Kancelarija Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa odlazi sa Pala

28.11.2021. 21:42
2
IZVOR: centralnews.live

Odlukom Vlade Republike Srpske kancelarija Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa ukida se, a postojeća dva radna mjesta, po odlasku radnika Zavoda u penziju, prebacuju se u Banjaluku. 

Ova kancelarija imala je više radnih mjesta u ranijem periodu, ali su odlaskom radnika u penziju mjesta prebacivana u Banjaluku, da bi konačno došlo do gašenja ove kancelarije. 

Iako je u nadležnosti ovog Zavoda valorizacija i zaštita  kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske, kulturno istorijski spomenici kao što su Gradina, Hodiđed, nekropola Pavlovića, nikada nisu valorizovani i zaštićeni.

Feudalni posjed Pavlovića, koji su spadali u red najkrupnijeg bosanskog plemstva i jedne od najznačajnijih dinastija u srednjem vijeku na ovim prostorima, protezao se od Vrhbosne (današnje Sarajevo) na zapadu do Dobruna na istoku.

Na prostoru paljanske opštine se odvijala trgovina sa Dubrovnikom, prvo u gradu Borač na Prači, gdje su Pavlovići izdavali povelje, kasnije u novosagrađenom gradu Pavlovac na lijevoj obali Prače.

Gradina, koja se nalazi u današnjim Gornjim Palama, pripadala je nekom od vlastelina, gospodaru ovih krajeva koji su pripadali državi Pavlovića. Utvrđenje nije podignuto kasnije od XIV vijeka, a pojavom baruta je dodatno pojačano i osigurano. 

Slika

Pogled sa Gradine na Pale/Foto: Katera

Zadatak Gradine je bio da osigura protok trgovačkih karavana između Vrhbosne i Pavlovca i da pruži zaštitu ugroženom stanovništvu okolnih sela. Građevina je podignuta po srednjovjekovnim građevinskim principima, sa vrlo zanimljivom osnovom koja govori o pronicljivosti graditelja kao i visokom stepenu stanja arhitekture ove vrste u tadašnjoj Bosni.

U blizini Gradine nalazi se i nekropola od  13 stećaka (6 sanduka i 7 sljemenjaka) za koju se pretpostavlja da pripada vlastelinskoj porodici Pavlovića.

Nekropola krije u sebi nekadašnje vladare koji su vladali ovim i okolnim područjem. Teren oko stećaka je dosta nepristupačan i zarastao.

Hodidjed je bio srednjovjekovni utvrđeni grad koji se nalazio na uzvišenju između Sarajeva i Pala, tačnije na Bulozima.

Slika

Ostaci Gradine Pavlovića/Foto: Katera

Jedno od utvrđenja kome je istorija izbrisala ime jeste i Stari grad na sastavcima Paljanske i Mokranjske Miljacke podignut u XIV vijeku.  Iako postoje ostaci i potvrda o postojanju ovih građevina, one nikada nisu zaštićene.

Pored kulturno-istorijskog u nadležnosti ovog Zavoda su i valorizacija i zaštita prirodnog nasljeđa. Međutim, bogato prirodno nasljeđe regije koje čine i nekoliko pećina ostaje potpuno nezaštićeno i neistraženo.

Komentari 2
  • Generic placeholder image
    Tranzicionista 29.11.2021. 18:45
    Zaboravih, pa eno primjer piramide u Visokom (navodno), ne znaju ni jesu li mi nisu li, opet turista čitav buljuk, čak i teniska legenda svrati da "napuni baterije". Ko zna, možda i pod Gradinom leži neko energetsko polje?
  • Generic placeholder image
    Tranzicionista 29.11.2021. 13:17
    Sramota, pa zamislimo na ove tri lokacije, Hodiđed, Gradina, Stari Grad, obnovljena kamena utvrđenja, meni zvuči kao turistički primamljivo ali...
    Uskoro će i ovo malo zidina da nestane kao što nestaju stanovnici RS. Obilaze tamo neka istorijska nasleđa po Njemačkoj, Austriji, ... koja nisu ni blizu stara kao pomenuta.
Povezane vijesti
Aprilska filmoteka posvećena Goranu Paskaljeviću Aprilska filmoteka posvećena Goranu Paskaljeviću
Bilbord u Palama: „Ne psuj Boga“ (FOTO) Bilbord u Palama: „Ne psuj Boga“ (FOTO)
Prikupljeno 55 doza krvi u Palama Prikupljeno 55 doza krvi u Palama
Najčitanije
  • Radnik pao sa stuba i poginuo
    12h 9m
    0
  • Radno vrijeme za predstojeće republičke praznike u Istočnoj Ilidži
    13h 24m
    0
  • Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
    19h 15m
    0
  • Devetoro žrtava bombardovanja u Surdulici u kući Milićevih
    17h 42m
    0
  • Prije 26 godina srušen Žeželjev most preko Dunava
    19h 34m
    0