Козје млијеко чува цријева, магареће јача имунитет

18.04.2020. 11:31
0
ИЗВОР: 24 sata.hr

За магареће млијеко постоје бројна истраживања која су показала да побољшава имунитет и отпорност на болести, каже нутриционистица, Сандра Марић Булат.

Ово млијеко, додаје, може бити корисно управо код болести дисајног система, због чега се неријетко и препоручује у те сврхе.

-Јако је скупо, па се често користи тек повремено, као ‘терапија’ код неких стања- каже.

-Магареће млијеко најсличније је мајчином по саставу и по степену пробављивости- тврди дијететичарка Оља Мартинић.

Када је ријеч о козјем млијеку, Мартинић каже да се оно препоручује људима с пробавним сметњама јер се лакше пробавља од крављег.

Истина је да је кравље млијеко трећи алерген код дјеце, али је притом важно напоменути да су 90 посто свих доступних млијека - кравља млијека. Наиме, све дјечје формуле базиране су на крављем млијеку. Будући да осталих 10 посто чине сва остала млијека, тешко јер рећи у којем су постотку људи осјетљиви на та млијека.

-Такође, погрешно се вјерује да козје млијеко не садржи лактозу (млијечни шећер), али је лакше пробављиво од крављег. Наиме, ензим липаза, који се налази у људском тијелу, а који је задужен за разградњу масти, успјешније разграђује глобуле из козјег  млијека од оних у крављем. Зато је добар избор за људе који пате од пробавних болести попут колитиса те онколошких болесника који имају проблема с цријевима- појашњава Мартинић.

Додаје да је козје млијеко веома богато витаминима Б групе, којих има више него у крављем, али већина људи га не воли због специфичног мириса и окуса. Холестерола има подједнако у козјем и крављем млијеку, али највише га има у овчијем.

-Иако има два пута више витамина Д од крављег млијека, има и двоструко више калорија, па би свакодневна употреба могла потакнути дебљање- упозорава дијететичарка те каже да овчје млијеко има и висок удио бјеланчевина, па се користи за производњу албуминских сирева, односно скуте. Ти су сиреви погодни за спортисте и људе у развоју.

Коментари 0
Повезане вијести
Млијеко у БиХ два пута скупље него у Хрватској, а маслац чак три пута Млијеко у БиХ два пута скупље него у Хрватској, а маслац чак три пута
Поскупљењу млијека нема краја Поскупљењу млијека нема краја
Увоз и раст цијена млијека воде ка затварању фарми Увоз и раст цијена млијека воде ка затварању фарми
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    22h 25m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    21h 21m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    21h 25m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    18h 18m
    1
  • Ходочасници из Сокоца на Ђурђевдан полазе на петнаесто поклоњење моштима Светог Василија Острошког
    12h 9m
    0