Koji su najčešće korišteni sastojci u kuhinjama svijeta?

26.02.2023. 19:58
0
IZVOR: nezavisne.com

Hrana je jedna od osnovnih potreba svakog živog bića, ali i bitan dio ljudske kulture i identiteta. Profili ukusa i sastojci koji se koriste u raznim kuhinjama svijeta pričaju priču o istoriji svake zemlje, njenom geografskom položaju i ljudima. Kroz umjetnost kuvanja ljudi izražavaju svoju kreativnost, dijele tradiciju i stvaraju osjećaj zajedništva.

U tom svjetlu „Taste Atlas“ sproveo je istraživanje kako bi otkrio najčešće korišćene sastojke u raznim zemljama svijeta. Nalazi pružaju uvid u jedinstvene i raznolike ukuse koji definišu pojedinu svjetsku kuhinju, ali i sličnosti koje povezuju različite regije i kulture.

11 najpopularnijih kuhinja svijeta

Kao najpopularnije svjetske kuhinje „Taste Atlas“  je naveo 11 zemalja: Italiju, Španiju, Japan, Indiju, Meksiko, Tursku, SAD, Francusku, Peru, Južnu Koreju i Tajland. Evo koji se sastojci tu najčešće koriste.

Italija: maslinovo ulje, crni biber, bijeli luk, maslac

 Španija: maslinovo ulje, bijeli luk, paradajz, jaja

Japan: sojin umak, jaja, mladi luk, svinjetina, mirin

Indija: ljuta papričica, đumbir, korijander, bijeli i crni luk

Meksiko: luk, bijeli luk, rajčica, tortilje, korijander

Turska: luk, maslinovo ulje, jagnjetina, bijeli luk, peršun

SAD: luk, bijeli luk, crni biner, brašno, govedina

Francuska: maslac, crni biber, bijeli luk, luk, jaja

Peru: luk, bijeli luk, crni biber, krompir, ulje

Južna Koreja: bijeli luk, soja umak, mladi luk, susamovo, šećer

Tajland: bijeli luk, riblji umak, šećer, korijander, ljutika 

Kada pogledamo rezultate, možemo vidjeti da postoje neke sličnosti u sastojcima koji se koriste u tim zemljama. Primjer, luk i bijeli luk često se koriste bez obzira o kojem je kontinentu riječ, dok je maslinovo ulje uobičajen sastojak mediteranskih zemalja.

S druge strane, možemo vidjeti neke jedinstvene i različite sastojke koji definišu svaku kuhinju. U Japanu su umak od soje, mladi luk i mirin (slatko rižino vino) ključni za stvaranje jedinstvenog umami ukusa, dok su u Indiji za pikantne i aromatične note zaslužni ljute papričice, đumbir i korijander. U Meksiku su tortilje i korijander sinonimi za odvažne i živahne ukuse tamošnjih jela.

Evropa

Evropa je kontinent bogate istorije, kulture i, naravno, kulinarskih tradicija. Istraživanje koje je proveo „Taste Atlas“  pruža uvid u najčešće korištene sastojke u evropskim kuhinjama. Iako postoje neke sličnosti u sastojcima koji se koriste u raznim evropskim zemljama, svaka kuhinja ima svoje jedinstvene okuse.

Bijeli luk i luk glavni su sastojci u mnogim evropskim kuhinjama, poput italijanske, francuske, dok je maslac ključan sastojak u raznim dijelovima sveta. Crni biber intenzivno se koristi u većini europskih kuhinja, dok mljevena paprika dodaje jedinstveni dimljeni ukus mađarskim i srpskim jelima.

Krompir je ključni sastojak njemačke, irske, portugalske i poljske kuhinje, a šargarepu najviše vole koristiti u Rumuniji i Poljskoj. U Hrvatskoj se najčešće koristi ovih pet sastojaka: luk, crni biber, bijeli luk, peršin i maslinovo ulje. U Srbiji bijeli i crni luk, svinjetina, paprika i jaja.

Sve u svemu, sastojci koji se najčešće koriste u evropskim kuhinjama odražavaju raznoliku i bogatu istoriju i kulturu kontinenta. Svaka zemlja i regija imaju jedinstvene ukuse i tradiciju, a upotreba specifičnih sastojaka i začina ono je što svaku kuhinju čini autentičnom i posebnom.

Komentari 0
Povezane vijesti
Posne suve paprike punjene krompirom Posne suve paprike punjene krompirom
Posna tortilja sa tunjevinom Posna tortilja sa tunjevinom
Posni uštipci od samo tri sastojka Posni uštipci od samo tri sastojka
Najčitanije
  • Malobrojni izletnici na prvomajskom uranku u Istočnom Novom Sarajevu
    18h 32m
    3
  • Dan kada je otišao Sena - „Kišni čovjek“
    19h 37m
    4
  • Ženu ugrizao poskok dok je čupala mladi luk
    13h 20m
    0
  • Utopio se otac devetoro djece
    14h 26m
    0
  • Međunarodni praznik rada, 1. maj – simbol borbe za bolji i pravedniji svijet
    22h 54m
    0