Абдулах Накаш" Сарајево, Кантонална болница Зеница и Општа болница Тешањ.

Осим тога, одређено је да се као подршка јавном сектору у Федерацији БиХ, за обављање лабораторијске дијагностике на Ковид-19 може укључити и Ветеринарски факултет Универзитета у Сарајеву - Лабораторија за молекуларно-генетичка и форензичка испитивања.

-Тестирања која се свакодневно обављају на основу медицинско-епидемиолошких индикација се не наплаћују од пацијената, већ се обављају на терет средстава обавезног здравственог осигурања. Наведене, односно верифициране јавне здравствене установе у зависности од својих могућности и капацитета могу ову услугу пружати и у комерцијалне сврхе, односно на особни захтјев грађана. Тестирање овом методом у комерцијалне сврхе свакако треба проматрати одвојено од тестирања која се свакодневно обављају на основу медицинско-епидемиолошких индикација и која се, потцртавамо, не наплаћују од пацијената, већ се обављају на терет средстава обавезног здравственог осигурања- саопштено је.

Приликом пружања услуга тестирања у комерцијалне сврхе, наводе у саопштењу, на захтјев грађана верификоване здравствене установе не смију користити тестове и другу потребну медицинску опрему коју су добиле путем донација, односно које су им набављене из средстава прорачуна на свим нивоима, него искључиво тестове и опрему коју набављају из властитих средстава.

-Цијену ПЦР тестирања на SARS-CoV-2вирус у износу од 215,20 КМ утврдио је, сукладно својим овластима из чланка 104. Закона о здравственом осигурању (Службене новине Федерације БиХ, бр. 30797, 7/02, 70/08, 48/11 и 36/18), као и прописаној методологији, Завод здравственог осигурања и реосигурања Федерације БиХ- саопштено је из Министарства, преноси телевизија "Н1".

Коментари 0
Повезане вијести
Бесплатно и анонимно тестирање на ХИВ и хепатитис Бесплатно и анонимно тестирање на ХИВ и хепатитис
Зељковић и остали крајем маја опет у судници Зељковић и остали крајем маја опет у судници
Корона вирус потврђен код још девет особа у Српској Корона вирус потврђен код још девет особа у Српској
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    22h 57m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    17h 42m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    14h 41m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    15h 53m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    14h 47m
    0