Vuković: Podržavam direktan izbor gradonačelnika Istočnog Sarajeva (VIDEO)

05.02.2020. 21:28
0
IZVOR: IS radio/OSM

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković podržava inicijativu za izmjene Zakona o Gradu Istočno Sarajevo i Izbornog zakona Republike Srpske kojima se predviđa da se od narednih lokalnih izbora gradonačelnik bira direktno na izborima na području svih 6 gradskih opština.

– Ja sam i ranije govorio da podržavam takvu inicijativu i čak organizovao niz sastanaka sa ministarkom Lejlom Rešić i šest načelnika sa područja Grada Istočnog Sarajeva. Mislim da je ovo zreo period da možemo preći na takav način izbora i ja se nadam da ćemo kroz ove izmjene Izbornog zakona koje će biti razmatrane 18. februara na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, završiti taj posao. Postoji dilema, da li je dovoljno izmijeniti samo ta dva zakona ili će biti potrebna izmjena Izbornog zakona BiH - rekao je Vuković.

Vuković ističe da je 31. decembra prošle godine uputio dopis Ministarstvu uprave i lokalne samouprave Republike Srpske u kojem je od resornog ministra Lejle Rešić zatražio informaciju prema kojim pravilima se Grad Istočno Sarajevo i šest gradskih opština trebaju preipremati za lokalne izbore, ukoliko dođe do izmjena Zakona o Gradu Istočno Sarajevo i Izbornog zakona Republike Srpske.

-To je važno znati iz tehničkih, finansijskih, organizacionih i političkih razloga - naveo je Vuković u dopisu resornom ministarstvu.
Izmjenama navedenih zakona ne mijenja se dosadašnji način izbora odbornika u Skupštinu grada Istočnog Sarajeva.

– Ostaje izbor odbornika posredno ili indirektno, odnosno iz Skupština opština u Skupštinu Grada Istočnog Sarajeva. Očigledno je da ćemo sada na drugi način doći na preispitivanje kod građana Istočnog Sarajeva i ja lično izražavam zadovoljstvo zbog toga. Mislim da ova Gradska uprava može sa ponosom da izađe pred građane - rekao je Vuković. 

Gradonačelnik Vuković ističe da je i ranije u javnosti iznosio svoj stav da podržava direktan izbor gradonačelnika Istočnog Sarajeva, ali i sugerisao da treba težiti konsenzusu opština u sastavu grada o svim značajnim pitanjima pa i o pitanju izbora gradskih organa upravljanja. 

 

Komentari 0
Povezane vijesti
U subotu međunarodni turnir u ritmičkoj gimnastici u Istočnom Novom Sarajevu U subotu međunarodni turnir u ritmičkoj gimnastici u Istočnom Novom Sarajevu
Sutra glavni pretres protiv Amira Kujovića Sutra glavni pretres protiv Amira Kujovića
Memorijalni turnir „Miloš Ostojić“ u subotu u Istočnom Sarajevu Memorijalni turnir „Miloš Ostojić“ u subotu u Istočnom Sarajevu
Najčitanije
  • Košarac povukao odluku o dodjeli 5.000 KM Ruduljiću
    7h 46m
    6
  • Pisma čitalaca: Labud gladan, kućica mu mala, gađaju ga kamenjem
    9h 4m
    14
  • Čiji je naš Andrić
    11h 58m
    0
  • Suvozač teško povrijeđen u saobraćajnoj nezgodi u Istočnoj Ilidži
    10h 11m
    0
  • Sutra glavni pretres protiv Amira Kujovića
    6h 59m
    5