Канцеларија Републичког завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа одлази са Пала

28.11.2021. 21:42
2
ИЗВОР: centralnews.live

Одлуком Владе Републике Српске канцеларија Републичког завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа укида се, а постојећа два радна мјеста, по одласку радника Завода у пензију, пребацују се у Бањалуку. 

Ова канцеларија имала је више радних мјеста у ранијем периоду, али су одласком радника у пензију мјеста пребацивана у Бањалуку, да би коначно дошло до гашења ове канцеларије. 

Иако је у надлежности овог Завода валоризација и заштита  културно-историјског и природног насљеђа Републике Српске, културно историјски споменици као што су Градина, Ходиђед, некропола Павловића, никада нису валоризовани и заштићени.

Феудални посјед Павловића, који су спадали у ред најкрупнијег босанског племства и једне од најзначајнијих династија у средњем вијеку на овим просторима, протезао се од Врхбосне (данашње Сарајево) на западу до Добруна на истоку.

На простору паљанске општине се одвијала трговина са Дубровником, прво у граду Борач на Прачи, гдје су Павловићи издавали повеље, касније у новосаграђеном граду Павловац на лијевој обали Праче.

Градина, која се налази у данашњим Горњим Палама, припадала је неком од властелина, господару ових крајева који су припадали држави Павловића. Утврђење није подигнуто касније од XIV вијека, а појавом барута је додатно појачано и осигурано. 

Слика

Поглед са Градине на Пале/Фото: Катера

Задатак Градине је био да осигура проток трговачких каравана између Врхбосне и Павловца и да пружи заштиту угроженом становништву околних села. Грађевина је подигнута по средњовјековним грађевинским принципима, са врло занимљивом основом која говори о проницљивости градитеља као и високом степену стања архитектуре ове врсте у тадашњој Босни.

У близини Градине налази се и некропола од  13 стећака (6 сандука и 7 сљемењака) за коју се претпоставља да припада властелинској породици Павловића.

Некропола крије у себи некадашње владаре који су владали овим и околним подручјем. Терен око стећака је доста неприступачан и зарастао.

Ходидјед је био средњовјековни утврђени град који се налазио на узвишењу између Сарајева и Пала, тачније на Булозима.

Слика

Остаци Градине Павловића/Фото: Катера

Једно од утврђења коме је историја избрисала име јесте и Стари град на саставцима Паљанске и Мокрањске Миљацке подигнут у XIV вијеку.  Иако постоје остаци и потврда о постојању ових грађевина, оне никада нису заштићене.

Поред културно-историјског у надлежности овог Завода су и валоризација и заштита природног насљеђа. Међутим, богато природно насљеђе регије које чине и неколико пећина остаје потпуно незаштићено и неистражено.

Коментари 2
 • Generic placeholder image
  Tranzicionista 29.11.2021. 18:45
  Zaboravih, pa eno primjer piramide u Visokom (navodno), ne znaju ni jesu li mi nisu li, opet turista čitav buljuk, čak i teniska legenda svrati da "napuni baterije". Ko zna, možda i pod Gradinom leži neko energetsko polje?
 • Generic placeholder image
  Tranzicionista 29.11.2021. 13:17
  Sramota, pa zamislimo na ove tri lokacije, Hodiđed, Gradina, Stari Grad, obnovljena kamena utvrđenja, meni zvuči kao turistički primamljivo ali...
  Uskoro će i ovo malo zidina da nestane kao što nestaju stanovnici RS. Obilaze tamo neka istorijska nasleđa po Njemačkoj, Austriji, ... koja nisu ni blizu stara kao pomenuta.
Повезане вијести
Грчка делегација сутра у посјети Филозофском факултету Пале Грчка делегација сутра у посјети Филозофском факултету Пале
Туризам као најперспективнија грана може бити одржив Туризам као најперспективнија грана може бити одржив
Оштећен аутомобил у Палама Оштећен аутомобил у Палама
Најчитаније
 • Од сутра могуће кориштење туристичких ваучера у вриједности од 100 КМ
  19h 4m
  3
 • Борачка организација општине Пале: Саопштење за јавност
  21h 46m
  25
 • Урош Клисарић побједник "Конференције беба" у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
  16h 10m
  0
 • Осморица фудбалера потписала нове уговоре са Славијом
  22h 18m
  0
 • Душан Ремић одлази у Саудијску Арабију
  15h 12m
  0