Katerini prijedlozi knjiga za ovu nedjelju

14.07.2024. 12:24
0
IZVOR: katera.news

 

Stiglo je toplo ljeto. Vrijeme je za predah, za šapat mora, parče sunčanog neba, malo mira i dobru knjigu. Čitanje je uvijek u modi, ali ljeto svemu, pa i čitanju, daje posebnu draž.

Portal Katera vam nudi prijedlog knjiga za ovo ljeto.

Za ovu nedjelju predlažemo:

„Ako sutra ne postoji“, Gijom Muso

Ona je njegova prošlost. On je njena budućnost. Ema živi u Njujorku. Sa trideset dvije godine i dalje traži onog pravog. Metju živi u Bostonu. Izgubio je ženu u strašnoj nesreći, i sam odgaja svoju četvorogodišnju ćerkicu. Sudbinski susret u virtuelnom svijetu dovešće ih do toga da vjeruju da su možda najzad pronašli sreću. Nestrpljivi da se upoznaju, dogovaraju večeru u malom italijanskom restoranu na Menhetnu. Istog dana u isto vrijeme, oboje otvaraju vrata tog restorana i odlaze do istog stola. Pa ipak, putevi im se nikad neće ukrstiti. Da li je to igra laži? Izmišljotina mašte? Manipulacija? Uhvaćeni u obliku stvarnosti koji ne mogu da pojme, Metju i Ema brzo shvataju da to nije samo propuštena prilika...

„Poslije zabave“, Stevo Grabovac

Roman o ocu, roman o zločinu, roman o porodici, roman o prijateljstvu, roman o odrastanju...S temom dvojništva, velikom kakva jeste u našoj književnosti, kakvu čitamo kod Danila Kiša uostalom, pisac uokviruje tematski različite segmente koji ovu knjigu čine presjekom jednog života. Tako osvijetljene momente uokviruje dvojništvo oca i sina, figura prvog pisca i onog koji nasljeđuje – dar, spisateljsku osjetljivost i zaostavštinu, naređenje da se nepravdama suprotstavlja otvorenim srcem i jednom pisaćom mašinom. 

Roman o ocu, roman o zločinu, roman o porodici, roman o prijateljstvu, roman o odrastanju, totalni roman! S temom dvojništva, velikom kakva jeste u našoj književnosti, kakvu čitamo kod Danila Kiša uostalom, pisac uokviruje tematski različite segmente koji ovu knjigu čine presjekom jednog života. Tako osvijetljene momentume uokviruje dvojništvo oca i sina, figura prvog pisca i onog koji nasljeđuje – dar, spisateljsku osjetljivost i zaostavštinu, naređenje da se nepravdama suprotstavlja otvorenim srcem i jednom pisaćom mašinom. Poslije zabave, mada kompoziciono osmišljen u pet dijelova, počinje jednom rečenicom, jednim motom, neizostavnim i suštinskim citatom koji daje kolor i uspostavlja ton cijelom narativu: „I onda počinje oluja govana“. Tako je jednom rekao Roberto Bolanjo i bespovratno osvijetlio pravac drugom piscu. A oluja Steve Grabovca velika je i strašna u pokušaju da se dekonstruiše sjećanje, niz uspomena (ili privida) koje, napokon prizvane, spasavaju i istovremeno ogoljuju svijest do njene nemoćnosti.

I u ovom romanu čitalac će prepoznati sve ono što Stevu Grabovca čini jedinstvenim regionalnim piscem – jednostavni a veliki lirizam, beskrajno srce, misaona širina da se svaka stvar osvijetli prije no što se osudi, nesposobnost da se čovjek zarobi u malodušnost i uskogrudost ratnih i postratnih narativa. Stevo Grabovac je još jednom uspio izgovoriti sve naše tuge, misaone ćorsokake, ljubavi i usamljenosti, s onakvom iskrenošću i nepretencioznošću, s onakvom lakoćom izraza koju je lakše osjetiti negoli objasniti.

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Katerini prijedlozi knjiga za čitanje Katerini prijedlozi knjiga za čitanje
Predstavljene knjige profesora Aleksandra Petrovića Predstavljene knjige profesora Aleksandra Petrovića
Katerini prijedlozi knjiga za ovu sedmicu Katerini prijedlozi knjiga za ovu sedmicu
Najčitanije
  • Pogledajte maršrutu ulične trke u Istočnom Novom Sarajevu (FOTO)
    13h 30m
    0
  • Plan redukcije vode za nedjelju, 8. septembar
    5h 53m
    6
  • Preminuo Slavo Kukić
    10h 26m
    1
  • U Istočnom Novom Sarajevu danas privremena obustava saobraćaja
    13h 23m
    0
  • Na Sokocu i u Istočnom Starom Gradu sutra obilježavanje dana Treće sarajevske pješadijske brigade
    13h 14m
    0