Који су најчешће кориштени састојци у кухињама свијета?

26.02.2023. 19:58
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Храна је једна од основних потреба сваког живог бића, али и битан дио људске културе и идентитета. Профили укуса и састојци који се користе у разним кухињама свијета причају причу о историји сваке земље, њеном географском положају и људима. Кроз умјетност кувања људи изражавају своју креативност, дијеле традицију и стварају осјећај заједништва.

У том свјетлу „Taste Atlas“ спровео је истраживање како би открио најчешће коришћене састојке у разним земљама свијета. Налази пружају увид у јединствене и разнолике укусе који дефинишу поједину свјетску кухињу, али и сличности које повезују различите регије и културе.

11 најпопуларнијих кухиња свијета

Као најпопуларније свјетске кухиње „Taste Atlas“  је навео 11 земаља: Италију, Шпанију, Јапан, Индију, Мексико, Турску, САД, Француску, Перу, Јужну Кореју и Тајланд. Ево који се састојци ту најчешће користе.

Италија: маслиново уље, црни бибер, бијели лук, маслац

 Шпанија: маслиново уље, бијели лук, парадајз, јаја

Јапан: сојин умак, јаја, млади лук, свињетина, мирин

Индија: љута папричица, ђумбир, коријандер, бијели и црни лук

Мексико: лук, бијели лук, рајчица, тортиље, коријандер

Турска: лук, маслиново уље, јагњетина, бијели лук, першун

САД: лук, бијели лук, црни бинер, брашно, говедина

Француска: маслац, црни бибер, бијели лук, лук, јаја

Перу: лук, бијели лук, црни бибер, кромпир, уље

Јужна Кореја: бијели лук, соја умак, млади лук, сусамово, шећер

Тајланд: бијели лук, рибљи умак, шећер, коријандер, љутика 

Када погледамо резултате, можемо видјети да постоје неке сличности у састојцима који се користе у тим земљама. Примјер, лук и бијели лук често се користе без обзира о којем је континенту ријеч, док је маслиново уље уобичајен састојак медитеранских земаља.

С друге стране, можемо видјети неке јединствене и различите састојке који дефинишу сваку кухињу. У Јапану су умак од соје, млади лук и мирин (слатко рижино вино) кључни за стварање јединственог умами укуса, док су у Индији за пикантне и ароматичне ноте заслужни љуте папричице, ђумбир и коријандер. У Мексику су тортиље и коријандер синоними за одважне и живахне укусе тамошњих јела.

Европа

Европа је континент богате историје, културе и, наравно, кулинарских традиција. Истраживање које је провео „Taste Atlas“  пружа увид у најчешће кориштене састојке у европским кухињама. Иако постоје неке сличности у састојцима који се користе у разним европским земљама, свака кухиња има своје јединствене окусе.

Бијели лук и лук главни су састојци у многим европским кухињама, попут италијанске, француске, док је маслац кључан састојак у разним дијеловима света. Црни бибер интензивно се користи у већини еуропских кухиња, док мљевена паприка додаје јединствени димљени укус мађарским и српским јелима.

Кромпир је кључни састојак њемачке, ирске, португалске и пољске кухиње, а шаргарепу највише воле користити у Румунији и Пољској. У Хрватској се најчешће користи ових пет састојака: лук, црни бибер, бијели лук, першин и маслиново уље. У Србији бијели и црни лук, свињетина, паприка и јаја.

Све у свему, састојци који се најчешће користе у европским кухињама одражавају разнолику и богату историју и културу континента. Свака земља и регија имају јединствене укусе и традицију, а употреба специфичних састојака и зачина оно је што сваку кухињу чини аутентичном и посебном.

Коментари 0
Повезане вијести
Посна сатараш пица Посна сатараш пица
Посни роштиљ од кромпира Посни роштиљ од кромпира
Посна тортиља са туњевином и поврћем Посна тортиља са туњевином и поврћем
Најчитаније
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    10h 42m
    0
  • Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца
    14h 6m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    9h 35m
    0
  • Матуранти Средњошколског центра „Источна Илиџа“ посјетили Пребиловце (ФОТО)
    12h 27m
    0
  • Повеља општине Источна Илиџа Средњошколском центру „Источна Илиџа“
    6h 4m
    0