Кућна гимнастика за боље расположење

02.04.2020. 22:07
0
ИЗВОР: novosti.rs

Вјежбање и јачање тијела не доприноси само очувању добре форме, већ и бољем расположењу и менталној стабилности.

У данима када смо принуђени да останемо код куће важно је да се вријеме проводи што креативније. Један од начина је и физичка активност, јер вјежбање и јачање тијела не доприносе само очувању добре форме, већ и бољем расположењу и менталној стабилности.

Уколико сте од оних људи који се не баве или се никад нису бавили физичком активношћу, стручњаци поручују да вјежбање никако није мучење, малтретирање, зној и страшан напор, већ исконска потреба тијела за кретањем. Осим тога, како тврде, једном када се осјете предности утренираности и када се осјећате фит, постаје се "зависан" од редовног рекреирања.

Уз добру физичку форму и менталну стабилност вјежбање доноси и ублажавање бола, лакше се пјешачи узбрдо, уз степенице и ниједна раздаљина није непремостива.

Списак добробити физичке активности је подугачак. Међу тим ставкама се налази и то да вјежбање јача имунитет и продужава живот за тачно онолико времена колико се вјежбало.

Ипак, многи сматрају да је најважније то што рекреација доприноси томе да се човјек што боље осјећа у својој кожи. Које вјежбе су најбоље за почетак новог рекреативног живота, препоручује Предраг Раднић, струковни физиотерапеут Војномедицинске академије.

Ритам

Од предложених вјежби сваку поновите по пет пута, најмање три пута у току дана.

У висини рамена

Исправите леђа у стојећем положају и широко раширите руке у висини рамена. Дишите равномјерно и опуштено и покушајте да осјетите сваки мишић свога тијела.

Получучањ

Придржавајући се за наслон столице благо савијајте ноге у кољенима. Уз ову вјежбе шетајте по свом стану кад год сте у прилици.

Кругови

У стојећем положају описујте рукама кругове из рамена, прво унапријед, а затим уназад. Трудите се да се не клатите прсти-пета, већ да се током описивања кругова стабилно ослањате на цијелу дужину табана.

Подизање на прсте

Придржавајући се за наслон столице подижите се на прсте. Ово можете да радите док гледате телевизију или слушате музику.

Руке изнад главе

Исправите леђа у стојећем положају и подигните руке високо изнад главе. Стомак би требало да буде увучен, а мишићи карлице затегнути. Дишите равномјерно и опуштено.

Коментари 0
Повезане вијести
Шта је WW дијета и зашто је популарна? Шта је WW дијета и зашто је популарна?
Најчешће замке вјежбања љети опасне по здравље Најчешће замке вјежбања љети опасне по здравље
Три вјежбе за правилно држање Три вјежбе за правилно држање
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    12h 19m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    11h 14m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    6h 2m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    7h 8m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    15h 36m
    0