Abdulahu Skaki određen jednomjesečni pritvor

26.05.2023. 13:05
1
IZVOR: srna.rs

Opštinski sud u Sarajevu odredio je jednomjesečni pritvor aktuelnom ambasadoru BiH u Kataru Abdulahu Skaki, rečeno je Srni iz te pravosudne institucije.

Pritvor mu je određen zbog opasnosti od bjekstva, zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao uticati na svjedoke, prikriti dokaze i zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela.

Bivši gradonačelnik Sarajeva i aktuelni ambasador BiH u Kataru Abdulah Skaka uhapšen je u utorak, 23. maja, u okviru operativno-taktičke akcije "Vizionar".

On je osumnjičen za krivična djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja, nesavjestan rad u službi, falsifikovanje službene isprave, davanja dara i drugih oblika koristi i povredu ravnopravnosti čovjeka i građanina.

Tužilaštvo ga tereti za nezakonito zapošljavanje četiri savjetnika, nezakonito trošenje novca iz budžeta grada, za davanje dara u vezi s izborom predsjedavajućeg Gradskog vijeća, a sve kako Bogić Bogićević ne bi mogao biti izabran za gradonačelnika Sarajeva, odnosno kako bi sebi izdejstvovao drugi mandat na toj poziciji.

Skaka je osumnjičen da je grant sredstva davao njemu bliskim nevladinim organizacijama u kojima su bili angažovani članovi njegove porodice, kao i za krivotvorenje finansijskih izvještaja u kojima nije prikazivao donacije koje je grad dobio.

Pod istragom je i zbog nezakonitog odobravanja sredstava grada Sarajeva za izgradnju rasvjete u vikend naselju Rajski Do u opštini Trnovo u Republici Srpskoj, gdje se nalazi i njegova vikendica, te zbog falsifikovanja dokumentacije vezane za dovođenje projekta bolida "Formule E".

Komentari 1
 • Generic placeholder image
  Krcko 26.05.2023. 14:57
  Plaho fin ovaj ambasador BiH u Kataru, samo mu 40 godina, lijepo se za te godine skućio. Šteta, mlad, perspektivan i Sda perjanica. Sad će opet Reis i čaršija iz šehera prosuti salvu uvreda da je ovo napad i hapšenje upereno samo protvi Bošnjaka. A to što kradu ema veze, drže se floskule "naši su" pa nek kradu. Biće i za ova hapšenje da su im Srbi krivi.
Povezane vijesti
Sutra crveno upozorenje, temperatura do 40 stepeni Sutra crveno upozorenje, temperatura do 40 stepeni
Prva sigurna kuća za LGBTIQ+ osobe u BiH nudi fizičku i psihičku sigurnost Prva sigurna kuća za LGBTIQ+ osobe u BiH nudi fizičku i psihičku sigurnost
Najveće zapljene droge u BiH Najveće zapljene droge u BiH
Najčitanije
 • Demos više nije dio vlasti u Palama
  21h 15m
  18
 • Pavle Škrba ostvario trijumf u Mostaru
  23h 4m
  0
 • Ko ostvaruje pravo na stambeni kredit iz sredstava IRB-a?
  23h 23m
  0
 • Mokro: Prilikom pretresa kuće oduzeta puška
  3h 47m
  0
 • Gol Jovića koji je Srbiju ostavio u igri za drugi krug (VIDEO)
  20h 43m
  0