Како кафа утиче на депресију?

05.10.2024. 21:42
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Истраживања о повезаности кафе и депресије показала су да људи уопштено имају блаже симптоме депресије када пију кафу. Ево како су то објаснили научници.

Кофеин је стимуланс који се налази у храни и пићима попут каве, стога нам може дати енергију и осјећај полета. Управо су зато знанственици одлучили истражити повезаност кафе и депресије, што је показало да људи уопштено имају блаже симптоме депресије када пију кафу.

Бројне су студије о учинцима кафе на тијело откриле и друге позитивне користи, попут смањења ризика од развоја рака или можданог удара. Испијање кафе такође може смањити ризик од развоја деменције и Паркинсонове болести, наводи 24сата.

Заштитни спојеви присутни у зрнима кафе, заједно с учинцима кофеина, могу побољшати наше менталне когнитивне способности и смањити вјероватноћу развоја Алцхајмерове болести.

Депресија погађа милионе људи, а озбиљност симптома варира од особе до особе. Неки од најчешћих симптома укључују губитак интереса за активности које су вам некада пружале задовољство, потешкоће с концентрацијом и недостатак енергије.

Чини се да испијање кафе може помоћи особама с дијагнозом депресије. Међутим, то не значи да би кафа требала постати стални дио ваше прехране. Иако постоје одређене здравствене користи од конзумирања кафе, постоје и негативне стране претјеране конзумације.

Кофеин је постао неизоставан међу радницима и студентима који траже додатну енергију за извршавање својих задатака. Америчка агенција за храну и лијекове (ФДА) сматра да су четири шољице кафе нормалне величине безбједне. Ипак, конзумација кафе може изазвати нуспојаве попут немира, убрзаног откуцаја срца и несанице.

Коментари 0
Повезане вијести
Знате ли шта кисела вода ради тијелу? Знате ли шта кисела вода ради тијелу?
Запечени рижото на италијански начин Запечени рижото на италијански начин
Рецепт за вафле које се топе у устима Рецепт за вафле које се топе у устима
Најчитаније
  • Мајка херој: Лејла допливала кроз бујицу и спасила кћерку
    11h 1m
    0
  • Најтежу тикву узгојио Ратко Говедарица из Гацка
    9h 59m
    0
  • Романијски кајмак препознатљив, заштићен и има купце
    13h 52m
    0
  • Дарко Војводић донирао 1000 КМ, па позвао и колеге да ураде исто
    15h 9m
    1
  • "Дани тикве" окупили око 80 излагача и велики број посјетилаца (ФОТО)
    10h 13m
    1