Како је спријечена прослава Спасовдана у цркви Христа Спаса у Приштини

02.06.2022. 18:20
0
ИЗВОР: srna.rs

Припадници полиције самопроглашеног Косова забранили су јутрос неколицини вјерника да присуствују, а свештеницима Српске православне цркве (СПЦ) да служе литургију и режу славски колач поводом Спасовдана у цркви Христа Спаса у Приштини, а за свештенике је читав догађај притисак на цркву.

Приштински парох Станиша Арсић оцијенио је догађај као вид притиска на СПЦ јер је свима познато да је Храм Христа спаса „трн у оку цијелој Приштини".

- Али надамо се да ће уз Божју помоћ да дође све на своје место, и да одлука суда заживи како треба. Ми имамо одлуку суда да је то црквено земљиште, да је храм у власништву СПЦ и Епархије Рашко-Призренске, али се и даље воде спорови између општине и факултета, који инсистира да је то њихово земљиште. Заборављајући на то да је то исто земљиште некада одузето црвки, а сада је враћено и у власништву је цркве - објаснио је он.

Навео је и другачија искуства Манастира Дечани гдје се и поред одлуке суда манастирска имовина годинама не враћа.

- Ово је само један вид притиска. У Приштини имамо десетак Срба који живе, али имамо цркву која делује и ради, служи се света литургија сваког празника и недеље. Ово је притисак на СПЦ-  рекао је он.

Описујући догађај Арсић је рекао да је са оцем Гођевцем, са благословом око 4.30 дошао до Храма Христа спаса али да их је ту зауставио и легитимисао полицајац.

- Узео нам је документа и позвао појачање, па је дошла полиција у панцирима са личним наоружањем. На моје питање у чему је проблем, никакав одговор нисам добио од њих. Иако сам био обавештен да долази поручник који зна српски - рекао је он.

Арсић каже да дјелимично разуме албански па је схватио да разговарају о томе да црква није у функцији, да је под судским спором, начуо је да помињу суд.

- Након мог даљег инсистирања нису желели да причају на српском, а документе су им држали. Позвао је полицајца из полицијске станице центар, који се раније распитивао када ће да се служе у том храму, да преведе - рекао је он.

Додао је да је тај полицајац отприлике знао када ће бити литургија, али и да тачно вријеме нико није знао.

- Нисмо обавестили ни вернике, само искључиво оне који су морали и требали да буду ту. Као домаћини, ја и Саша, секретар епархије, имали смо и колач - објаснио је Арсић.

Додао је да ни са „преводиоцем" нису добили никакав одговор од полиције зашто су спријечени да откључају цркву.

- Једноставно, држали су нас једно време. На крају ме позвао полицајац који говори српски, рекао да ће документа бити враћена, а да се покупимо и вратимо одакле смо дошли. Тако смо и урадили, махнуо сам верницима да не прилазе, да их не би легитимисали и имали непријатности - рекао је он.

Додао је да су отишли у храм Светог Николе, одржали литургију и пререзали славски колач.

- Био је присутан и Новак Живић из привременог органа општине Приштина који се и пријавио да следеће године буде домаћин славе. Па да тамо где је и место прережемо славски колач, у храму Хиста спаса у Приштини - рекао је Арсић.

Епархија

Епархија рашко-призренска је изразила најдубљу забринутост и разочарење због поступка приштинске полиције.

- Тим актом се крше основне вјерске слободе и право приступа имовини наше Цркве, пошто је храм Христа Спаса у катастру регистрован као имовина Српске Православне Цркве и нико нема право да нам спречава приступ нашој имовини. Нажалост, отвореним дискриминаторним односом према Српској Православној Цркви на Косову и Метохији косовске институције непрестано шаљу поруку да наш народ не може да живи слободно и да основна вјерска и људска права не вреде за православне Србе - стоји у саопштењу.

Епархија рашко-призренска истиче да очекује од међународних представника реакцију поводом овог инцидента и да ће СПЦ о њему обавијестити све релевантне међународне организације које надгледају вјерска права и слободе.

- Свештеници наше Епархије су јутрос, заједно са групом вјерника кренули да служе Свету литургију поводом храмовне славе Христа Спаса у Приштини, али их је кордон полицајаца спријечио у томе. Прво су свештена лица легитимисана од стране полицајца који није желео да говори српски, а затим им је забрањено да откључају и уђу у цркву. Нашим свештеницима није дат одговор зашто је забрањено да служе у храму који се и по косовском катастру налази у власништву наше Цркве - додаје се у саопштењу Епархије рашко-призренске.

Коментари 0
Повезане вијести
Данас Благовијести Данас Благовијести
Сутра Благовијести Сутра Благовијести
Владика Григорије објаснио шта је важно поштовати током великог Васкршњег поста Владика Григорије објаснио шта је важно поштовати током великог Васкршњег поста
Најчитаније
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    22h 52m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    13h 22m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    13h 3m
    0
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    1h 49m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    21h 45m
    0