Катерини приједлози књига за ову недјељу

14.07.2024. 12:24
0
ИЗВОР: katera.news

 

Стигло је топло љето. Вријеме је за предах, за шапат мора, парче сунчаног неба, мало мира и добру књигу. Читање је увијек у моди, али љето свему, па и читању, даје посебну драж.

Портал Катера вам нуди приједлог књига за ово љето.

За ову недјељу предлажемо:

„Ако сутра не постоји“, Гијом Мусо

Она је његова прошлост. Он је њена будућност. Ема живи у Њујорку. Са тридесет двије године и даље тражи оног правог. Метју живи у Бостону. Изгубио је жену у страшној несрећи, и сам одгаја своју четворогодишњу ћеркицу. Судбински сусрет у виртуелном свијету довешће их до тога да вјерују да су можда најзад пронашли срећу. Нестрпљиви да се упознају, договарају вечеру у малом италијанском ресторану на Менхетну. Истог дана у исто вријеме, обоје отварају врата тог ресторана и одлазе до истог стола. Па ипак, путеви им се никад неће укрстити. Да ли је то игра лажи? Измишљотина маште? Манипулација? Ухваћени у облику стварности који не могу да појме, Метју и Ема брзо схватају да то није само пропуштена прилика...

„Послије забаве“, Стево Грабовац

Роман о оцу, роман о злочину, роман о породици, роман о пријатељству, роман о одрастању...С темом двојништва, великом каква јесте у нашој књижевности, какву читамо код Данила Киша уосталом, писац уоквирује тематски различите сегменте који ову књигу чине пресјеком једног живота. Тако освијетљене моменте уоквирује двојништво оца и сина, фигура првог писца и оног који насљеђује – дар, списатељску осјетљивост и заоставштину, наређење да се неправдама супротставља отвореним срцем и једном писаћом машином. 

Roman o ocu, roman o zločinu, roman o porodici, roman o prijateljstvu, roman o odrastanju, totalni roman! S temom dvojništva, velikom kakva jeste u našoj književnosti, kakvu čitamo kod Danila Kiša uostalom, pisac uokviruje tematski različite segmente koji ovu knjigu čine presjekom jednog života. Tako osvijetljene momentume uokviruje dvojništvo oca i sina, figura prvog pisca i onog koji nasljeđuje – dar, spisateljsku osjetljivost i zaostavštinu, naređenje da se nepravdama suprotstavlja otvorenim srcem i jednom pisaćom mašinom. Poslije zabave, mada kompoziciono osmišljen u pet dijelova, počinje jednom rečenicom, jednim motom, neizostavnim i suštinskim citatom koji daje kolor i uspostavlja ton cijelom narativu: „I onda počinje oluja govana“. Tako je jednom rekao Roberto Bolanjo i bespovratno osvijetlio pravac drugom piscu. A oluja Steve Grabovca velika je i strašna u pokušaju da se dekonstruiše sjećanje, niz uspomena (ili privida) koje, napokon prizvane, spasavaju i istovremeno ogoljuju svijest do njene nemoćnosti.

I u ovom romanu čitalac će prepoznati sve ono što Stevu Grabovca čini jedinstvenim regionalnim piscem – jednostavni a veliki lirizam, beskrajno srce, misaona širina da se svaka stvar osvijetli prije no što se osudi, nesposobnost da se čovjek zarobi u malodušnost i uskogrudost ratnih i postratnih narativa. Stevo Grabovac je još jednom uspio izgovoriti sve naše tuge, misaone ćorsokake, ljubavi i usamljenosti, s onakvom iskrenošću i nepretencioznošću, s onakvom lakoćom izraza koju je lakše osjetiti negoli objasniti.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Катерини приједлози књига за читање Катерини приједлози књига за читање
Представљене књиге професора Александра Петровића Представљене књиге професора Александра Петровића
Катерини приједлози књига за ову седмицу Катерини приједлози књига за ову седмицу
Најчитаније
  • Погледајте маршруту уличне трке у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
    13h 6m
    0
  • План редукције воде за недјељу, 8. септембар
    5h 29m
    6
  • Преминуо Славо Кукић
    10h 2m
    1
  • У Источном Новом Сарајеву данас привремена обустава саобраћаја
    12h 59m
    0
  • На Сокоцу и у Источном Старом Граду сутра обиљежавање дана Треће сарајевске пјешадијске бригаде
    12h 50m
    0