Све здравствене користи кестена

25.09.2020. 21:43
0
ИЗВОР: Magazin.hr

Кестен је сладак, популаран и не дебља. Искористите сезону и обезбиједите себи витамине и минерале које нећете наћи у другим орашастим плодовима.

Кестен је једини орашасти плод који има мало масти, садржи само грам масти, те мање од 70 калорија на око 30 грама. Осим тога, то је и једини орашасти плод који садржи витамин Ц, па тако само 85 грама кестена пужа 45% дневних потреба.

Још једна занимљива карактеристика кестена је та да је богат фолатима, што је иначе типично за зелено лиснато поврће, а не за орашасте плодове и сјеменке. Око 100 грама кестена нуди 62 µг фолата (или 15,5%). Дакле, осим витамина Ц, обезбјеђује организму и витамине Б1, Б2, Б6 и фолну киселину. Фолна киселина нужна је за формирање црвених крвних зрнаца и синтезу ДНК. Конзумација хране богате фолатима спречава појаву аномалија код фетуса.

Овај јесенски плод познат је и као изврстан извор влакана, што помаже у смањењу разине холестерола. Да бисте имали највише користи од кестена, током сезоне поједите до 85 грама на дан.

Једући их унијећете и магнезијум, бакар, манган, жељезо, калцијум, фосфор, цинк те солидне количине калијума (518 мг/100 г). Калијум је врло битан елемент јер уравнотежује разине натријума, срчане откуцаје и крвни притисак. Магнезијум и фосфор су важни за метаболизам костију.

Без глутена

Баш попут љешника и бадема, ни кестен не садржи глутен. Из истог разлога је популаран састојак у прехрани оних који избјегавају глутен.

По саставу има највећи постотак шкроба, по чему је сличнији кромпиру и кукурузу него другим орашастим плодовима. Брашно кестена лако је пробављиво, а једнако је лаган једете ли кестен кухан, печен или у квалитетном кестен-пиреу. У Италији, посебно у Тоскани, од кестеновог брашна праве сладолед, колачиће, слатки крух, јухе и умаке.

Народна медицина

Кестен помаже код тегоба с бубрезима и варењем, а чај од кестена одлично ублажава симптоме астме и бронхитиса.

Треба разликовати питоми и дивљи кестен. Овај други није за јело, али је зато врло љековит и користи се у облику крема и тинктура. Најпознатији је у лијечењу проширених вена и оштећења капилара, а његови екстракти користе се за припрему љековитих производа.

Уз лијечење крвног система, дивљи кестен користи се и у лијечењу хемороида, болних менструација те у случају повећања простате.

Коментари 0
Повезане вијести
Посна сатараш пица Посна сатараш пица
Посни роштиљ од кромпира Посни роштиљ од кромпира
Посна тортиља са туњевином и поврћем Посна тортиља са туњевином и поврћем
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    8h 5m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    19h 38m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    19h 19m
    0
  • Премијера документарног филма "Прича поносног пука"
    23h 44m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    6h 19m
    0