Klačar: „Sport od nas pravi bolje ljude“

09.11.2022. 12:32
0
IZVOR: katera.news

Ženski odbojkaški klub „Jahorina“, jedini je na području Sarajevsko-romanijske regije koji se takmiči u Premijer ligi BiH, a ujedno je i jedan od najdugovječnijih klubova, koji postoji preko četiri decenije.

Kroz četiri decenije ovaj klub je iznjedrio mnoge odbojkašice koje igraju širom svijeta.

Jedna od djevojaka koja je rasla i stasala u profesionalnu odbojkašicu u ovom timu, a koja je odlučila svoj život graditi u ovom klubu i u našem gradu je Nikolina Klačar, iz Pala.

Slika

Foto: Ustupljena fotografija

Nikolina je izabrala sportski život, koji gradi već 15 godina, a kako se ona osjeća danas, kao glavni nosilac igre i kapiten ove ekipe, otkrila je u razgovoru za Kateru.

- Ove godine je sastav ekipa u Premijer ligi dosta drugačiji. Svaka utakmica nosi veliku neizvijesnost i ne može se sa sigurnošću unaprijed odrediti pobjednik -  naglasila je Klačar.

Ona ističe kako je ova sezona drugačija i kada je u pitanju njen tim, jer, kako kaže, tim je dosta oslabljen u odnosu na prethodnu godinu.

Klačar navodi kako takve nagle promjene u ligi donose i neku  netrepeljivost, pa je svaka utakmica jako interesantna i neizvjesna.

Ona ističe da su standardni favoriti za titulu ekipe iz Brčkog, Gacka i Banja Luke, ali dodaje da i među njima vlada doza nesigurnosti i neočekivanosti, što su i pokazale određene utakmice u ovoj sezoni.

Ova mlada  i perspektivna djevojka, pored igre, primjer je ponašanja mlađim igračicama, kako na terenu, tako i u svlačionici.

Slika

Foto: Ustupljena fotografija

Klačar ističe kako je kadar tima jako mlad, te da je ova sezona veliki zalogaj za sve.

- Uglavnom smo oslonjeni na mlađi kadar igračica, pa je potrebno vrijeme da te djevojke steknu iskustvo najviše odbojkaške igre u BiH. Takođe, nekima od starijih igračica su se desile povrede, pa smo na neki način „hendikepirani“ – objašnjava Klačar.

Ona smatra kako klub ima mnogo prostora za napredak, ali s druge strane nužna su i ulaganja u sport.

- Postoji mnogo mogućnosti da ovaj klub bude još bolji, kako u budućnosti, tako i u ovoj sezoni. Igračice imaju veliku podršku trenera i uprave kluba – navela je ona.

Igrajući sa mlađim generacijama, te kroz dugogodišnje igranje u ovom timu, Klačar je očevidac mnogobrojnim promjenama, kako novih generacija, tako i društvenih okolnosti.

- Velika je razlika između početaka u prošlosti i sada. Iskreno govoreći, prije su sreću više činile manje stvari. Nekada je ogromna sreća bilo to što dobijete stari dres i krenete na utakmicu. Iako znate da nećete igrati, raduje vas to što nosite dres kluba, što ćete pružiti podršku svojim saigračicama – naglasila je Klačar, te dodala kako razdor među mlađim generacijama pravi upotreba tehnologija i društvenih mreža.

Odbojkašica takođe ističe kako je ljepota sporta društveni i sportski razvoj, koji, kako kaže, ostaje zauvijek u životu.

- Svi sportisti u Istočnom Sarajevu igraju sigurno prvo iz ljubavi, a rijetki su oni koji mogu da žive od sporta. Mislim da novije generacije nemaju toliko ljubavi, pa i današnja djeca nemaju prave radosti kada je sport u pitanju – rekla je ona, te dodala kako Istočno Sarajevo itetako ima prostora za trening, te da mnogobrojne dvorane širom opština našeg grada olakšavaju sportistima svakodnevne aktivnosti.

Slika

Foto: Ustupljena fotografija

Klačareva smatra da klubovi neće još dugo živjeti od ljubavi, te da je neophodna finansijska podrška i ulaganje u sport.

- Mnogi klubovi se gase, jer nema djece koja žele da treniraju. S druge strane, klubovi odustaju od takmičenja zbog nedovoljno finansija – navodi Klačar, te dodaje kako nijedna djevojka u njihovom klubu ne može da se bavi samo odbojkom.

-Jako je teško posložiti školske ili poslovne obaveze, igrajući odbojku svaki dan. Mnogo je događaja koji sportisti propuštaju, a čini mi se da okolina toga nije svjesna – rekla je ona.

Ona je iskoristila priliku da se zahvali svim prijateljima kluba i podršci na tribinama, koja je, kako ističe, ove godine dosta veća.

Poruka kapitena „Jahorine“ je jasna, a to je da sport donosi dosta radosti i smijeha i da se samo to i pamti.

- Sport nas gradi kao ličnost. Uči nas da budemo odgovorni, da iz poraza izvučemo lekciju i da nikada ne odustajemo od borbe. Sport je potreban u životu kako bismo bili bolji ljudi – zaključila je Klačar.

Komentari 0
Povezane vijesti
Aprilska filmoteka posvećena Goranu Paskaljeviću Aprilska filmoteka posvećena Goranu Paskaljeviću
Košarkaši „Slavije“ u nedjelju dočekuju „Posušje“ Košarkaši „Slavije“ u nedjelju dočekuju „Posušje“
Bilbord u Palama: „Ne psuj Boga“ (FOTO) Bilbord u Palama: „Ne psuj Boga“ (FOTO)
Najčitanije
  • Radnik pao sa stuba i poginuo
    3h 17m
    0
  • Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
    10h 23m
    0
  • Devetoro žrtava bombardovanja u Surdulici u kući Milićevih
    8h 50m
    0
  • Radno vrijeme za predstojeće republičke praznike u Istočnoj Ilidži
    4h 32m
    0
  • Prije 26 godina srušen Žeželjev most preko Dunava
    10h 42m
    0