Неколико чињеница које треба да знате о замрзавању хране

07.05.2021. 11:04
0
ИЗВОР: Катера

Углавном је најбоље употребити намирнице у свјежем облику. Међутим, исто тако и замрзнута храна може бити здрава, а у неким случајевима и квалитетнија него када је користите као свјежу. Замрзавањем хране у ствари претварате сокове који се налазе у њој у ледене кристале, спречавате ширење бактерија и успоравате процес разградње храњивих материја.

Предности замрзавања хране су многобројне, почев од тога да без обзира на доба дана можете извадити, одмрзнути и припремити ваше омиљено јело, па до тога да можете уштедјети новац тако што ћете купити више намирница када су на акцији а затим их замрзнути. Најзад, без обзира на годишње доба и сезону, захваљујући замрзивачима током читаве године можете имати вашу омиљену намирницу на столу.

Данас су замрзивачи постали уређај који посједује свако домаћинство, а ми ћемо вам у овом тексту указати на неке основне чињенице које би требало да знате када је замрзавање хране у питању.

1 - Можете замрзнути готово сву храну, али ...

Истина је да већину намирница можете замрзнути под правим условима и користити је након дужег временског периода. Али постоје и неке намирнице које не треба замрзавати. Поврће попут зелене салате, лубеница, краставаца, у ствари, генерално сво воће и поврће које садржи пуно воде никако не треба замрзавати, већ чувати у фрижидеру. Након одмрзавања воће и поврће богато водом се углавном претвара у кашу и губи на укусу.

2 - Храну можете замрзнути на јако дуг период

То је тачно са становишта безбједне употребе хране, али када је квалитет у питању, што је храна дуже замрзнута то више губи на квалитету. На примјер: кувано месо треба држати у замрзнутом стању највише 2 до 3 мјесеца, некувани одресци, печење или котлети могу се чувати 4 до 12 мјесеци а живинско месо 9 до 12 мјесеци.

Ваздух у комбинацији са влагом је велики непријатељ замрзнуте хране, па ако одстраните та два елемента можете замрзнуту храну држати мало дуже. Због тога се људи најчешће одлучују за вакуумске кесе. Истисните сав ваздух и храну можете чувати дуже него у обичној пластичној кеси.

3 - Замрзавањем нећете убити бактерије које се налазе у храни

Замрзавање хране чини бактерије неактивним, али заправо их не убија. То значи да ако у вашој храни која је замрзнута има бактерија, у њој ће се и након одмрзавања налазити те исте штетне бактерије. Једини начин да се ријешите бактерија у храни је термичка обрада на препорученој температури.

Дакле, замрзавање спријечава процес ширења бактерија и разградњу храњивих материја у храни, али их не елиминише.

4 - Замрзнута храна понекад има више храњивих састојака од свјеже

Можда ће вам ово звучати помало збуњујуће али је заправо истина. Замрзнуто воће и поврће може понекад бити чак и здравије од неких свејжих производа који се продају у супермаркетима, јер се обично за потребе замрзавања прерађује када достигне врхунац зрелости. Потпуно зрело воће и поврће по правилу има највише храњивих материја, за разлику од супермаркета гдје се поједине врсте беру прије потпуне зрелости а након тога сазревају у неприродним условима.

Ако сте забринути због губитка храњивих састојака, једите замрзнуто воће и поврће убрзо након куповине. Током дужег временског периода у којем су намирнице замрзнуте, оне ће свакако изгубити дио храњивих материја, јер се временом разграђују.

5 - Једном одмрзнута храна се може поново замрзнути у одређеним случајевима

Храна се након одмрзавања у одређеним случајевима може поново замрзнути, само је битно да не стоји ван замрзивача дуже од 2 сата (или дуже од једног сата на температури од 90 степени Целзијусових).

Треба напоменути да ће замрзавање било којих намирница, посебно меса, утицати на њихов квалитет, услијед губитка влаге у порцесу одмрзавања. Дакле, са техничке стране можете поново замрзнути намирнице, а са становишта кулинарства треба избјегавати поновно замрзавање.

6 - Битно је у ком дијелу замрзивача држите одређену врсту намирница

Врата замрзивача су згодна за чување замрзнутих намирница, али нису и најбоље мјесто на којем у дужем периоду треба складиштити неке од производа. Температура близу врата осцилира услијед честог отварања, односно сваки пут када се врата отворе температура унутар замрзивача, а посебно у близини врата, се повећа за неколико степени.

Процес замрзавања тек стављених намирница би могао бити успорен ако се врата замрзивача често отварају. Ваздух из просторије ће ући унутар уређаја, што отвара могућност за стварање кристала леда на храни а тиме и за губитак квалитета. Да би сте то спријечили, храну коју ћете дуже држати у замрзнутом стању складиштите у задњем дијелу замрзивача, гдје неће бити великих температурних осцилација.

Ако нестане струје не отварајте врата вашег замрзивача. Унутар уређаја храна би требало да остане замрзнута најмање два дана.

Надамо се да ће вам ове чињенице помоћи да на прави начин замрзнете намирнице који желите, сачувате на дужи временски период и након тога одмрзнете и припремите укусно јело.

Аутор: Србијанка Станковић

Коментари 0
Повезане вијести
Како очистити организам од тешке хране Како очистити организам од тешке хране
Како да спријечите бацање хране за празнике? Како да спријечите бацање хране за празнике?
Почело донирање хране која је ослобођена плаћања ПДВ-а Почело донирање хране која је ослобођена плаћања ПДВ-а
Најчитаније
  • Одржане "Васкршње радости", један од најљепших догађаја у Источној Илиџи (ФОТО)
    15h 10m
    0
  • Породилишту у Источном Сарајеву уручени пакети поводом Недјеље Црвеног крста
    14h 26m
    0
  • Родбина прислужила свијеће на "Новом Зејтинлику"
    11h 42m
    4
  • Човјек из БиХ налетио на змију дугу више од метар и пo (FOTO)
    10h 4m
    0
  • Данас Марковдан
    18h 52m
    0