Кале из афричке мочваре у семберским цвијетњацима

30.05.2020. 11:42
0
ИЗВОР: Srpska.info

На простору Семберије све више је оних који се баве производњом цвијећа, што омогућава и солидну зараду.

Борка Радовановић из семберског села Велика Обарска опредијелила се за узгој кала. Производњу овог раскошног цвијећа покренула је прије четири године, а узгаја их у два пластеника.

Цвијет који је симбол вјенчања и рађања и који је стигао у Европу из мочварних дијелова јужне Африке, успјешно се узгаја и у Семберији.

У почетку су кале биле само за “њену душу”, а поклањала их је родбини и пријатељима. Касније је одлучила да прошири посао и оствари додатни приход у свом домаћинству.

Иако је Борка највише ангажована око овог цвијећа, у помоћ јој притекну и остали чланови породице.

Плодна земља

Борка каже да је семберска земља плодна за све, па и за кале.

-Али колико је лијеп, овај цвијет и захтјеван. Тражи непрекидну пажњу и велику љубав. Мора се много времена проводити у стакленику. Цвијеће не зна за празник или викенд. Редовно орезивање, заливање, прихрањивање, узимљавање, отопљавање, све се мора радити како би се биљка очувала у што бољој кондицији – објашњава Борка.

Најмање три до четири пута дневно мора се погледати, каже Борка, и предузети све што је неопходно, јер тек тада се добија тај предивни цвијет.

Ријеч стручњака

Она истиче да се препоруке стручњака морају поштовати.

-Имам одличне сараднике из Србије који се баве овом производњом дуги низ година и од њих набављам хибридне саднице. Читам литературу и пратим најновија достигнућа на интернету, али заиста мислим да је пресудна љубав према цвијећу – каже ова цвјећарка.

Неопходно је током цијеле године предузимати агротехничке мјере.

-Важно је и какво сјеме и земљу имате. Набављам квалитетно и провјерено семе и земљу, а у расаднику сам сваки дан. Посебно се мора водити рачуна о температурним осцилацијама – истиче Борка.

Кале се саде од јуна до септембра јер у том периоду мирују, не цвјетају. Ако је пластеничка производња онда кале за продају стижу почетком марта, а ако су касне онда средином априла. Њихова вегетација траје до краја јуна.

Слика

Борка истиче да, иако није једина која се бави производњом овог цвијећа у Семберији, не страхује од конкуренције. Ова вриједна жена спојила је лијепо и корисно, али са много труда и љубави не изостају ни резултати.

Боркине кале могу се купити у бијељинским цвјећарама и на зеленој пијаци ,а цвијет се продаје по цијени од једне до двије конвертибилне марке.

Симбол вјенчања и рађања

Борка у свом стакленику тренутно има око 400 садница. У протекле четири године произвела је близу 4.000 биљака. Кала је кроз вијекове имала различита духовна и емотивна симболичка значења, а својом раскошном љепотом била је инспирација многим умјетницима.

-Овај традиционални симбол вјенчања, поновног рађања, али и жалости, многим произвођачима цвијећа осим надахнућа представља и сигурну егзистенцију – каже Борка.

Коментари 0
Повезане вијести
Седмогодишња Милица Максимовић, талентована глумица (ВИДЕО) Седмогодишња Милица Максимовић, талентована глумица (ВИДЕО)
Мотоциклиста тешко повријеђен у удесу код Бијељине Мотоциклиста тешко повријеђен у удесу код Бијељине
Повријеђени пјешак и мотоциклиста у Бијељини Повријеђени пјешак и мотоциклиста у Бијељини
Најчитаније
  • Туга у Билећи, погинуо младић из Гацка
    3h 35m
    0
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    13h 53m
    0
  • На данашњи дан проглашен Закон о Војсци Српске
    13h 59m
    0
  • Скупштина озваничила одбијање Венс-Овеновог плана
    13h 57m
    0
  • За њу не постоје препреке: Дјевојка са крилима положила вожњу (ВИДЕО)
    12h 48m
    0