Koncert za pamćenje pijaniste Andrea Kantua u Foči

05.06.2022. 11:20
0
IZVOR: srna.rs

Italijanski pijanista Andrea Kantu, student medicine u Foči, gdje je, kako ističe, svakodnevno obasut toplinu i ljudskošću, svojim novim sugrađanima podario je koncert klasične muzike.

Kantu je poslije nastupa u velikim muzičkim salama u Milanu, Parizu, Londonu, Briselu i drugim evropskim metropolama, zasvirao klavir i u sali Gradskog pozorišta u Foči, gdje se predstavio djelima Frederika Šopena.

Od opuštajućih dionica, preko brzih i veselih ritmova do dramatičnih tonova, Kantu je energičnim nastupom sa izraženom emocijom, pokazao veliku raskoš svog talenta, a publici je nešto više od jednog sata koncerta proletjelo "kao dlanom od dlan".

Mladi italijanski pijanista, koji je nakon završene muzičke akademije u rodnom Komu u Italiji, usavršavanje nastavio na postdiplomskim studijama u Parizu i Londonu, a uz to je stigao da završi i pravni fakultet u Milanu, rekao je Srni da je veoma zadovoljan i srećan što je mogao da podari publici novo iskustvo.

- Osjećao sam neku vrstu zajedništva sa publikom, bila je prekrasana atmosfera i ovo što smo večeras doživjeli je jedinstveno i novo iskustvo i za mene i za publiku - rekao je Kantu.

U publici je bilo i njegovih kolega sa Medicinskog fakulteta, profesora i prijatelja koje je stekao u Foči, a ovaj umjetnik priznaje da je mnogo drugačije i, na neki način, teže svirati u manjoj sali pred poznatima.

- Osjećam se veoma blisko i povezano sa publikom i više sam zabrinut da li ću ispuniti njihova očekivanja za razliku od velikih sala gdje su uglavnom nepoznati ljudi, kada nemam taj osjećaj - tada samo mislim da uradim dobro posao, da se maksimalno koncentrišem na djelo, potpuno je drugačija koncepcija - prenio je svoje utiske Italijan.

Kantu je istakao da je djelo Frederika Šopena, koje je svirao jeste, izuzetno zahtjevno i iscrpljujuće, ali da on uvijek svira sa punom posvećenošću.

- Svako djelo koje sviram nije samo umjetnički komad, već dio mog života, uvijek dajem sebe u potpunosti, koncentrisan sam na svaku notu i na svaki trenutak, to je moj način sviranja. Nažalost, umjetnici danas sve češće samo odrađuju posao bez previše unošenja - konstatuje Kantu.

Nakon završene muzičke akademije i sticanja diplome mastera u Londonu, te završenog pravnog fakulteta, ovaj neobični mladić odlučio je da napravi veliku promjenu u životu i da upiše medicinu u Foči.

- Ponekad mi ne znamo razloge za nešto što nam se dešava u životu, ali ništa nije slučajno. Nakon života u Italiji, Parizu i Londonu osjetio sam da mi je potrebna promjena, došao sam ovdje i srećan sam zbog toga. Imao sam dosta opcija za studiranje u nekoj drugoj zemlji, izabarao sam da studiram u Foči i ovdje sam našao sve što sam tražio i više od toga - našao sam ljudskost, gostoljubivost, toplinu ljudi i zaista se ovdje osjećam dobro - istakao je Kantu.

On je objasnio da su muzika i medicina i te kako povezani i da se muzika u drevna vremena rodila iz jedne vrste medicine, jer se koristila kao terapija u liječenju.

Muzika i medicina, smatra, služe za dobrobit čovječanstva, a on u budućnosti, između ostalog, namjerava da se bavi muzikoterapijom u liječenju pacijenata.

Radović je obećao da ovo nije njegov posljednji koncert u Foči, te da mu je namjera da, kao što je to radio u sredinama u kojima je živio, pokrene neka kulturna dešavanja, poput festivalskih svečanosti, na koja bi dovodio svoje prijatelje muzičare, samo što bi trebalo nabaviti bolje koncertne instrumente.

Jedan od posjetilaca Dara Radović rekla je da je izvođač fantastičan i da je publici velika čast što je svirao u Foči.

- Svirao je srčano, iz dubine duše. Kompozicije su bile veoma zahtjevne, teške, to se prepoznalo, oduševljeni smo - rekla je Radovićeva.

Profesor Muzičke akademije iz Istočnog Sarajeva Rade Radović, koji je bio u publici, ocijenio da je kompletan nastup bio na visokom umjetničkom nivou.

- Evidentno je da je mladi pijanista iz Italije izuzetno darovit. Kroz dva velika ciklusa - preludijuma Šopena iskazao je osnovnu crtu muzike koju je svirao, a to je ta poetsko-lirska karakteristika koja je prožeta kroz sve te preludijeme veoma raznokarakterne - rekao je Radović.

Komentari 0
Povezane vijesti
Zaplijenjena 64 kilograma marihuane u Foči Zaplijenjena 64 kilograma marihuane u Foči
Veliki humanitarni koncert 13. septembra u Istočnom Sarajevu Veliki humanitarni koncert 13. septembra u Istočnom Sarajevu
U sudaru kod Foče povrijeđen suvozač u Hitnoj pomoći U sudaru kod Foče povrijeđen suvozač u Hitnoj pomoći
Najčitanije
 • Sjećanje: Šest godina bez Milana Mikana Kneževića
  11h 31m
  0
 • PU Istočno Sarajevo: Motociklista zadobio povrede opasne po život
  12h 59m
  0
 • Saborna crkva u Sarajevu proslavlja krsnu slavu
  11h 11m
  0
 • U saobraćajnoj nezgodi povrijeđeno sedam lica
  8h 17m
  0
 • Izazovna i neistražena pećina kod Sokoca (FOTO)
  14h 0m
  0