Кршење мјера исписало казне од 1,2 милиона КМ

11.09.2021. 08:46
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Републички инспектори извршили су ове године више од 30.000 контрола поштовања епидемиолошких мјера у угоститељским, трговачким и другим услужним објектима, гдје су због кршења прописаних мјера изречене казне у вриједности од 1,2 милиона КМ, рекли су у Републичкој управи за инспекцијске послове.

-Казне су највише изречене због већег броја лица у објекту од дозвољеног, непоштивања физичке дистанце и неношења маски- појаснили су у овој институцији.

Према њиховим ријечима, за 39 објеката је ове године била изречена мјера привремене забране рада.

-Републички инспектори су и у протеклим љетним мјесецима свакодневно у оквиру редовних инспекцијских контрола у примарним областима надзора контролисали да ли се привредни субјекти у радним просторијама придржавају прописаних епидемиолошких мјера. Ове контроле и даље су дио редовних инспекцијских надзора у различитим инспекцијским секторима- казали су за "Независне" у овој републичкој институцији.

Додали су да су иза нас љетни дани и да су већина активности и кретање становништва били концентрисани на вањски отворени простор, ризик од ширења вируса био је знатно мањи, а поштовање физичке дистанце је било много једноставније, те су и контроле биле уредне.

-Подаци о расту броја тестираних лица позитивних на вирус корона које имамо посљедњих дана недвосмислено нам говоре да је пред нама још једна изазовна зима. Због доласка јесењих дана и престанка рада објеката на отвореном, расте и ризик од ширења вируса у заједници због веће концентрације грађана у затвореном простору- навели су у Републичкој управи за инспекцијске послове.

Законом о заштити становништва од заразних болести прописана је казна од 2.000 до 10.000 КМ за правно лице ако не спроводи прописане мјере у радној средини чији је циљ спречавање или сузбијање заразних болести.

Такође, за овај прекршај новчаном казном од 1.000 до 3.000 КМ биће кажњено одговорно лице у правном лицу и предузетник.

-Инспекторат ће и даље наставити са контролама поштовања епидемиолошких мјера и спремни смо предузети све организацијске мјере као и у претходном периоду како бисмо одговорили свим захтјевима који нам буду упућени. Такође, посебно желимо нагласити да очекујемо да се инспекцијски органи јединица локалне самоуправе активније укључе у контролу спровођења мјера- истакли су у Инспекторату Републике Српске.

Навели су да надзор над спровођењем мјера у дијелу који се односи на кориштење личне заштитне опреме и придржавања заштитних мјера физичке дистанце на јавним површинама и од стране самих грађана врше МУП РС и Комунална полиција.

-С обзиром на неповољну епидемиолошку ситуацију, апелујемо на грађане да остану досљедни у поштовању мјера, да на личном примјеру покажу одговорност у понашању, те да кроз подршку вакцинацији дају свој допринос стабилизацији цјелокупне ситуације- закључили су у Републичкој управи за инспекцијске послове.

Коментари 0
Повезане вијести
У 43 случаја изречена забрана даљег пружања услуга "стан на дан" У 43 случаја изречена забрана даљег пружања услуга "стан на дан"
Инспекција у појачаној контроли промета преко фискалних каса, изречено 543.000 КМ казни Инспекција у појачаној контроли промета преко фискалних каса, изречено 543.000 КМ казни
Пет узорака безалкохолног пића "прајм" упућено на лабораторијску анализу Пет узорака безалкохолног пића "прајм" упућено на лабораторијску анализу
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    11h 19m
    8
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    9h 21m
    0
  • Заказана сједница о правилнику за утврђивање минималца
    23h 20m
    0
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    8h 14m
    0
  • Директору Средњошколског центра Фоча горјело возило
    8h 19m
    0