Килограм пшенице јефтинији од кифле у пекари

25.02.2024. 20:27
1
ИЗВОР: atvbl.rs

Брашно, вода, квасац, мало соли и шећера, сједи – мијеси хљеб... Јер килограм пшенице кошта мање од кифле у пекари.

"Колико сте прошле године плаћали хљеб?“, „1.20 КМ.“ „А колико сада плаћате?“, „Претежно кухам."

Пекарски производи никада скупљи. Пекари то правдају повећањем минималца. Правдали су и док још нису исплатили плате по новом обрачуну, уз опаску: ако желите веће плате, добићете и више цијене.

- Немамо одакле друго него од повећања цијена пекарских производа. То је оно што је неминовно и то ће нас чекати сваке године када будемо хтјели повећавати плате. Наравно, Влада, уколико има жељу да буду јефтинији пекарски производи, онда треба или направити неку субвенцију или преко социјалне карте помоћи - рекао је Саша Тривић, произвођач пекарских производа.

Из Владе му стиже подсјетник да је користио право на поврат пореза и доприноса и да ће га држава пратити у томе. Биће субвенција које се дају већ годинама. Тачка на ову причу могла би да се стави сутра, за када је договорен састанак министра и пекара.

- Значајан новац се врати пословној заједници у току године кроз тај вид субвенције за повећање плата. Значи, држава је, на неки начин, и законски уредила ту област и стимулисала привредну заједницу да повећава плате - каже Денис Шулић, министар трговине и туризма Републике Српске.

Такве поруке као да се одбијају о поједине послодавце, па као изговор за повећање цијена роба и услуга користе управо повећање плата. Зној би ускоро могао да нас облије и када видимо рачун у неком кафићу. Кафа од три марке – такве су најаве. 

- Морате знати да је сваки послодавац оптерећен по раднику за 120 КМ додатних прихода. Ако је његова кафа тада била у цијени да је он зарађивао колико – толико нормално да је било, он то не може сада испунити и приморан је да мора дићи ту цијену кафе - рекао је Горан Куртиновић, Удружење послодаваца угоститељства и туризма Републике Српске.

Мало по мало и извуче се разлика минималца из џепа грађана. 21. је вијек, а ми највише расправљамо о цијенама основних роба и услуга. Једна ријеч, најбољи опис – апсурд.

- Да ли ћемо имати довољно хљеба цијели мјесец или ћемо још једном имати неко поскупљење, па ћемо се морати одрицати одређених ствари. Људи разматрају како ће путовати по свијету, а ми дјецу на екскурзију, ево због повећања минималца не можемо послати - истакла је Муриса Марић, Удружење потрошача „Дон“, Приједор.

И за то су се сви ухватили као најбољи изговор. У наредном периоду можемо очекивати нови вал поскупљења у Српској. Како да нас не однесе, питање је које мучи многе. Како и не би, најнижа плата од 900 КМ, потрошачка корпа око 2.555, у којој само за прехрану треба око 1.153 марке. А корпа из мјесеца у мјесец количински све лакша, финансијски све тежа.

Коментари 1
 • Generic placeholder image
  Jana 27.02.2024. 07:59
  Od kad nas Šulić brani, hljeb sve skuplji!
Повезане вијести
У Српској рођено 15 беба У Српској рођено 15 беба
Почиње нови систем фискализације у Српској Почиње нови систем фискализације у Српској
Ухапшено седам лица због дјечије порнографије Ухапшено седам лица због дјечије порнографије
Најчитаније
 • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
  20h 44m
  0
 • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
  11h 14m
  0
 • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
  19h 37m
  0
 • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
  10h 55m
  0
 • Повеља општине Источна Илиџа Средњошколском центру „Источна Илиџа“
  16h 6m
  0