Концерти и фестивали пуне и хотеле

29.06.2021. 09:47
0
ИЗВОР: Глас Српске

Дестинације у Републици Српској прошлог мјесеца посјетило је 57,1 одсто гостију више него у априлу, што је према ријечима туристичких радника охрабрујући податак за почетак сезоне, а најављени фестивали, концерти и остале манифестације попуниће и смјештајне капацитете који су увелико резервисани

Да се живот смиривањем пандемије вируса корона полако враћа у нормалу потврђују подаци Републичког завода за статистику, према којима је у мају ове године забиљежено 22.173 доласка туриста.

- У мају је забиљежено и 53.942 ноћења туриста што је у односу на април више за 31,9 одсто - наведено је у саопштењу Завода.

Статистичари су израчунали и да је број долазака туриста у мају у односу на исти мјесец претходне године већи за 839,9 одсто, а број ноћења за 698,7 одсто.

- Велики пораст индекса у мају 2021. је директна посљедица “ковида 19”, јер је у истом периоду прошле године дошло до готово потпуног затварања објеката за смјештај гостију”, наводи се у саопштењу.

Туристичке раднике посебно радује чињеница да се у Републику враћају и држављани далеких земаља, а то потврђује и подаци Завода према којима је Српска у мају била домаћин и гостима који су допутовали из САД, Кине, Бразила, Египта, Аустралије, Русије, Ирске, Финске и других европских држава.

У Туристичкој организацији Републике Српске (ТОРС) казали су да је сезона свакако обећавајућа, те да се радују доласку нових, али и повратку старих гостију.

- Наравно, надамо се и већем броју страних туриста и надамо да ће до краја љета овај број расти. Претпрошла година је била сјајна година када је ријеч о туристичкој сезони, те је тешко да ће ова бити иста, али свакако очекујемо раст броја гостију, поготово из окружења - појаснили су из ТОРС-а.

Како су казали, увођење нових авио-линија из Бањалуке ће такође допринијети да многи страни држављани свој одмор проведу у Српској.

- Повећан је број летова и то нам даје разлога да очекујемо бољу сезону. Према нашим сазнањима на летовима који су стизали у Бањалуку прије пандемије било је око 60 одсто страних туриста, значи да то нису били само наши људи који су долазили на одмор - казали су у ТОРС-у.

Како су истакли, природна богатства која Српска има привлаче стране држављане.

- Сада крећу фестивали и концерти тако да вјерујемо да ће бити и више туриста. Према подацима који су до сада стигли до нас, скоро су попуњени смјештајни капацитети. Драго нам је што се ситуација стабилизује у Српској и што је могуће да се организују концерти, фестивали и друге манифестације које су веома значајне када је у питању туристичка понуда једне земље - рекли су у ТОРС-у.

Студент из Беча Јован И. казао је за “Глас Српске” да једва чека концерте, те да ће са њим у Бањалуку доћи и колеге из Аустрије.

- Предуго смо били затворени. Недостаје нам музика, забава и смијех. Вакцинисали смо се и сада можемо мирније душе да путујемо. Са мном ће доћи и другари Аустријанци и остаћемо 15 дана - казао је Јован И. додавши да није искључено да ће неколико дана провести у обиласку оближњих градова.

Наша шанса

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац, оцијенио је јуче да туризам може бити топ сектор у БиХ, јер има добру полазну основу за развој, али је потребно да се кроз јасно дефинисане политике учини одрживијим и организованијим.

Он је истакао да БиХ има традиционалан приступ туризму и да је активности на том плану потребно усмјерити ка едукацији.

- Туризам треба да буде наш производ, производ Републике Српске и ФБиХ, а не неки европски стандард или нешто што је наметнуто од било кога ко долази у БиХ. То је наша шанса - рекао је Кошарац уочи отварања конференције “Туризам као прекретница економског опоравка” у Сарајеву.

Коментари 0
Повезане вијести
Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена
Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година
Погледајте који су нерадни дани у мају у Српској Погледајте који су нерадни дани у мају у Српској
Најчитаније
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    8h 13m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    22h 27m
    0
  • Снијег поново забијелио БиХ
    20h 34m
    0
  • Славиша Мазић кандидат СДС за начелника Власенице
    19h 22m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    2h 4m
    0