"Kvadratura kruga" o zločinu nad 6.000 Srba 1942. u Starom Brodu

11.04.2022. 11:07
2
IZVOR: Srna

U Starom Brodu nedaleko od Višegrada, gdje je prije 80 godina mučki ubijeno više od 6.000 Srba, ekipa Radio-televizije Srbije snimala je emisiju o ovom stravičnom zločinu.

Novinar Branko Stanković rekao je da ekipa emisije "Kvadratura kruga" boravi u Višegradu sa namjerom da zabilježe trag o strašnom zločinu koji se desio 1942. godine.

- Moram da kažem da sam šokiran svim onim što sam saznao. To je da se čovjek naježi kada vidite skulpture u vodi koje kao su žive pred smrt koja je bila surova, jer su mnogi zaklani - istakao je Stanković.

On je naglasio da će emisija o Starom Brodu biti emitovana pred Vaskrs, 23. aprila u 18.25 časova na Radio-televiziji Srbije.

Ekipa je boravila u Starom Brodu dva dana, gdje je snimila kompleks, arhitektu Novicu Motiku, sveštenika Dragana Vukotića i tri svjedoka.

Ustaške jedinice, predvođene Jurom Francetićem, su u proljeće 1942. godine pokrenule ofanzivu sa namjerom da protjeraju i pobiju srpsko stanovništvo iz istočnog dijela BiH da bi ostvarili cilj - granicu NDH na Drini, a najmasovniji pokolj izvršen je na današnji dan u Starom Brodu kod Višegrada.

Tokom ove ofanzive, mučki je ubijeno više od 6.000 Srba sa područja Sarajeva, Sokoca, Olova, Kladnja, Rogatice, Han Pijeska i Višegrada, koji su pokušali da pređu rijeku Drinu i potraže spas u Srbiji.

U mjestu Stari Brod je tokom 2008. godine podignuto obilježje u znak sjećanja na ovaj zločin. U pločama od kamena su uklesana imena ubijenih. Nešto kasnije, u maju 2010. godine započeta je gradnja spomen kapele i zvonare.

U okviru obilježavanja 77 godina od stradanja više od 6.000 Srba Sarajevsko-romanijske regije u Starom Brodu osveštan je Spomen-muzej starobrodskim žrtvama. U Spomen-muzeju postavljeno je 27 skulptura sa 39 likova, koje simbolizuju zbijeg i ulazak srpskih majki sa djecom u naručju u nabujalu Drinu.

Komentari 2
  • Generic placeholder image
    TSRS 11.04.2022. 16:21
    Vecina partizana je bila na vlasti u tadasnjoj novonastaloj drzavi, pa zbog bratstva i jedinstva pod tepih. A i danas su partizani na vlasti od 1992 pa do danas(sds,snsd,pdp i ostali, sve partizani moj druze).... Ne vrse politicki pritisak da se procesuiraju ratni zlocini nad srbima, samo je bitna fotelja i privilegije....
  • Generic placeholder image
    A partizani 11.04.2022. 14:20
    Zna se da su četnici pružali otpor Crnoj legiji i spašavali narod koliko su mogli . Gdje su bili partizani tada? Šta su radili u to vrijeme? Zašto se ćutalo o ovom zločinu tolike godine?
Povezane vijesti
Sjećanje na stradale – 25 godina od NATO bombardovanja RTS-a Sjećanje na stradale – 25 godina od NATO bombardovanja RTS-a
Stari Brod - iz presude ustaši Ibru Alispahiću iz Višegrada Stari Brod - iz presude ustaši Ibru Alispahiću iz Višegrada
Stari Brod - svjedočanstvo Đorđa Viškovića Stari Brod - svjedočanstvo Đorđa Viškovića
Najčitanije
  • Godišnjica sramne arbitraže za Dobrinju
    21h 14m
    0
  • „Dom invest“ gradi dom za vas
    18h 43m
    0
  • Paljani na pokloničkom putovanju u manastir Hilandar
    12h 57m
    0
  • Džudisti iz Srpske digli glas protiv aktuelnog rukovodstva
    18h 1m
    1
  • Doktor Šupić obavio 42 pregleda u preventivnoj akciji u Istočnom Starom Gradu
    9h 9m
    0