Kancelarija Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa odlazi sa Pala

28.11.2021. 21:42
2
IZVOR: centralnews.live

Odlukom Vlade Republike Srpske kancelarija Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa ukida se, a postojeća dva radna mjesta, po odlasku radnika Zavoda u penziju, prebacuju se u Banjaluku. 

Ova kancelarija imala je više radnih mjesta u ranijem periodu, ali su odlaskom radnika u penziju mjesta prebacivana u Banjaluku, da bi konačno došlo do gašenja ove kancelarije. 

Iako je u nadležnosti ovog Zavoda valorizacija i zaštita  kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske, kulturno istorijski spomenici kao što su Gradina, Hodiđed, nekropola Pavlovića, nikada nisu valorizovani i zaštićeni.

Feudalni posjed Pavlovića, koji su spadali u red najkrupnijeg bosanskog plemstva i jedne od najznačajnijih dinastija u srednjem vijeku na ovim prostorima, protezao se od Vrhbosne (današnje Sarajevo) na zapadu do Dobruna na istoku.

Na prostoru paljanske opštine se odvijala trgovina sa Dubrovnikom, prvo u gradu Borač na Prači, gdje su Pavlovići izdavali povelje, kasnije u novosagrađenom gradu Pavlovac na lijevoj obali Prače.

Gradina, koja se nalazi u današnjim Gornjim Palama, pripadala je nekom od vlastelina, gospodaru ovih krajeva koji su pripadali državi Pavlovića. Utvrđenje nije podignuto kasnije od XIV vijeka, a pojavom baruta je dodatno pojačano i osigurano. 

Slika

Pogled sa Gradine na Pale/Foto: Katera

Zadatak Gradine je bio da osigura protok trgovačkih karavana između Vrhbosne i Pavlovca i da pruži zaštitu ugroženom stanovništvu okolnih sela. Građevina je podignuta po srednjovjekovnim građevinskim principima, sa vrlo zanimljivom osnovom koja govori o pronicljivosti graditelja kao i visokom stepenu stanja arhitekture ove vrste u tadašnjoj Bosni.

U blizini Gradine nalazi se i nekropola od  13 stećaka (6 sanduka i 7 sljemenjaka) za koju se pretpostavlja da pripada vlastelinskoj porodici Pavlovića.

Nekropola krije u sebi nekadašnje vladare koji su vladali ovim i okolnim područjem. Teren oko stećaka je dosta nepristupačan i zarastao.

Hodidjed je bio srednjovjekovni utvrđeni grad koji se nalazio na uzvišenju između Sarajeva i Pala, tačnije na Bulozima.

Slika

Ostaci Gradine Pavlovića/Foto: Katera

Jedno od utvrđenja kome je istorija izbrisala ime jeste i Stari grad na sastavcima Paljanske i Mokranjske Miljacke podignut u XIV vijeku.  Iako postoje ostaci i potvrda o postojanju ovih građevina, one nikada nisu zaštićene.

Pored kulturno-istorijskog u nadležnosti ovog Zavoda su i valorizacija i zaštita prirodnog nasljeđa. Međutim, bogato prirodno nasljeđe regije koje čine i nekoliko pećina ostaje potpuno nezaštićeno i neistraženo.

Komentari 2
 • Generic placeholder image
  Tranzicionista 29.11.2021. 18:45
  Zaboravih, pa eno primjer piramide u Visokom (navodno), ne znaju ni jesu li mi nisu li, opet turista čitav buljuk, čak i teniska legenda svrati da "napuni baterije". Ko zna, možda i pod Gradinom leži neko energetsko polje?
 • Generic placeholder image
  Tranzicionista 29.11.2021. 13:17
  Sramota, pa zamislimo na ove tri lokacije, Hodiđed, Gradina, Stari Grad, obnovljena kamena utvrđenja, meni zvuči kao turistički primamljivo ali...
  Uskoro će i ovo malo zidina da nestane kao što nestaju stanovnici RS. Obilaze tamo neka istorijska nasleđa po Njemačkoj, Austriji, ... koja nisu ni blizu stara kao pomenuta.
Povezane vijesti
Republičko takmičenje Crvenog krsta u pružanju prve pomoći na Palama Republičko takmičenje Crvenog krsta u pružanju prve pomoći na Palama
Prekid elektrosnabdijevanja u Palama Prekid elektrosnabdijevanja u Palama
Maksimović: Knjiga doktora Lazića uči mnogim istinama Maksimović: Knjiga doktora Lazića uči mnogim istinama
Najčitanije
 • Sokočani uhašeni zbog teške krađe
  17h 51m
  2
 • Upozorenje na nevrijeme - apel poljoprivrednicima
  13h 20m
  0
 • SIPA: Uhapšena jedna osoba zbog prevara u službi
  16h 22m
  1
 • Dojave o bombama širom Sarajeva
  18h 3m
  0
 • Trideset godina od kako su Vukašinoviće ubile komšije
  13h 25m
  2