Коме највише значе банкарске мјере

21.03.2020. 10:39
0
ИЗВОР: Srpska.info

Још није познато колико грађана и привредника ће затражити од банака привремено одгађање отплате кредита због погоршане ликвидности узроковане вирусом корона. Међутм, познато је да банке у Републици Српској, по посљедњим подацима, од њих потражују укупно око 4,41 милијарди конвертибилних марака.

Судећи по познатим информацијама, највећи проблем у пословању имају туризам, саобраћај, услужне дјелатности и дјелимично прерађивачка индустрија. За очекивати је да ће управо послодавци из ових дјелатности највише тражити помоћ, док ће захтјеве за одгоду плаћања кредита за почетак подносити занатлије и предузетници којима је рад забрењен због епидемиолошких мјера.

По подацима Агенције за банкарство РС, на крају трећег квартала прошле године (још није објављен извјештај за цијелу 2019. годину), грађани комерцијалним банака дугују око 2,46 милијарди конвертибилних марака, а привредна предузећа око 1,95 милијарди марака.

Такође, подаци указују да је ниво неквалитетних кредита, дакле оних кредита кој се закашњењем отплаћују, износи 8,2 одсто у укупним кредитима. Брже се смањују неквалитени кредити правних у односу на физичка лица.

Подсјећамо, Управни одбор Агенције за банкарство Републике Српске усвојио је јуче одлуку о привременим мјерама банака за ублажавање негативних економских посљедица узрокованих вирусом корона, према којој банке могу одобрити клијентима посебне мјере, као што су мораторијум, односно одгода у отплати главнице и камате кредита.

Та одгода може трајати најмање до објаве прекида ванредне ситуације.

У привремене мјере спадају и увођење грејс периода за отплату главнице кредитних обавеза на период од најдуже шест мјесеци, одобравање додатног износа изложености за потребе превазилажења његових тренутних потешкоћа са ликвидношћу, те друге мјере са циљем олакшавања измиривања кредитних обавеза и одржавања пословања клијената.

Потребно документацију и начин подношења захтјева банке ће, како кажу у Агенцији, да одреде у складу са својим интреним правилима водећи рачуна о потреби што мањих друштвених интеракција и ограничености кретања клијената (болест, изолација и слично).

Важно је напоменути да су банке у цијелој БиХ ликвидне и да имају чак око 2,8 миљарди конвертибилних марака.

Коментари 0
Повезане вијести
Апел грађанима да не пале траву и ниско растиње на отвореном простору Апел грађанима да не пале траву и ниско растиње на отвореном простору
Годишње за лијекове становници БиХ троше више од 800 милиона КМ Годишње за лијекове становници БиХ троше више од 800 милиона КМ
Медији и струка траже повлачење измјена Кривичног законика Републике Српске Медији и струка траже повлачење измјена Кривичног законика Републике Српске
Најчитаније
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    3h 53m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    21h 58m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    18h 7m
    0
  • Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година
    21h 46m
    4
  • Снијег поново забијелио БиХ
    16h 14m
    0