Концерт за памћење пијанисте Андреа Кантуа у Фочи

05.06.2022. 11:20
0
ИЗВОР: srna.rs

Италијански пијаниста Андреа Канту, студент медицине у Фочи, гдје је, како истиче, свакодневно обасут топлину и људскошћу, својим новим суграђанима подарио је концерт класичне музике.

Канту је послије наступа у великим музичким салама у Милану, Паризу, Лондону, Бриселу и другим европским метрополама, засвирао клавир и у сали Градског позоришта у Фочи, гдје се представио дјелима Фредерика Шопена.

Од опуштајућих дионица, преко брзих и веселих ритмова до драматичних тонова, Канту је енергичним наступом са израженом емоцијом, показао велику раскош свог талента, а публици је нешто више од једног сата концерта пролетјело "као дланом од длан".

Млади италијански пијаниста, који је након завршене музичке академије у родном Кому у Италији, усавршавање наставио на постдипломским студијама у Паризу и Лондону, а уз то је стигао да заврши и правни факултет у Милану, рекао је Срни да је веома задовољан и срећан што је могао да подари публици ново искуство.

- Осјећао сам неку врсту заједништва са публиком, била је прекрасана атмосфера и ово што смо вечерас доживјели је јединствено и ново искуство и за мене и за публику - рекао је Канту.

У публици је било и његових колега са Медицинског факултета, професора и пријатеља које је стекао у Фочи, а овај умјетник признаје да је много другачије и, на неки начин, теже свирати у мањој сали пред познатима.

- Осјећам се веома блиско и повезано са публиком и више сам забринут да ли ћу испунити њихова очекивања за разлику од великих сала гдје су углавном непознати људи, када немам тај осјећај - тада само мислим да урадим добро посао, да се максимално концентришем на дјело, потпуно је другачија концепција - пренио је своје утиске Италијан.

Канту је истакао да је дјело Фредерика Шопена, које је свирао јесте, изузетно захтјевно и исцрпљујуће, али да он увијек свира са пуном посвећеношћу.

- Свако дјело које свирам није само умјетнички комад, већ дио мог живота, увијек дајем себе у потпуности, концентрисан сам на сваку ноту и на сваки тренутак, то је мој начин свирања. Нажалост, умјетници данас све чешће само одрађују посао без превише уношења - констатује Канту.

Након завршене музичке академије и стицања дипломе мастера у Лондону, те завршеног правног факултета, овај необични младић одлучио је да направи велику промјену у животу и да упише медицину у Фочи.

- Понекад ми не знамо разлоге за нешто што нам се дешава у животу, али ништа није случајно. Након живота у Италији, Паризу и Лондону осјетио сам да ми је потребна промјена, дошао сам овдје и срећан сам због тога. Имао сам доста опција за студирање у некој другој земљи, изабарао сам да студирам у Фочи и овдје сам нашао све што сам тражио и више од тога - нашао сам људскост, гостољубивост, топлину људи и заиста се овдје осјећам добро - истакао је Канту.

Он је објаснио да су музика и медицина и те како повезани и да се музика у древна времена родила из једне врсте медицине, јер се користила као терапија у лијечењу.

Музика и медицина, сматра, служе за добробит човјечанства, а он у будућности, између осталог, намјерава да се бави музикотерапијом у лијечењу пацијената.

Радовић је обећао да ово није његов посљедњи концерт у Фочи, те да му је намјера да, као што је то радио у срединама у којима је живио, покрене нека културна дешавања, попут фестивалских свечаности, на која би доводио своје пријатеље музичаре, само што би требало набавити боље концертне инструменте.

Један од посјетилаца Дара Радовић рекла је да је извођач фантастичан и да је публици велика част што је свирао у Фочи.

- Свирао је срчано, из дубине душе. Композиције су биле веома захтјевне, тешке, то се препознало, одушевљени смо - рекла је Радовићева.

Професор Музичке академије из Источног Сарајева Раде Радовић, који је био у публици, оцијенио да је комплетан наступ био на високом умјетничком нивоу.

- Евидентно је да је млади пијаниста из Италије изузетно даровит. Кроз два велика циклуса - прелудијума Шопена исказао је основну црту музике коју је свирао, а то је та поетско-лирска карактеристика која је прожета кроз све те прелудијеме веома разнокарактерне - рекао је Радовић.

Коментари 0
Повезане вијести
За изградњу Цркве Свете великомученице Недјеље у Заваиту прикупљено 149.000 марака За изградњу Цркве Свете великомученице Недјеље у Заваиту прикупљено 149.000 марака
Пронађено тијело Радоја Станковића из Фоче Пронађено тијело Радоја Станковића из Фоче
Ухапшен гранични полицајац у Фочи Ухапшен гранични полицајац у Фочи
Најчитаније
 • Четнички војвода Бранислав Гавриловић Брне
  16h 3m
  6
 • Како су Срби оставили велики траг у историји Русије
  1h 35m
  1
 • Преминуо српски ММА репрезентативац Стефан Савић
  22h 17m
  0
 • Тужна судбина „фрушкогорске виле“
  16h 28m
  2
 • Здравствено стање генерала Младића веома тешко
  13h 40m
  2