Како старимо тако се мијења и потреба за витаминима и минералима

08.02.2020. 09:38
0
ИЗВОР: ljepotaizdravlje.ba

Сазнајемо које је витамине потребно више користити како старимо.

Калцијум

Како старимо тако трошимо пуно више минерала него га уносимо, а то може утицати на ломљивост костију, а посебно код жена у менопаузи. Калцијум помаже раду мишића, нерава, ћелија и крвних судова. Жене старије од 50 година, а мушкарци од 70 би требали уносити и до 20 посто више калцијума.

Витамин B12

Помаже при изградњи крвних ћелија и неурона, а можете га добити из намирница попут меса, рибе, јаја и млијечних производа. Отприлике 30 посто особа старих изнад 50 година пате од гастритиса који отежава апсорпцију витамина из хране.

Витамин D

Како би апсорбовао калцијум, организму је потребан витамин D, па је добро узимати их у тандему како би спријечили појаву остеоартритиса. Иако је излагање сунцу препорука, како старимо тако га теже из сунца апсорбују па га треба потражити у намирницама као што је лосос, сардина.

Витамин B6

Тијело га користи како би се обранило од вируса и бактерија те за стварање енергије. Како старимо, тако требамо више овог витамина. Јетрица, масна риба и пахуљице су добар извор овог витамина.

Магнезијум

Помаже тијелу при изградњи протеина и костију те одржава ниво шећера у крви под контролом. Можете га пронаћи у орашастим плодовима и зеленом поврћу. Ако дуго пијете лијекове, или имате здравствених проблема, можете патити од мањка магнезијума.

Пробиотици

Такозване добре бактерије или пробиотици у цријевима прерађују храну, али и сузбијају штетне врсте бактерија и вируса те разграђују отровне твари. Налазе се у ферментисани млијечни производи попут јогурта и кефира. Пробиотицима су богати и ферментисани производи од соје (мисо паста, сојин умак, темпех) те кисели купус.

Омега-3S

Оне се називају есенцијалнима јер их организам сам не може произвести. Важни су за здравље вида, мозга и спермија. пронаћи их можете у масној риби, орасима и ланеним сјеменкама.

Цинк

Управо је цинк један од најважнијих минерала у тијелу који је кључан за добар имунитет и потребан за многе функције, а можемо га пронаћи у намирницама попут црвеног меса. Цинк је потребан за одржавање имунолошког система, изградњу протеина, покретање ензима и за стварање ДНА. Такође, битан је за нормалан раст, развој и сполно сазријевање те за одржавање чула мириса и окуса. Уз месо, извор цинка је и риба, сир, орашасти плодови и житарице попут проса, зоби, хељде и сл.

Селен

Селен је веома снажан антиоксиданс који штити од кардиоваскуларних болести, реуматоидног артритиса, астме и других хроничних болести. Кључан је за нормалну функцију штитњаче, повољно утиче на ментално здравље и расположење. Спречава тако настанак деменције, болести штитњаче и развоја рака.

Калијум

Калијум је међу најважнијим електролитима, неопходан је за нормалан рад кардиоваскуларног система и бубрега, пренос нервних импулса, чврстоћу костију и зуби, рад мишића… Мањак калијума у организму може изазвати бол и грчеве у мишићима, слабост, вртоглавицу, затвор (опстипацију) и неправилан рад срца. Често се као најбогатији извори калијума наводе банана, наранџа, парадајз и кромпир.

Прије узимања суплемента, посавјетујте се с љекаром/фарамацеутом.

Коментари 0
Повезане вијести
Ојачајте имунитет у прелазном периоду Ојачајте имунитет у прелазном периоду
Шта је здравије - уље или свињска маст? Шта је здравије - уље или свињска маст?
Гојазност достигла размјере епидемије Гојазност достигла размјере епидемије
Најчитаније
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    23h 36m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    14h 6m
    0
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    2h 33m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    13h 47m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    22h 29m
    0