INTERVJU: Mira Kovačević – Umjetnica koja uz vino stvara jedinstvena umjetnička djela

25.10.2018. 12:30
0
IZVOR: Katera

Slikarka Mira Kovačević, koja trenutno živi u Istočnom Sarajevu, usavršava staru, zaboravljenu i neobičnu likovnu tehniku slikanja vinom – vinorel. Naša sagovornica ističe da je ova tehnika slikanja karakteristična po tome što se radi svim vrstama vina, crvenim, belim i roze, te da je samim tim najbolji prikaz spajanja umjetnosti i vina, gdje zbog njihovog međusobnog preplitanja i dopunjavanja nastaju neobične vinske slike.

Sa Mirom smo razgovarali o slikanju, vinu i ženama, a više pročitajte u našem intervjuu.

Možete li nam, za početak, reći nešto o sebi i objasniti, šta je to vinorel?

Moja „prva ljubav“ bila je kostimografija, ali sam se na prvoj godini Akademije lijepih umjetnosti pomalo zasitila kostimografije i riješila da promjenim smjer. Na tu odluku mnogo je uticalo i to što je jedan od naših najvećih živih umjetnika, akademik Dušan Otašević, imao svoju klasu.

Slika

Vinorel je vrlo dopadljiva tehnika, specifičnih boja koje zavise od vina. Ako je vino mlado, boje su ružičaste i rumene, a ukoliko se radi starijim vinima, tonovi su jači, a to opet sve zavisi od sorte grožđa od kojeg je vino pravljeno i svi ti tonovi međusobno uklopljeni stvaraju vinske slike. Da biste savladali vinorel, morate biti sigurni u svoju ruku i način na koji vladate materijom, što je neophodno za odlične rezultate. O ovoj tehnici nećete učiti u školi, kao ni na akademiji, nego je umjetnik sam istražuje, a svaka slika je drugačija i neponovljiva.

Slika

Kada ste došli na ideju da slikate vinom i koliko je to zahtjevna tehnika?

Na ideju da slikam ovom tehnikom sam došla kada sam, prije godinu i po dana, sa suprugom i prijateljima putovala po Hercegovini i baš na tom putovanju probala vina nastala od autohtonih sorti grožđa, što mi je dalo ideju da bi se mogla baviti vinorelom.

Koje vrste vina koristite za slikanje?

Slikam  vinima iz našeg regiona, nastalim od autohtonih sorti grožđa i smatram da je upravo to specifičnost mojih vinorela.

Omiljeno vino koje svakom mom radu daje posebne tonove je blatina. Pored njega koristim vranac, kaberne suvinjon i pinot noar, a često radim i sa vinskim talozima. Za sam finiš slike, da istaknem detalje i akcentujem važne stvari na slici, koristim bezbroj vinskih taloga.

Slika

U čemu nalazite inspiraciju za slikanje?

Kada je riječ o vinorelima, inspiraciju nalazim u ženskoj ljepoti i senzualnosti. Slikam različite tipove žena u različitim životnim situacijama. Kada se pomene vino, prva asocijacija su upravo žene, tako da to dvoje prosto ide jedno uz drugo.

Na šta ste, u svojoj dosadašnjoj slikarskoj karijeri, najponosniji?

Najponosnija sam na to što sam pronašla nešto što je posebno i drugačije, kao i na činjenicu da je sam svoja djela izlagala u Sofiji u Parlamentu Republike Bugarske, što je velika čast, ali i u Drvengradu, na šta sam takođe jako ponosna.

Kakvi su baši budući planovi, na polju tehnike slikanja, slikarstva uopšte?

Planiram da nastavim da radim vinorel tehnikom. Vinorele još nisam predstavila publici, jer ih često prodajem, pa nikada nemam dovoljan broj slika za izložbu, ali u skorije vrijeme planiram napraviti izložbu u Istočnom Sarajevu. Ljudi u današnje vrijeme gotovo da uopšte ne ulaze u galerije, stoga publiku tražim u drugom prostoru, gdje će biti dostupna većem broju posjetilaca.

Slika

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Mira Kovačević: Izložba vinorela u Sarajevu Mira Kovačević: Izložba vinorela u Sarajevu
Slikarka Mira Kovačević predstavlja vinorele na festivalu „Vinski park“ Slikarka Mira Kovačević predstavlja vinorele na festivalu „Vinski park“
Najčitanije
  • Održane "Vaskršnje radosti", jedan od najljepših događaja u Istočnoj Ilidži (FOTO)
    12h 55m
    0
  • Porodilištu u Istočnom Sarajevu uručeni paketi povodom Nedjelje Crvenog krsta
    12h 11m
    0
  • Rodbina prislužila svijeće na "Novom Zejtinliku"
    9h 27m
    4
  • Čovjek iz BiH naletio na zmiju dugu više od metar i po (FOTO)
    7h 49m
    0
  • Danas Markovdan
    16h 37m
    0