Које су добробити кестена

28.11.2022. 18:47
0
ИЗВОР: nezavisne.com

За разлику од неких других врста сушеног воћа, кестен има релативно низак садржај калорија, садржи мање масти, а богат је минералима, витаминима и фитонутријентима корисним за наше здравље.

Такође је добар извор дијеталних влакана и садрже их око 8 грама на 100 грама (што је скоро 25 процената препоручене дневне количине).

Борба против слободних радикала

Не заборавимо да исхрана богата влакнима помаже у смањењу нивоа холестерола у крви што доводи до умањења прекомјерне апсорпције холестерола у цријевима, као и у постизању већег осјећаја ситости. Кестен се од осталих врста сушеног воћа разликују и по томе што је пребогат витамином Ц.

Наиме, 100 грама кестена има чак 43 грама или више од 50 одсто дневног препорученог уноса. Витамин Ц је есенцијални антиоксиданс за борбу против слободних радикала и за јачање природног одбрамбеног система организма, али и за здравље костију и крвних судова. Остали хранљиви састојци укључују витамине Б групе, олеинску и палмитолеинску киселину (нарочито корисне за снижавање нивоа ЛДЛ или лошег холестерола и подизање нивоа ХДЛ или доброг холестерола).

Али и минерале као што су жељезо, калцијум, фосфор, магнезијум, манган, цинк и калијум. С обзиром на то да је богат калијумом, а у исто време мало натријума, незамјенљив је у исхрани особа са обољењима крвних судова и бубрега. Такође је одличан извор жељеза, због чега је ефикасан против анемије, а с обзиром на то да је лако сварљив, препоручује се и онима који пате од гастроинтестиналних тегоба и болести дигестивног тракта.

Љековитост

Чај од листова кестена користи се у народној медицини за велики кашаљ, бронхитис, астму и опште проблеме са дисајним путевима.

Кора и дрво кестена се користе као адстрингенси, због богатства танина.

Како кестен касно цвјета, једини је извор за пчеле. Кестенов мед је веома љековит и помаже код гастритиса, штити јетру, доприноси бољој циркулацији.

Дивљи кестен, због својих љековитих састојака (флавоноида, кумарина, сапонозида), користи се у производњи фармацеутских препарата - за помоћ код оштећених капилара и проширених вена, хемороида, тромбофлебитиса.

Коментари 0
Повезане вијести
Ојачајте имунитет у прелазном периоду Ојачајте имунитет у прелазном периоду
Шта је здравије - уље или свињска маст? Шта је здравије - уље или свињска маст?
Гојазност достигла размјере епидемије Гојазност достигла размјере епидемије
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    19h 13m
    0
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    16h 42m
    0
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    10h 56m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    16h 0m
    0
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    7h 8m
    0