Koncerti i festivali pune i hotele

29.06.2021. 09:47
0
IZVOR: Glas Srpske

Destinacije u Republici Srpskoj prošlog mjeseca posjetilo je 57,1 odsto gostiju više nego u aprilu, što je prema riječima turističkih radnika ohrabrujući podatak za početak sezone, a najavljeni festivali, koncerti i ostale manifestacije popuniće i smještajne kapacitete koji su uveliko rezervisani

Da se život smirivanjem pandemije virusa korona polako vraća u normalu potvrđuju podaci Republičkog zavoda za statistiku, prema kojima je u maju ove godine zabilježeno 22.173 dolaska turista.

- U maju je zabilježeno i 53.942 noćenja turista što je u odnosu na april više za 31,9 odsto - navedeno je u saopštenju Zavoda.

Statističari su izračunali i da je broj dolazaka turista u maju u odnosu na isti mjesec prethodne godine veći za 839,9 odsto, a broj noćenja za 698,7 odsto.

- Veliki porast indeksa u maju 2021. je direktna posljedica “kovida 19”, jer je u istom periodu prošle godine došlo do gotovo potpunog zatvaranja objekata za smještaj gostiju”, navodi se u saopštenju.

Turističke radnike posebno raduje činjenica da se u Republiku vraćaju i državljani dalekih zemalja, a to potvrđuje i podaci Zavoda prema kojima je Srpska u maju bila domaćin i gostima koji su doputovali iz SAD, Kine, Brazila, Egipta, Australije, Rusije, Irske, Finske i drugih evropskih država.

U Turističkoj organizaciji Republike Srpske (TORS) kazali su da je sezona svakako obećavajuća, te da se raduju dolasku novih, ali i povratku starih gostiju.

- Naravno, nadamo se i većem broju stranih turista i nadamo da će do kraja ljeta ovaj broj rasti. Pretprošla godina je bila sjajna godina kada je riječ o turističkoj sezoni, te je teško da će ova biti ista, ali svakako očekujemo rast broja gostiju, pogotovo iz okruženja - pojasnili su iz TORS-a.

Kako su kazali, uvođenje novih avio-linija iz Banjaluke će takođe doprinijeti da mnogi strani državljani svoj odmor provedu u Srpskoj.

- Povećan je broj letova i to nam daje razloga da očekujemo bolju sezonu. Prema našim saznanjima na letovima koji su stizali u Banjaluku prije pandemije bilo je oko 60 odsto stranih turista, znači da to nisu bili samo naši ljudi koji su dolazili na odmor - kazali su u TORS-u.

Kako su istakli, prirodna bogatstva koja Srpska ima privlače strane državljane.

- Sada kreću festivali i koncerti tako da vjerujemo da će biti i više turista. Prema podacima koji su do sada stigli do nas, skoro su popunjeni smještajni kapaciteti. Drago nam je što se situacija stabilizuje u Srpskoj i što je moguće da se organizuju koncerti, festivali i druge manifestacije koje su veoma značajne kada je u pitanju turistička ponuda jedne zemlje - rekli su u TORS-u.

Student iz Beča Jovan I. kazao je za “Glas Srpske” da jedva čeka koncerte, te da će sa njim u Banjaluku doći i kolege iz Austrije.

- Predugo smo bili zatvoreni. Nedostaje nam muzika, zabava i smijeh. Vakcinisali smo se i sada možemo mirnije duše da putujemo. Sa mnom će doći i drugari Austrijanci i ostaćemo 15 dana - kazao je Jovan I. dodavši da nije isključeno da će nekoliko dana provesti u obilasku obližnjih gradova.

Naša šansa

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac, ocijenio je juče da turizam može biti top sektor u BiH, jer ima dobru polaznu osnovu za razvoj, ali je potrebno da se kroz jasno definisane politike učini održivijim i organizovanijim.

On je istakao da BiH ima tradicionalan pristup turizmu i da je aktivnosti na tom planu potrebno usmjeriti ka edukaciji.

- Turizam treba da bude naš proizvod, proizvod Republike Srpske i FBiH, a ne neki evropski standard ili nešto što je nametnuto od bilo koga ko dolazi u BiH. To je naša šansa - rekao je Košarac uoči otvaranja konferencije “Turizam kao prekretnica ekonomskog oporavka” u Sarajevu.

Komentari 0
Povezane vijesti
Naš grad bogatiji za tri dječaka Naš grad bogatiji za tri dječaka
U Hrvatskoj u mnogim situacijama jedu jeftinije nego mi U Hrvatskoj u mnogim situacijama jedu jeftinije nego mi
Normalizovan saobraćaj na magistralnom putu Foča-Gacko Normalizovan saobraćaj na magistralnom putu Foča-Gacko
Najčitanije
  • Preminuo Vojislav Čarkić - naš dobri prota Vojo
    15h 13m
    10
  • Sjećanje na Milomira Janjića Zeku
    23h 39m
    0
  • Godišnjica smrti predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita
    21h 54m
    13
  • Srećno i Bogom blagoslovljeno Hristovo vaskrsenje – Hristos vaskrse!
    2h 17m
    1
  • Djevojčica pala sa 13. sprata i preživjela
    14h 1m
    0