Delegacija Istočnog Sarajeva posjetila najveći pogon za proizvodnju vagona i dizel motora u Kolomenskoj oblasti

18.11.2019. 10:29
0
IZVOR: Srna

Delegacija grada Istočno Sarajevo, drugog dana radne posjete Rusiji, posjetila je fabriku mašina i alata u gradu Kolomna, gdje je razgovarano o mogućnostima saradnje u mašinskoj industriji, nauci i tehnologiji, te razmjeni iskustava u ovim oblastima.

Fabrički pogon Kolomenskog zavoda najveći je pogon za proizvodnju vagona i dizel motora i zapošljava 400 radnika. Ovaj provredni gigant sa impozantnim istorijatom  i kvalitetom proizvodnje odgovara potrebama savremenog tržišta, pa je ova posjeta veoma značajna sa aspekta moguće saradnje.

„Predmet našeg interesovanja jeste i saradnja na privrednom, ali i naučnom, nivou, zbog čega su u delegaciji grada Istočno Sarajevo i univerzitetski profesori. Nije slučajno što je sa nama i predstavnik Mašinskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, te se nadamo da ćemo uspjeti da i na tom nivou ostvarimo određenu saradnju“,  istakao je gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković.

U Kolomenskom zavodu su, kako kaže generalni direktor Zavoda, Dimitrij Mirni, otvoreni za saradnju. „Nadamo se da ćemo saradnju sa Istočnim Sarajevom i Republikom Srpskom proširiti i u oblasti privrede i trgovine, a mi smo u tom smislu otvoreni za nastavak dijaloga“, rekao je Mirni.

Delagacija Istočnog Sarajeva posjetila je i fabriku Muzej pastila u Kolomni, koja je osnovana 1852. godine, a smatrana je najboljom fabrikom poslastica u Kolomenskoj oblasti. U Muzeju pastila postavljena je velika izložba posvećena tradiciji, istoriji i tehnologijama za pripremu pastila. Tu se prikazuju stari rukopisni recepti, udžbenici za proizvodnju poslastica, kao i reklamni plakati iz tog vremena.

Prethodno su gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković i načelnik ruskog grada Kolomna Denis Lebedev potpisali su sporazum o saradnji i bratimljenju dva grada.

Sporazumom je definisan razvoj saradnje u oblasti informacionih veza, preduzetništva, zdravstva, obrazovanja, sporta i turizma, saradnji društvenih i omladinskih organizacija, razmjeni umjetničkih društava, stvaranju zajedničkih savjetodavnih tijela za razmjenu delegacija i stručnjaka iz različnih sfera trgovinskih, ekonomskih i drugih aktivnosti.

Komentari 0
Povezane vijesti
Košarkaši „Slavije“ u nedjelju dočekuju „Posušje“ Košarkaši „Slavije“ u nedjelju dočekuju „Posušje“
Porodica Krunić iz Istočnog Sarajeva dobila krov nad glavom Porodica Krunić iz Istočnog Sarajeva dobila krov nad glavom
Novčana podrška maturantima od opština Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo Novčana podrška maturantima od opština Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo
Najčitanije
  • Radnik pao sa stuba i poginuo
    7h 51m
    0
  • Radno vrijeme za predstojeće republičke praznike u Istočnoj Ilidži
    9h 6m
    0
  • Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
    14h 57m
    0
  • Devetoro žrtava bombardovanja u Surdulici u kući Milićevih
    13h 24m
    0
  • Prije 26 godina srušen Žeželjev most preko Dunava
    15h 16m
    0