Rajčević: Visoko obrazovanje nije tu radi nečijeg komercijalnog interesa po svaku cijenu

11.11.2019. 09:17
0
IZVOR: Srpska.info

Svaka privatna visokoškolska ustanova koja bude ispunjavala uslove koji su navedeni u zakonu i podzakonskim aktima, imaće ravnopravan tretman sa svakom javnom visokoškolskom ustanovom, poručuje ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srđan Rajčević.

U razgovoru za Srpskainfo o tome šta donosi novi zakon o visokom obrazovanju u RS, koji je pripremilo ovo ministarstvo, on je između ostalog istakao da Vlada RS niti želi, niti će praviti diskriminaciju između visokoškolskih ustanova, ali da želi da dođe do kvaliteta u visokom obrazovanju, nezavisno od toga da li se radi o privatnoj ili javnoj ustanovi.

– Cilj je i da podstaknemo konkurenciju između svih visokoškolskih ustanova, a jedini način da učestvuju u toj utakmici jeste kvalitetom. Takođe, podstičemo i da same ustanove dodatno pooštre kriterijume i za svoje akademsko osoblje, jer će sada imati mogućnost da to urade. Mi smo propisali minimum kriterijuma, a ako neko želi da bude prestižan i da ima imidž najbolje visokoškolske ustanove, mi to omogućavamo ovim zakonom – kaže Rajčević.

Istovremeno, dodaje, ideja je i da se smanji komercijalni interes za visoko obrazovanje, jer ono nije tu da nekome ostvari taj interes po svaku cijenu.

– To je vjerovatno i doprinijelo eksploziji nekih negativnih pojava u oblasti visokog obrazovanja, posebno u privatnom sektoru. Ali to je i posebno osjetljivo područje za razvoj svakog društva i države, i ako se budemo rukovodili samo komercijalnim principima, onda će vjerovatno i dalje dolaziti do negativnih pojava, kao što je recimo izdavanje nezakonitih diploma i slično. Mi želimo to da spriječimo – ističe ministar za Srpskainfo.

Na pitanje da li očekuje da dugoročno ovakav okvir dovede do smanjenja broja fakulteta u RS, on navodi da to ne može da predvidi, jer sve zavisi od samog menadžmenta visokoškolskih ustanova.

– Država zahtijeva da se poštuje zakon i ispunjavaju uslovi, a do menadžera visokoškolskih ustanova je ko će biti u stanju da to uradi. Mi tražimo prilagođavanje novoj filozofiji u visokom obrazovanju, koja je zapravo samo kod nas nova – zaključuje Rajčević.

Komentari 0
Povezane vijesti
Otvoren 21. međunarodni naučno-stručni skup "Infoteh-Jahorina 2022" Otvoren 21. međunarodni naučno-stručni skup "Infoteh-Jahorina 2022"
Izgradnjom Studentskog doma, Muzičke akademije i Rektorata Istočno Sarajevo dobija novu perspektivu Izgradnjom Studentskog doma, Muzičke akademije i Rektorata Istočno Sarajevo dobija novu per...
Rajčević: ETF u Istočnom Sarajevu jedan od najreferentnijih organizacionih jedinica Rajčević: ETF u Istočnom Sarajevu jedan od najreferentnijih organizacionih jedinica
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    13h 11m
    0
  • Slani mafini
    22h 32m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    22h 21m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    16h 50m
    3
  • Mladi košarkaš Slavije karijeru nastavlja u Megi
    11h 20m
    0