Kako je spriječena proslava Spasovdana u crkvi Hrista Spasa u Prištini

02.06.2022. 18:20
0
IZVOR: srna.rs

Pripadnici policije samoproglašenog Kosova zabranili su jutros nekolicini vjernika da prisustvuju, a sveštenicima Srpske pravoslavne crkve (SPC) da služe liturgiju i režu slavski kolač povodom Spasovdana u crkvi Hrista Spasa u Prištini, a za sveštenike je čitav događaj pritisak na crkvu.

Prištinski paroh Staniša Arsić ocijenio je događaj kao vid pritiska na SPC jer je svima poznato da je Hram Hrista spasa „trn u oku cijeloj Prištini".

- Ali nadamo se da će uz Božju pomoć da dođe sve na svoje mesto, i da odluka suda zaživi kako treba. Mi imamo odluku suda da je to crkveno zemljište, da je hram u vlasništvu SPC i Eparhije Raško-Prizrenske, ali se i dalje vode sporovi između opštine i fakulteta, koji insistira da je to njihovo zemljište. Zaboravljajući na to da je to isto zemljište nekada oduzeto crvki, a sada je vraćeno i u vlasništvu je crkve - objasnio je on.

Naveo je i drugačija iskustva Manastira Dečani gdje se i pored odluke suda manastirska imovina godinama ne vraća.

- Ovo je samo jedan vid pritiska. U Prištini imamo desetak Srba koji žive, ali imamo crkvu koja deluje i radi, služi se sveta liturgija svakog praznika i nedelje. Ovo je pritisak na SPC-  rekao je on.

Opisujući događaj Arsić je rekao da je sa ocem Gođevcem, sa blagoslovom oko 4.30 došao do Hrama Hrista spasa ali da ih je tu zaustavio i legitimisao policajac.

- Uzeo nam je dokumenta i pozvao pojačanje, pa je došla policija u pancirima sa ličnim naoružanjem. Na moje pitanje u čemu je problem, nikakav odgovor nisam dobio od njih. Iako sam bio obavešten da dolazi poručnik koji zna srpski - rekao je on.

Arsić kaže da djelimično razume albanski pa je shvatio da razgovaraju o tome da crkva nije u funkciji, da je pod sudskim sporom, načuo je da pominju sud.

- Nakon mog daljeg insistiranja nisu želeli da pričaju na srpskom, a dokumente su im držali. Pozvao je policajca iz policijske stanice centar, koji se ranije raspitivao kada će da se služe u tom hramu, da prevede - rekao je on.

Dodao je da je taj policajac otprilike znao kada će biti liturgija, ali i da tačno vrijeme niko nije znao.

- Nismo obavestili ni vernike, samo isključivo one koji su morali i trebali da budu tu. Kao domaćini, ja i Saša, sekretar eparhije, imali smo i kolač - objasnio je Arsić.

Dodao je da ni sa „prevodiocem" nisu dobili nikakav odgovor od policije zašto su spriječeni da otključaju crkvu.

- Jednostavno, držali su nas jedno vreme. Na kraju me pozvao policajac koji govori srpski, rekao da će dokumenta biti vraćena, a da se pokupimo i vratimo odakle smo došli. Tako smo i uradili, mahnuo sam vernicima da ne prilaze, da ih ne bi legitimisali i imali neprijatnosti - rekao je on.

Dodao je da su otišli u hram Svetog Nikole, održali liturgiju i prerezali slavski kolač.

- Bio je prisutan i Novak Živić iz privremenog organa opštine Priština koji se i prijavio da sledeće godine bude domaćin slave. Pa da tamo gde je i mesto prerežemo slavski kolač, u hramu Hista spasa u Prištini - rekao je Arsić.

Eparhija

Eparhija raško-prizrenska je izrazila najdublju zabrinutost i razočarenje zbog postupka prištinske policije.

- Tim aktom se krše osnovne vjerske slobode i pravo pristupa imovini naše Crkve, pošto je hram Hrista Spasa u katastru registrovan kao imovina Srpske Pravoslavne Crkve i niko nema pravo da nam sprečava pristup našoj imovini. Nažalost, otvorenim diskriminatornim odnosom prema Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi na Kosovu i Metohiji kosovske institucije neprestano šalju poruku da naš narod ne može da živi slobodno i da osnovna vjerska i ljudska prava ne vrede za pravoslavne Srbe - stoji u saopštenju.

Eparhija raško-prizrenska ističe da očekuje od međunarodnih predstavnika reakciju povodom ovog incidenta i da će SPC o njemu obavijestiti sve relevantne međunarodne organizacije koje nadgledaju vjerska prava i slobode.

- Sveštenici naše Eparhije su jutros, zajedno sa grupom vjernika krenuli da služe Svetu liturgiju povodom hramovne slave Hrista Spasa u Prištini, ali ih je kordon policajaca spriječio u tome. Prvo su sveštena lica legitimisana od strane policajca koji nije želeo da govori srpski, a zatim im je zabranjeno da otključaju i uđu u crkvu. Našim sveštenicima nije dat odgovor zašto je zabranjeno da služe u hramu koji se i po kosovskom katastru nalazi u vlasništvu naše Crkve - dodaje se u saopštenju Eparhije raško-prizrenske.

Komentari 0
Povezane vijesti
Sutra Veliki četvrtak Sutra Veliki četvrtak
Danas Velika srijeda Danas Velika srijeda
Danas praznik Cvijeti Danas praznik Cvijeti
Najčitanije
  • Malobrojni izletnici na prvomajskom uranku u Istočnom Novom Sarajevu
    19h 36m
    3
  • Dan kada je otišao Sena - „Kišni čovjek“
    20h 41m
    4
  • Ženu ugrizao poskok dok je čupala mladi luk
    14h 24m
    0
  • Utopio se otac devetoro djece
    15h 30m
    0
  • Dječak iz BiH pao pod traktor, helikopterom prebačen u bolnicu
    10h 38m
    0