Конгрес ограничио Трампа у војним акцијама против Ирана

10.01.2020. 10:53
0
ИЗВОР: Tanjug

Представнички дом америчког Конгреса усвојио је резолуцију која има за циљ да ограничи овлашћења предсједника САД Доналда Трампа да покрене војне акције против Ирана, неколико дана пошто је наредио убиство команданта иранске елитне јединице Касима Сулејманија.

Са 224 гласа за и 194 против, углавном у складу са странкама, јуче је потврђена дубока подјела у Конгресу између демократа, који су оптужили Трампа да се понашао непромишљено и гласали за резолуцију, и Трампових колега републиканаца, који снажно подржавају предсједника, јавио је синоћ Ројтерс.

Предсједавајућа Представничког дома Ненси Пелоси претходно је најавила да ће се гласање одржати јер су поједини чланови Конгреса забринути због тога што Трампова администрација није разматрала стратегију и одлуке током брифинга с посланицима, пренио је Ројтерс.

Пелосијева је то рекла након што је Иран испалио ракете на војне базе у Ираку у којима се налазе амерички војници, а након убиства команданта јединице Кудс Касима Сулејманија у ваздушном нападу САД у Ираку.

Ненси Пелоси је у саопштењу навела да је убиство Сулејманија, које је извела Трампова администрација, угрозило америчке војнике, дипломате и друге, "ризикујући озбиљну ескалацију тензија у односима са Ираном", наводи CNBC.

Коментари 0
Повезане вијести
Мушкарац се запалио испред суда (ВИДЕО) Мушкарац се запалио испред суда (ВИДЕО)
Израел извео напад на Иран Израел извео напад на Иран
Апсолутна побједа Доналда Трампа Апсолутна побједа Доналда Трампа
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    7h 26m
    10
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    6h 22m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    22h 6m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    23h 18m
    0
  • Посљедњи кондоров лет
    19h 51m
    0