Кестен: Намирница за уживање и здравље

26.09.2019. 14:21
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Јесења намирница чији мирис ће се наредних недјеља ширити градским улицама, уз неизбјежне црне прсте, крије и низ тајни.

Важна својства кестена препознали су и кулинарски стручњаци, који га све чешће користе као главни састојак супа, сосева и слатких посластица.

Познато је стотину различитих врста кестена. Уопштено се дијеле на питоме и дивље. Питоми су јестиви, а посебна посластица међу њима су ловрански маруни, који су слађи и већи од обичних. Са друге стране, дивљи кестен, који нажалост није за јело, посједује љековита својства. Најчешће се спомиње као помоћ код варикозних вена и оштећења капилара, а његови екстракти користе се за припрему љековитих приправака.

Ево и пет здравствених користи кестена

1. Намирница која вас чини ситима

Сто грама печеног кестена има око 245 калорија, па се из тог разлога ови плодови називају намирницом високе енергетске вриједности. Занимљиво је да се калоријска вриједност удвостручује његовом термичком обрадом, односно повећава се количина бјеланчевина и угљених хидрата у плоду.

2. Користи се у исхрани без глутена

Више од четрдесет одсто кестена чини скроб, због чега је погодан за припрему пиреа, супа, и других слатких и сланих јела. С обзиром на то да садржи глутен, препоручује се особама који болују од целијакије или га избјегавају у својој исхрани.

3. Подстиче рад цријева

Кестење је одличан извор влакана која смањују ниво лошег холестерола у крви, али и подстичу рад цријева, односно бољу и редовнију столицу.

4. Чува бубреге и срце

Кестен је богат калијумом и фосфором, као и незасићеним мастима, па се препоручује особама које пате од болести срца и кардиоваскуларног система, али и бубрежним болесницима. Осим тога, садржи значајну количину витамина А, Б и Ц, као и мангана, калцијума, хлора, гвожђа и магнезијума.

5.  Јача имунитет и кости

Бакар је минерал који појачава снагу костију, помаже у производњи црвених крвних зрнаца, побољшава рад нерава и ојачава имунитет. Осамдесет грама кестена дневно задовољава петину потреба за овим минералом, па се свакако препустите уживању у овом орашастом воћу.

Коментари 0
Повезане вијести
Које су добробити кестена Које су добробити кестена
Све здравствене користи кестена Све здравствене користи кестена
Кестен из Високих Дечана посађен код храма на Вељинама Кестен из Високих Дечана посађен код храма на Вељинама
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    19h 2m
    0
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    10h 0m
    10
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    18h 26m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    16h 41m
    12
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    18h 20m
    0