Короман: У Србији нема мјеста за непослушне

31.01.2022. 10:53
1
ИЗВОР: Глас Српске

Откако сам ушао у отворени сукоб са људима из Фудбалског савеза Србије постало је практично немогуће да нађем посао у тој земљи, али се надам да ће се те ствари ускоро променити. Рекао је ово за “Глас Српске” прослављени српски фудбалер Огњен Короман, који је именован за спортског директора прволигаша Републике Српске Текстилац.

- После мојих објава пре нешто више од годину на друштвеним мрежама, у којима сам јавно прозивао људе из ФСС да мешетаре са клубовима те да у фудбалу нема места кладионицама и да је евидентно присуство корупције у највишим органима савеза, ограничен ми је рад у бројним срединама у Србији. Суспендован сам на шест месеци, а уз све то са моје стране и није било неких већих амбиција. Долазак у Дервенту је сасвим друга прича, она права спортска, која ће, сигуран сам, за одређено време дати адекватне резултате далеко од оних везаних за кладионицу и корупцију, као што је случај у Србији - рекао је Короман.

Стигао сам на позив пријатеља и члана управе клуба Миланка Балешевића и прихватио најважнију улогу у спортском сектору. Мој план је да прво добро “скенирам” клуб и омладински погон након чега ћу предложити идеје за прављење концепта и систем рада за будућност.

Више него добри, а људи који воде клуб су велики ентузијасти, то је лако препознати. Жеља ми је да своје богато искуство пренесем на млађе фудбалере. Текстилац има сјајне кадете, који су међу бољима у Српској и БиХ и циљ ми је да не остану вечно да играју у Дервенти, већ да постану играчи много већих и богатијих клубова. Видео сам доста младих играча и јако перспективног тренера. Иако сам се добро информисао пре доласка, ова улога омогућиће ми да добро упознам средину и фудбалске прилике у БиХ, с обзиром на то да до сада овде нисам радио. Већ сам са тренером Даријом Пурићем разговарао и позицијама у екипи на којима су нам потребна појачања. Ту ћемо да искористимо неке моје фудбалске конекције и верујем да ће све то утицати и на боље резултате првог тима.

Најљепше у Русији

У богатој каријери играли сте осим за Звезду, Раднички из Крагујевца, Спартак и ОФК Београд и за три руска клуба: Динамо Москва, Крила Совјетов и Терек, енглески Портсмут и јужнокорејски Инчеон.

Сигурно у Русији, где сам стекао велико име и рејтинг. Међутим, ништа мање није било лепо ни у Портсмуту или Инчеону, а поготово у Звезди. Наравно, свака утакмица у репрезентативном дресу је посебна за мене.

Био сам један од скаута Црвене звезде и био сам на платном списку клуба са “Маракане”, али ме коштао мој дуги језик. Показало се да је то све увезана прича и да се у свим клубовима налазе продужене руке челника ФСС. Склоњен сам и из Звезде, али жалосно је што тамо нема места и за много већа имена од мога, попут Немање Видића... Једноставно се показало да не можеш да имаш било какву функцију, ако ниси послушник власти и руководећих кадрова.

Сјајне игре репрезентације Србије у квалификацијама сигурно иду наруку онима који годинама сједе у фотељама у ФСС и само му наносе штету. Нажалост, овако као што ја размишљам мисли и 99 одсто заљубљеника у фудбал и грађана Србије, али су немоћни да било шта промене. Ипак, надам се да ће време дугогодишњих “фотељаша” коначно проћи и да ће у ФСС доћи људи који желе добро фудбалу, а не да из функција само извлаче материјалну корист за себе и своје најближе сараднике.

Изузетно ценим Драгана Стојковића Пиксија, који је од сјајних појединаца направио хармоничну целину. Већ сам пласман на Мундијал је велики успех и донео је много радости међу бројне навијаче. Србија мора да прође групу и то би био сјајан резултат. Ако то оствари, онда је свашта могуће.

Све се то постиже захваљујући огромним буџетима, које имају “црвено-бели” и “црно-бели”, а јасно је да иза тога свега стоји држава, која у њих “убризгава” огромне суме новца. Резултати јесу добри, али треба бити реалан и да групе у којима су се такмичили нису биле екстра јаке. Појавом Лиге конференције разводњен је квалитет у Лиги Европе и овом новом такмичењу, јер је много учесника, којима по квалитету ту и није место.

Тешко да ће се нешто променити у скорије време. Док год Звезда има буџет 60.000.000 евра, а већина суперлигаша једва скупи 1.000.000 тако ће бити. Нажалост, то ће се у наредном периоду одразити на квалитет фудбала у Србији. Нестаје све више клубова попут Земуна, Рада, ОФК Београда, који су стварали играче за Звезду и Партизан.

Камп

То је посао који је захтевао велики ангажман, поготово око довођења деце. Сами услови на Јахорини тада се нису показали баш адекватнима. Планирам да можда већ ове године негде у околини Бањалуке, можда и овде у Дервенти поново одржим камп, али овог пута биће то са далеко мањим бројем полазника.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Jahorina 02.02.2022. 15:14
    A ti si mi bas posten
Повезане вијести
Короман: Привели су ме због писања о Терзићу и Кокези Короман: Привели су ме због писања о Терзићу и Кокези
Приведен Огњен Короман на граничном прелазу Приведен Огњен Короман на граничном прелазу
Короман суспендован на шест мјесеци из фудбала Короман суспендован на шест мјесеци из фудбала
Најчитаније
  • Данас обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    4h 53m
    0
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    17h 50m
    0
  • Мирном шетњом у Добровољачкој улици обиљежене 32 године од злочина
    2h 4m
    1
  • Мушкарац се запалио испред суда (ВИДЕО)
    16h 12m
    0
  • У понедјељак обиљежавање Дана одбране Илиџе
    18h 26m
    3