Колико грађана БиХ има кредит и колико дугују банкама?

10.01.2024. 18:55
0
ИЗВОР: capital.ba

Укупни кредити које су банке у БиХ пласирале становништву на крају новембра 2023. године износили су 11,77 милијарди КМ, а кредите је, према посљедњим подацима Централне банке БиХ, имало чак 864.434 грађана.

То значи да у просјеку сви радници у БиХ, којих је према подацима Агенције за статистику БиХ, у септембру 2023. године било 850.523, има кредит.

У односу на 2022. годину, лани је смањен број кредитно задужених грађана, али је повећан укупан износ кредита.

- На крају 2022. године 895.465 грађана је имало кредите код банка у БиХ, а преостали износ тих кредита на крају децембра 2022. године је био 10,97 милијарди КМ - рекли су за КАПИТАЛ у Централној банци БиХ.

Највећи дио кредита становништву на крају новембра 2023. године од укупних 11,77 милијарду КМ се односи на ненамјенске кредите који су износили 8,6 милијарди КМ или 73,1 одсто.

- Кредити за изградњу или куповину нових стамбених јединица који су износили 1,72 милијарде КМ или 14,7 одсто, те кредити за куповину постојећих и поправку постојећих стамбених јединица 969,5 милиона КМ или 8,2 одсто - додали су у ЦБ БиХ.

На кредите по картичном пословању односи се 274,3 милиона КМ или 2,3 одсто укупних кредита, а преосталих 202,7 милиона КМ или 1,7 одсто се односи на кредите за предузетништво и за куповину аутомобила.

Декан Економског факултета у Источном Сарајеву Марко Ђого каже за КАПИТАЛ да ови подаци нису изненађење и да они указују да скоро сваки запослени има кредит, наводећи да је слична ситуација и у развијеним земљама.

- Ови подаци говоре да имамо јако мало богатих којима кредити нису потребни, односно да мали проценат радно способног становништва може да живи без кредита. Међутим, није то превише ни чудно јер и у развијеним земљама сваки радник отприлике има неки кредит  - истакао је Ђого.

Коментаришући чињеницу да доминирају ненамјенски кредити, Ђого каже да је то више одраз закона и праксе банака, него што заиста показује стварно стање.

- Банке су ублажиле услове и ви данас можете узети неколико ненамјенских кредита како бисте компензовали један стамбени. Разлика је у инструментима обезбјеђења. Ако узмете стамбени, услов је углавном хипотека, а ако узмете ненамјенски услов је полиса осигурања. Дакле, доминантно учешће ненамјенских кредита не значи да се људи задужују само да би краткорочно потрошили, већ је регулатива и банкарска пракса постављена тако да форсира узимање ненамјенских кредита - појашњава Ђого.

Пише:  М. Љубојевић

Коментари 0
Повезане вијести
Цијене веће за 0,3 одсто, годишња инфлација два одсто Цијене веће за 0,3 одсто, годишња инфлација два одсто
Колико је данас тешко стећи нормалне услове за живот Колико је данас тешко стећи нормалне услове за живот
Снијег поново забијелио БиХ Снијег поново забијелио БиХ
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    9h 39m
    8
  • Данас Лазарева субота и Врбица
    12h 10m
    0
  • Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
    9h 53m
    0
  • Сутра празник Цвијети
    9h 45m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    2h 0m
    0