Који посланици НСРС могу да траже "бијели хљеб"

11.11.2022. 13:08
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Више од 30 посланика одлазећег сазива Народне скупштине Републике Српске по истеку мандата има право на бијели хљеб или шестомјесечну посланичку од око 3.000 марака мјесечно, преноси "CAPITAL".

Од укупно 46 професионалних посланика, њих десетак је на општим изборима 2. октобра поново добило повјерење бирача и биће посланици и у новом сазиву скупштине, а сви преостали, њих више од тридесет, готово сигурно ће искористити право на бијели хљеб и у наредних пола године лежећи "потрбушке" примати посланичку плату.

За ту привилегију, односно за нето плате бивших посланика, из буџета Српске биће издвојено између 500.000 и 600.000 КМ, а када се на то додају припадајући порези и доприноси, испада да ће за бијели хљеб у наредних пола године бити издвојено до милион марака.

Иако "CAPITAL" из Народне скупштине Републике Српске није добио одговор на питање који одлазећи посланици су генералном секретару НСРС предали званични захтјев за бијели хљеб, познато је да највише посланика који ће наредних шест мјесеци бити на бијелом хљебу и у џеп ставити по отприлике 18.000 КМ долази из странке која је имала најбројнији посланички клуб – СНСД-а.

Од 12 професионалних посланика ове странке мандат су обновили Игор Жунић, Денис Шулић и Наташа Радуловић, док право на бијели хљеб имају досадашњи професионални посланици Радован Вуковић, Огњен Жмирић, Момчило Антонић, Горан Јеринић, Мара Гранула, Мијо Перкунић, Перо Петровић, Младен Поповић и Жељка Стојичић.

Момчило Антонић један је од ријетких који неће узети бијели хљеб.

- Нећу на улицу по истеку мандата, па нећу користити право на тзв. бијели хљеб - кратко је рекао Антонић.

Када је ријеч о досадашњим посланицима највеће опозиционе странке, право на бијели хљеб има њих девет, међу којима су и тројица прелетача.

То су Жељко Бабић, Милан Тубин и Давор Шешић који су посланички мандат завршили као посланици СП-а Петра Ђокића.

Поред њих, то право имају и досадашњи шеф клуба и његов замјеник Миладин Станић и Недељко Гламочак, као и посланици Стево Јоксимовић, Томица Стојановић, Слађана Николић и рекордерка Невенка Мариловић која је посланичку заклетву положила прије петнаестак дана, прецизније 26. октобра и као што је раније објавио поменути портал, одмах засновала стални радни однос како би по истеку 15-дневног посланичког мандата имала право на шестомјесечну плату.

Поред досадашњег шефа клуба посланика ДНС-а Душка Ивића, из те странке долазе најстарији посланик Дане Малешевић (70) и најмлађи посланик Александар Главаш (32) који ће у наредних шест мјесеци уживати по принципу "алај волим овај режим, кад сви раде, а ја лежим" и за то вријеме у џеп ставити по отприлике 18.000 КМ.

И шеф клуба ПДП-а Перица Бундало има право на бијели хљеб, исто као и Раденко Чупић.

- Остварићу то право и узети тзв. бијели хљеб, а врло брзо након што истекне тих шест мјесеци стичем и право на пензију, тако да мој одлазак из скупштинских клупа буквално значи одлазак у пензију - каже Чупић.

Право на бијели хљеб има и Маринко Драгишић из Уједињене Српске, Ристо Марић из СП-а, Сенад Братић из СДА, Саво Вулић из СПС-а, као и досадашњи посланици у Клуб НДП-а и самостални посланици Крсто Јандрић, Будимир Балабан и Наташа Стевановић. Право на бијели хљеб има и досадашњи предсједник НСРС Недељко Чубриловић који како сазнајемо, то право неће искористити.

Коментари 0
Повезане вијести
Посланици мјесецима не раде, а огромне плате редовно лијежу Посланици мјесецима не раде, а огромне плате редовно лијежу
Да ли се Српска задужила још 10 милиона КМ? Да ли се Српска задужила још 10 милиона КМ?
Шта пише у нацрту закона који враћа химну "Боже правде" Шта пише у нацрту закона који враћа химну "Боже правде"
Најчитаније
  • Погледајте маршруту уличне трке у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
    13h 27m
    0
  • План редукције воде за недјељу, 8. септембар
    5h 50m
    6
  • Преминуо Славо Кукић
    10h 23m
    1
  • У Источном Новом Сарајеву данас привремена обустава саобраћаја
    13h 20m
    0
  • На Сокоцу и у Источном Старом Граду сутра обиљежавање дана Треће сарајевске пјешадијске бригаде
    13h 11m
    0