Клачар: „Спорт од нас прави боље људе“

09.11.2022. 12:32
0
ИЗВОР: katera.news

Женски одбојкашки клуб „Јахорина“, једини је на подручју Сарајевско-романијске регије који се такмичи у Премијер лиги БиХ, а уједно је и један од најдуговјечнијих клубова, који постоји преко четири деценије.

Кроз четири деценије овај клуб је изњедрио многе одбојкашице које играју широм свијета.

Једна од дјевојака која је расла и стасала у професионалну одбојкашицу у овом тиму, а која је одлучила свој живот градити у овом клубу и у нашем граду је Николина Клачар, из Пала.

Слика

Фото: Уступљена фотографија

Николина је изабрала спортски живот, који гради већ 15 година, а како се она осјећа данас, као главни носилац игре и капитен ове екипе, открила је у разговору за Катеру.

- Ове године је састав екипа у Премијер лиги доста другачији. Свака утакмица носи велику неизвијесност и не може се са сигурношћу унапријед одредити побједник -  нагласила је Клачар.

Она истиче како је ова сезона другачија и када је у питању њен тим, јер, како каже, тим је доста ослабљен у односу на претходну годину.

Клачар наводи како такве нагле промјене у лиги доносе и неку  нетрепељивост, па је свака утакмица јако интересантна и неизвјесна.

Она истиче да су стандардни фаворити за титулу екипе из Брчког, Гацка и Бања Луке, али додаје да и међу њима влада доза несигурности и неочекиваности, што су и показале одређене утакмице у овој сезони.

Ова млада  и перспективна дјевојка, поред игре, примјер је понашања млађим играчицама, како на терену, тако и у свлачионици.

Слика

Фото: Уступљена фотографија

Клачар истиче како је кадар тима јако млад, те да је ова сезона велики залогај за све.

- Углавном смо ослоњени на млађи кадар играчица, па је потребно вријеме да те дјевојке стекну искуство највише одбојкашке игре у БиХ. Такође, некима од старијих играчица су се десиле повреде, па смо на неки начин „хендикепирани“ – објашњава Клачар.

Она сматра како клуб има много простора за напредак, али с друге стране нужна су и улагања у спорт.

- Постоји много могућности да овај клуб буде још бољи, како у будућности, тако и у овој сезони. Играчице имају велику подршку тренера и управе клуба – навела је она.

Играјући са млађим генерацијама, те кроз дугогодишње играње у овом тиму, Клачар је очевидац многобројним промјенама, како нових генерација, тако и друштвених околности.

- Велика је разлика између почетака у прошлости и сада. Искрено говорећи, прије су срећу више чиниле мање ствари. Некада је огромна срећа било то што добијете стари дрес и кренете на утакмицу. Иако знате да нећете играти, радује вас то што носите дрес клуба, што ћете пружити подршку својим саиграчицама – нагласила је Клачар, те додала како раздор међу млађим генерацијама прави употреба технологија и друштвених мрежа.

Одбојкашица такође истиче како је љепота спорта друштвени и спортски развој, који, како каже, остаје заувијек у животу.

- Сви спортисти у Источном Сарајеву играју сигурно прво из љубави, а ријетки су они који могу да живе од спорта. Мислим да новије генерације немају толико љубави, па и данашња дјеца немају праве радости када је спорт у питању – рекла је она, те додала како Источно Сарајево итетако има простора за тренинг, те да многобројне дворане широм општина нашег града олакшавају спортистима свакодневне активности.

Слика

Фото: Уступљена фотографија

Клачарева сматра да клубови неће још дуго живјети од љубави, те да је неопходна финансијска подршка и улагање у спорт.

- Многи клубови се гасе, јер нема дјеце која желе да тренирају. С друге стране, клубови одустају од такмичења због недовољно финансија – наводи Клачар, те додаје како ниједна дјевојка у њиховом клубу не може да се бави само одбојком.

-Јако је тешко посложити школске или пословне обавезе, играјући одбојку сваки дан. Много је догађаја који спортисти пропуштају, а чини ми се да околина тога није свјесна – рекла је она.

Она је искористила прилику да се захвали свим пријатељима клуба и подршци на трибинама, која је, како истиче, ове године доста већа.

Порука капитена „Јахoринe“ је јасна, а то је да спорт доноси доста радости и смијеха и да се само то и памти.

- Спорт нас гради као личност. Учи нас да будемо одговорни, да из пораза извучемо лекцију и да никада не одустајемо од борбе. Спорт је потребан у животу како бисмо били бољи људи – закључила је Клачар.

Коментари 0
Повезане вијести
Реноом из '84. кренули с Јахорине у Париз, продају километре за Милоша Реноом из '84. кренули с Јахорине у Париз, продају километре за Милоша
Мајдов: Бог одлучује ко ће да буде најбољи, а ми ћемо да дамо све од себе! Мајдов: Бог одлучује ко ће да буде најбољи, а ми ћемо да дамо све од себе!
Обиљежена слава Храма Сабора Светога архангела Гаврила у Палама Обиљежена слава Храма Сабора Светога архангела Гаврила у Палама
Најчитаније
  • Реноом из '84. кренули с Јахорине у Париз, продају километре за Милоша
    7h 5m
    3
  • Дан када је убијен Карађорђе – отац модерне српске државе
    17h 4m
    0
  • Земљотрес у БиХ
    8h 40m
    0
  • Ватрогасци из Хан Пијеска спасили мушкарца палог са литице у провалију
    16h 1m
    0
  • Мајдов: Бог одлучује ко ће да буде најбољи, а ми ћемо да дамо све од себе!
    10h 44m
    9